Μόλις μισό χρόνο μετά την ψήφιση του νέου νόμου για «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» (Ν.4738/27-10-2020) έκλεισε και το πρώτο μεγάλο επιχειρηματικό deal μεταξύ οφειλετών και πιστωτών.

Εν μέσω πανδημίας COVID-19 και μόλις ενάμιση μήνα αφότου ενεργοποιήθηκε, στις αρχές Μαρτίου, η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η πρώτη συμφωνία εξυγίανσης υπερχρεωμένης επιχείρησης, είναι πλέον γεγονός.

Ξεπερνώντας τη γραφειοκρατία αλλά και την έλλειψη κουλτούρας στη χώρα μας για συμφωνίες πιστωτών με τους οφειλέτες (αλλά και μεταξύ των πιστωτών!), η επόμενη μέρα για τη Γ.Ε. Δημητρίου Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία γράφτηκε στις 20 Απριλίου του 2021 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εξυγίανσης της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Και εγκαινιάζει ταυτόχρονα μια νέα εποχή με λιγότερα βάρη από το παρελθόν και περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον για ολόκληρη την ελληνική αγορά και την κοινωνία.

Πυξίδα η πρώτη συμφωνία

To deal για τη γνωστή εισαγωγική επιχείρηση ηλεκτρικών συσκευών έκλεισε με συμφωνία της πλειοψηφίας των πιστωτών της, οι οποίοι ενέκριναν το σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας. Εφάρμοσαν τη νέα διαδικασία που δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές επιχειρήσεις να διευθετήσουν χρέη δισεκατομμυρίων που έχουν προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, διαχειριστές δανείων και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές.

Είναι το νέο εργαλείο που τέθηκε σε εφαρμογή για τις επιχειρήσεις – αντίστοιχο του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα χρέη των νοικοκυριών. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, εν όψει της επανεκκίνησης της αγοράς και της οικονομίας μετά από μια περίοδο συσσώρευσης υψηλού ιδιωτικού χρέους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα (1/3 ιδιώτες και 2/3 επιχειρήσεις) ξεπερνά τα 330 δισ. ευρώ και είναι συγκεντρωμένο σε τρεις βασικούς αντισυμβαλλόμενους:

■ 109 δισ. ευρώ βασική οφειλή και τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ προσαυξήσεις (45,2%) προς τη φορολογική αρχή,
■ 92 δισ. ευρώ προς τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα (τράπεζες και servicers),
■ 36 δισ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία και επιπλέον 15 δισ. ευρώ προσαυξήσεις.

Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τουλάχιστον άλλα 10-15 δισ. χρέη εξ αναβολής λόγω κορωνοϊού, τα οποία είχαν παγώσει (παράταση πληρωμής επιταγών, ενισχύσεις που πρέπει να επιστραφούν, χρέη σε Ταμεία, δήμους, ΑΑΔΕ, τράπεζες κ.λπ.). Απέναντι σε παλαιά και νέα χρέη, η αναδιάρθρωση οφειλών και επιχειρήσεων έρχεται μέσω της διαδικασίας εξυγίανσης. Οι οφειλέτες έρχονται σε διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές. Με τη σύνταξη ενός πλάνου βιωσιμότητας και αποπληρωμής οφειλών.

Η συμφωνία μπορεί να προβλέπει και κούρεμα οφειλών και δεσμεύει όλα τα μέρη. Εφαρμόζεται δηλαδή και στα χρέη προς ΑΑΔΕ, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Για να συμβούν αυτά, η διαδικασία εξυγίανσης προβλέπει τρία βήματα:

