«Ποδαρικό» με απαλλαγή από το Τέλος Επιτηδεύματος που θα πλήρωναν εφέτος, κάνει για χιλιάδες επιχειρήσεις το 2023. Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν σχέδια και για σταδιακή μείωση ή κατάργησή του για όλους, από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 ή 2025 όμως -και από την επόμενη κυβέρνηση.

Η νέα μόνιμη φοροελάφρυνση θα δοθεί φέτος, σε όσους επιτηδευματίες προσέλαβαν έστω και έναν επιπλέον εργαζόμενο  πλήρους απασχόλησης για τουλάχιστον τρεις μήνες. Αυτοί οι εργοδότες, για το εν λόγω έτος, δεν θα πληρώσουν το Τέλος Επιτηδεύματος που τους αναλογεί.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τις ροές απασχόλησης στις επιχειρήσεις κατά το 2022 (ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου)  294.892 εργοδότες πρόσφεραν εργασία σε 2.361.342 υπαλλήλους σε 345.576 επιχειρήσεις ή υποκαταστήματα τους, εντός Ελλάδος. Εξ αυτών οι 1.389.379 εργαζόμενοι ήταν πλήρους απασχόλησης. Στο τρίμηνο από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Νοεμβρίου, ο αριθμός των εργαζομένων  πλήρους απασχόλησης αυξήθηκε κατά 369.922.

Τα στοιχεία Δεκεμβρίου δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, αλλά όσοι από τους εργοδότες αυτούς που προσέλαβαν στο τελευταίο τετράμηνο προσωπικό, αύξησαν τελικά έστω και κατά μία τις  θέσεις πλήρους απασχόλησης στην επιχείρησής τους εντός του 2022, τότε δεν θα καταβάλλουν κατά το 2023  τα 400 ή ως 1.000 ευρώ που τους αναλογούν ως Τέλος Επιτηδεύματος για την χρονιά που πέρασε –ούτε και τα επιπλέον 600 ευρώ που πληρώνουν για τα υποκατάστημάτα όπου αυτοί εργάστηκαν.

Το μέτρο ισχύει και το 2023 που μόλις ξεκίνησε, προσφέροντας απαλλαγή από Τέλος Επιτηδεύματος για όσους προβούν φέτος σε νέες προσλήψεις πλήρους απασχόλησης.

Έτσι, το 2024 δεν θα πληρώσουν Τέλος Επιτηδεύματος του 2023, όσοι από τις περίπου 300.000 επιχειρήσεις που απασχολούν υπαλλήλους, αυξήσουν έστω και κατά μία επιπλέον τις θέσεις πλήρους εργασίας, για τρεις μήνες τουλάχιστον μέσα στη χρονιά.

Πώς υπολογίζεται το όφελος

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζουν ότι:

·  κάθε χρόνο 900.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες πληρώνουν συνολικά 450 εκατ. ευρώ σαν «Τέλος Επιτηδεύματος».  Αναλογούν δηλαδή 500 ευρώ «κατά κεφαλήν» σε κάθε επιτηδευματία.

·  από τις 900.000 επιχειρήσεις, μόνον οι 295.000 απασχολούν προσωπικό, ενώ 630.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και λοιποί επιτηδευματίες δεν εμφανίζουν  κανέναν υπάλληλο.

· Τουλάχιστον 300.000 επιχειρήσεις έχουν πλέον κίνητρο να κάνουν νέα πρόσληψη, να μετατρέψουν θέση μερικής απασχόλησης σε πλήρη, ή να βγάλουν από τη «μαύρη εργασία» τους υπαλλήλους  τους

Ποιοι άλλοι απαλλάσσονται

Η ρύθμιση αφορά μόνο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις –πχ της εστίασης- που τα ακαθάριστα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα το 2023 έχουν ενταχθεί και νέες κατηγορίες στη λίστα των επαγγελματιών που εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.

Από το τέλος επιτηδεύματος απαλλάσσονται οι αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.

Επιπλέον, από το τέλος επιτηδεύματος το 2023 απαλλάσσονται:

1. όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία 80% και άνω.

2. εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

3. οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, για 5 χρόνια από την πρώτη έναρξη εργασιών.

4. επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 χρόνια από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται εν προκειμένω το 65ο της ηλικίας.

5. οι  αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ.

6. οι αλιείς παράκτιας αλιείας με σκάφη μέχρι 12 μέτρων μεταξύ καθέτων.

7. οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

8. οι συνεταιρισμοί εργαζομένων.

9. οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

10. οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

11. οι σχολικοί συνεταιρισμοί.

12. οι φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με τη μορφή κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ή συνεταιρισμού εργαζομένων.

13. οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια».

Ποιοι πληρώνουν – Πόσο κοστίζει

Για τους υπόλοιπους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος, ανέρχονται σε:

•   400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους

•   500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

•   650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

•  800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

•   1000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

•  600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο μέτοχος Α2, το ΚαΚαΠα και ένα (τόσο δα) «ξεπλυματάκι», οι δυο που αγοράζουν Σέριφο, το Κολέγιο Ελληνικού και μια βαλίτσα με 1 εκατ. ευρώ

Matrix Pack: Ο ελληνικός όμιλος που κατακτά τον κόσμο με τα χάρτινα καλαμάκια του (pics)

ΥΠΕΝ: Αλλαγή πλεύσης μελετά η κυβέρνηση στην φορολόγηση των υπερκερδών στη λιανική