Ανάσα από τα βάρη που σηκώσουν κάθε χρόνο περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δώσει η μείωση των τεκμηρίων και ουσιαστικά ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού τους, που θα ισχύσει ίσως και από τα εισοδήματα του 2024.

Αυτή την περίοδο οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μελετούν εναλλακτικά σχέδια και σενάρια προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μεσοσταθμική μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, σε πρώτο στάδιο. Ζητούμενο είναι ένας νέος τρόπος προσδιορισμού τόσο της τεκμαρτής δαπάνης που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία όσο και του ελάχιστου ορίου τεκμηρίων διαβίωσης που πιάνει… σχεδόν τους πάντες.

Ειδικότερα, αυτό που σχεδιάζει το ΥΠΕΘΟ είναι το εξής: σε περιπτώσεις που υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία αυτά να προσδιορίζονται, τεκμαρτά, σε μια πιο ρεαλιστική βάση, ανάλογα δηλαδή με το είδος, το κόστος και τον χρόνο απόκτησης κ.λπ. Για το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 3.000-5.000 ευρώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην «πιάνει» όλους αλλά μόνο φιλοξενούμενους, εξαρτώμενα τέκνα κ.λπ. Δηλαδή, τους φορολογούμενους για τους οποίους υπάρχει άλλος τρόπος να προσδιοριστεί τεκμαρτό εισόδημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις στο σύστημα των τεκμηρίων που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν:

Τεκμήρια περιουσιακών στοιχείων, κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής: Θα τροποποιηθεί το σύστημα προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων διαβίωσης ώστε αυτά να προσεγγίζουν περισσότερο το πραγματικό ετήσιο κόστος συντήρησης και χρήσης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων. Ετσι, οι κλίμακες αλλά και τα κριτήρια προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων θα αλλάξουν προκειμένου αυτά να γίνουν δικαιότερα και αποτελεσματικότερα.

Τροποποιήσεις στις διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης: Τα ποσά αυτά ενδέχεται να μειωθούν ή και να παραμείνουν σε ισχύ μόνο για όσους φορολογουμένους δεν βαρύνονται από άλλα τεκμήρια διαβίωσης. Δηλαδή, τα ποσά ελαχίστων τεκμηρίων διαβίωσης, είτε μειωθούν είτε όχι, εξετάζεται να ισχύουν μόνο για όσους «φιλοξενούνται» σε σπίτια γονέων ή συγγενών τους και ταυτόχρονα δεν έχουν στο όνομά τους άλλα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται τεκμήρια διαβίωσης, όπως αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες. Αν διαθέτουν τέτοια περιουσιακά στοιχεία, τα τεκμήρια διαβίωσης που αναλογούν σε αυτά εξετάζεται να μην προστίθενται στα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων.

Στην ίδια κατεύθυνση οι υπηρεσίες του ΥΠΕΘΟ θέλουν να κλείσουν τα κενά του νόμου ώστε να πάψει να παρατηρείται το φαινόμενο πολίτες με πενιχρά πραγματικά ετήσια εισοδήματα να καλούνται να πληρώνουν φόρους εισοδήματος δυσανάλογα υψηλούς για τα πραγματικά τους εισοδήματα ή ακόμη και μεγαλύτερους από αυτά.

Το μέτρο των τεκμηρίων εφαρμόζεται επί 46 χρόνια, πιέζοντας ασφυκτικά και πολλές φορές άδικα σχεδόν 2 εκατομμύρια φορολογουμένους, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα. Ο στόχος λοιπόν είναι να αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, οι οποίοι, ενώ διαθέτουν μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία και διάγουν πολυτελή βίο, εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα φτώχειας. Τεκμήρια διαβίωσης αποτελούν σήμερα για τους φορολογουμένους:

■ Οι κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.

■ Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε.

■ Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

■ Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

■ Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

■ Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.

Το «κούρεμα» κατά 30% μεσοσταθμικά των τεκμηρίων διαβίωσης σημαίνει ότι το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης θα μειωθεί:

■ Από 3.000 ευρώ σε 2.100 ευρώ για τον άγαμο ή έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης.

■ Από 2.500 ευρώ σε 1.750 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με τη ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα πάρετε αμοιβή 100 – 3.000 ευρώ με την ανανεωμένη εφαρμογή e-appodixi

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ελάχιστο «δηλωμένο» εισόδημα… ένας «μισθός» 780 ευρώ

Η (διαχρονική) μανία του ΣΥΡΙΖΑ με τα κανάλια, τα funds κυνηγάνε (και) το Δημόσιο, τα «μαϊμού» στελέχη και η μυστήρια υπόθεση της Crown Hellas

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