Από τις αρχές Νοεμβρίου, το νόμισμα της Τουρκίας (αρνητική Β2) έχει χάσει σχεδόν 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Σε έκθεσή της, η Τουρκία: Τι «βλέπει» η Moodys για λίρα, πληθωρισμό, οικονομία απαντάει ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις αυτού του τελευταίου γύρου νομισματικών πιέσεων για την κρατική πιστοληπτική ικανότητα του κράτους.

Η Moody’s εκτιμά ότι οι πιο άμεσες συνέπειες της τρέχουσας νομισματικής κρίσης είναι η υποτίμηση της λίρας, η οποία θα εντείνει τον πληθωρισμό, ο οποίος ήδη υπερβαίνει το 20%, διαβρώνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και αυξάνοντας τη δολαριοποίηση των καταθέσεων. Ο αντίκτυπος στα νοικοκυριά και την κατανάλωση θα επιβραδύνει την αύξηση του ΑΕΠ το επόμενο έτος, παρά τα χαμηλότερα επιτόκια και την ώθηση στις εξαγωγές που θα δώσει το ασθενέστερο νόμισμα. Επιπλέον, η υποτίμηση αυξάνει το δημόσιο χρέος, δεδομένου ότι περίπου το 60% του χρέους του είναι εκφρασμένο σε ή συνδεδεμένο με ξένα νομίσματα.

Η υποτίμηση της λίρας εντείνει τους κινδύνους του ισοζυγίου πληρωμών και η μείωση στο μισό του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ο διπλασιασμός των ξένων νομισματικών αποθεμάτων μειώνει κάπως τον κίνδυνο. Επιπλέον, οι τούρκικες εκδότες χρέος έχουν επιτύχει υψηλά ποσοστά μετακύλισης άνω του 90% και οι ανάγκες εξωτερικής αναχρηματοδότησης που βασίζονται στην αγορά είναι διαχειρίσιμες στο 11% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Η κεντρική τράπεζα έχει αρχίσει να πωλεί ξένα νομίσματα και πάλι σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τη λίρα και η Moody’s δεν αναμένει παρόμοια επίπεδα παρέμβασης με πέρυσι, δεδομένου ότι τα καθαρά αποθεματικά παραμένουν αρνητικά.

Ο ιδιωτικός τομέας είναι ευάλωτος στην υποτίμηση της λίρας, αφού τόσο οι τράπεζες όσο και οι επιχειρήσεις, που είναι οι κύριοι οφειλέτες στο εξωτερικό (μάλλον όχι η κυβέρνηση), είναι σχετικά καλά θωρακισμένοι απέναντι στις άμεσες συναλλαγματικές πιέσεις, δεδομένων των σημαντικών διακρατήσεων τους σε ξένες νομίσματα. Η αρνητική συνολική καθαρή θέση των επιχειρήσεων σε ξένο νόμισμα θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους μεσοπρόθεσμα, εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Είναι πιθανό η σχετικά ισχυρή δημοσιονομική θέση της Τουρκίας να προκαλέσει πιστωτικό ζήτημα. Μέχρι στιγμής ωστόσο, τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας έχουν αποδώσει πιο ισχυρά από ό,τι αναμενόταν. Το δημοσιονομικό έλλειμμα του περασμένου έτους ήταν περίπου 4% του ΑΕΠ για τη γενική κυβέρνηση και η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος δείχνει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος το 2021. Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας τείνουν να επωφελούνται από τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος βοηθά την αύξηση των εσόδων, ενώ οι δαπάνες καθορίζονται σε ονομαστικούς όρους. Όσον αφορά στο μέλλον, υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να καταφύγει σε δημοσιονομική χαλάρωση σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ανάπτυξη ενόψει των εκλογών του 2023.

Διαβάστε ακόμα

Ο νέος παίκτης του ΠΑΣΟΚ, τα σχέδια Προκοπίου για Σκαραμαγκά, η Εuromedica βαφτίστηκε και ο «κύριος»… όπου γης ένταλμα 

Αναστάσης Δαυίδ: Οι «αραβικές νύχτες» του Mr Coca-Cola

Πλειστηριασμοί: «Σφυριά» για Κουτσολιούτσους (Πήλιο) και «Calle Mar» (Μύκονος)