1ο Βήμα: Κατάρτιση έκθεσης από εμπειρογνώμονα και σχεδίου συμφωνίας αναδιάρθρωσης οφειλών. Η έκθεση περιέχει, μεταξύ άλλων, το προφίλ του οφειλέτη, την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, τις οφειλές του ανά κατηγορία πιστωτή, την επισκόπηση επιχειρηματικού σχεδίου, την οικονομική ανάλυση βιωσιμότητας, τη διενέργεια ελέγχων – εξακριβώσεων, τις εναλλακτικές λύσεις ρύθμισης των οφειλών της επιχείρησης και τις βασικές αρχές της προτεινόμενης συμφωνίας εξυγίανσης. Συντάσσεται αποκλειστικά και μόνο από εξειδικευμένα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι μέλη του Μητρώου Εμπειρογνωμόνων Αναδιάρθρωσης Οφειλών, από το οποίο οι ενδιαφερόμενοι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν εμπειρογνώμονα για την έναρξη της διαδικασίας της εξυγίανσης.

2ο Βήμα: Αξιολόγηση της έκθεσης του εμπειρογνώμονα από τους πιστωτές και ψήφιση υπέρ ή κατά του σχεδίου συμφωνίας εξυγίανσης. Η ψηφοφορία διενεργείται ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εξυγίανσης, και με την ολοκλήρωσή της η πλατφόρμα παράγει βεβαίωση αποτελεσμάτων. Η διαδικασία θεωρείται επιτυχής εφόσον υπερψηφίσει η πλειοψηφία των πιστωτών.

3ο Βήμα: Επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης από το δικαστήριο. Σε περίπτωση υπερψήφισης της συμφωνίας εξυγίανσης από την πλειοψηφία των πιστωτών, ο οφειλέτης ή οι πιστωτές υποβάλλουν αίτηση στο δικαστήριο προς επικύρωσή της. Με την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο παρέχεται αυτοδικαίως αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών από όλους τους πιστωτές. Η δικαστική επικύρωση της συμφωνίας την καθιστά δεσμευτική, ακόμη και στους πιστωτές που την καταψήφισαν.

Κι όμως, κινείται!

Σε αντίθεση με άλλες ρυθμίσεις που ποτέ δεν λειτούργησαν στο παρελθόν, το νέο θεσμικό πλαίσιο αντιμετωπίζει κατά τρόπο ολιστικό, ενιαίο και συνεκτικό την υπερχρέωση των φυσικών και νομικών προσώπων.

Δημιουργείται διαδικασία αμιγώς εξωδικαστική και εμπιστευτική μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών. Διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και παρέχει τη δυνατότητα για την αναδιάρθρωση όλων των οφειλών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας κουρέματος της οφειλής. Η παροχή ρύθμισης αποφασίζεται από την πλειοψηφία των θεσμικών πιστωτών, δηλαδή Δημοσίου, τραπεζών και διαχειριστών δανείων. Η διαδικασία διαρκεί για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο μηνών, εντός των οποίων είτε επιτυγχάνεται ρύθμιση, είτε τερματίζεται η διαδικασία με την τυχόν άρνηση των τραπεζικών ιδρυμάτων να προτείνουν ρύθμιση ή με την άρνηση του οφειλέτη προς την προτεινόμενη ρύθμιση.

Εναλλακτικά, εισάγεται ο θεσμός της χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης, με σκοπό να βοηθήσει τους οφειλέτες και τους πιστωτές στην εξεύρεση μιας αμοιβαίως ωφέλιμης, συμβιβαστικής λύσης. Κατά το χρονικό διάστημα των ανωτέρω διαδικασιών, προβλέπεται αναστολή της αναγκαστικής ρευστοποίησης της περιουσίας του οφειλέτη, σε συμφωνία με τους θεσμικούς πιστωτές.

Διαβάστε ακόμη: 

Ανοίγει ξανά η Επιστρεπτέα 7: Δικαιούχοι χιλιάδες που αποκλείστηκαν λόγω λαθών

Παύλος Ιωαννίδης: Έφυγε από τη ζωή ο στενός συνεργάτης και φίλος του Αριστοτέλη Ωνάση

Εμβόλια κορωνοϊού: Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους 45-49