Οικονομία

Τιμές προ COVID 19 για ενοικιάσεις- πωλήσεις κατοικιών στο β’ τρίμηνο του 2020

  • Στεφανία Σούκη


«Κρατάνε» ακόμη οι τιμές των ακινήτων με τους ιδιοκτήτες να διατηρούν τα …κεκτημένα των προηγούμενων μηνών

Τις εκτιμήσεις των μεσιτών ότι οι ιδιοκτήτες δεν κατεβάζουν επί του παρόντος τις ζητούμενες τιμές λόγω της πανδημίας έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του δικτύου αγγελιών του Spitogatos για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 τόσο για τις πωλήσεις όσο και για τις ενοικιάσεις κατοικιών.

Με βάση το δείκτη που δείκτη τιμών του www.spitogatos.gr (με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από τη Νο.1 ιστοσελίδα real estate στην Ελλάδα) πανελλαδικά, η μέση τιμή κατοικιών προς πώληση για το β’ τρίμηνο του 2020 είναι στα 1.544 ευρώ ανά τ.μ., αυξημένη κατά 4,8% έναντι της αντίστοιχης τιμής στο β’ τρίμηνο του 2019 που είχε διαμορφωθεί στα 1.474 ευρώ. Η μέση τιμή ανά τ.μ. είναι σχεδόν σταθερή στο τέλος Ιουνίου έναντι του πρώτου τριμήνο του 2020, οπότε δεν είχε φανεί το μέγεθος του αντίκτυπου της πανδημίας. Στο α’ τρίμηνο η μέση τιμή διαμορφωνόταν στα 1.545 ευρώ ανά τ.μ..

Μεγαλύτερη είναι η διαφορά στο κομμάτι των ενοικιάσεων, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά λόγω της πτώσης των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων και της αύξησης της προσφοράς οι τιμές θα έπρεπε να είναι χαμηλότερα τώρα: Συγκριτικά με πέρυσι το ίδιο διάστημα η αύξηση στις τιμές των ενοικίων είναι στο 9% με τη μέση τιμή τώρα να διαμορφώνεται ανά την Επικράτεια στα 7,5 ευρώ από 6,88 ευρώ το β’ τρίμηνο του 2019. Αύξηση κατά 1,7% παρατηρείται και σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπου η μέση τιμή ήταν στα 7,37 ευρώ πανελλαδικά, με βάση πάντα τις δημοσιευμένες αγγελίες του δικτύου.

Οι τιμές σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη

Ενδιαφέρον έχουν οι τιμές πώλησης στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όπου είναι ανοδικές σε όλες τις περιπτώσεις, τόσο για τα σπίτια του κέντρου όσο και των προαστίων σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Ως προς τις πωλήσεις κατοικιών, η μέση τιμή στο κέντρο της Αθήνας είναι στα 1.571 ευρώ ανά τ.μ. στο β’ τρίμηνο του 2020, αυξημένη κατά 3,3%. Κατά τη διάρκεια του Απριλίου-Μαϊου-Ιουνίου 2020, η υψηλότερη μέση τιμή για τα σπίτια προς πώληση ήταν στα νότια Προάστια, με 2.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και άνοδο κατά 2,7% σε σχέση με πέρυσι. Εντυπωσιακή αύξηση σημειώνουν οι τιμές πώλησης των κατοικιών στο δήμο της Θεσσαλονίκης με ένα +17,9% και μία μέση ζητούμενη τιμή από τους ιδιοκτήτες στα 1.474 ευρώ ανά τ.μ..

Αντίθετα διαφοροποίηση υπάρχει στις τιμές ενοικίασης , για το κέντρο της Αθήνας όπου υπάρχει πτώση της μέσης τιμής κατά 1,3%, στα 9,38 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο αλλά και στα νότια προάστια κατά 1,1% στα 10,37 ευρώ ανά τ.μ., προφανώς λόγω του ‘’ράλι’’ που είχε προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και μέσα στο 2019 λόγω της αυξημένης ζήτησης. Τα νότια προάστια παρουσιάζουν, όπως είναι λογικό και τις υψηλότερες ενοικίασης- με βάση πάντα την προσφορά από τους ιδιοκτήτες- και ακολουθεί το κέντρο, ενώ έπονται τα βόρεια προάστια με μέση τιμή στα 8,46 ευρώ ανά τ.μ. ως μέση τιμή και +4,4% έναντι του β’ τριμήνου του 2019.
Μεγαλύτερη είναι η αύξηση των ενοικίων, σε ετήσια βάση στη Θεσσαλονίκη, με άνοδο ενοικίων από 7,3% έως 16,9% ανάλογα με την περιοχή- κέντρο ή περιφέρεια.

Απόρρητο Απόρρητο