Στους πόρους που έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια ως προς την στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Κρατικής αρωγής από φυσικές καταστροφές αναφέρθηκε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα με θέμα «Κλιματική κρίση, φυσικές καταστροφές και κρατική αρωγή» που πραγματοποιείται στον ακριτικό δήμο Πρεσπών σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής κρίσης.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν διατεθεί 260 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 61.000 δικαιούχους μετά από κάποια φυσική καταστροφή». Επεσήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά που δίδονται χρήματα σε τέτοιο και τα τελευταία 30 χρόνια αν και είχαμε φυσικές καταστροφές στην χώρα εν τούτοις δεν υπήρξαν αποζημιώσεις σε αυτό το επίπεδο».

Ο κ. Τριαντόπουλος χαρακτήρισε «απαρχαιωμένο» το θεσμικό πλαίσιο που περιγράφει θέματα κρατικής αρωγής σε καταστροφές κατοικιών από φαινόμενα σεισμών και άλλων φαινομένων, όπως ανέφερε είναι από το 1973, και απευθυνόμενος στο δήμαρχο Πρεσπών κ. Στεργίου υποσχέθηκε ότι «θα το αλλάξουμε προκειμένου να λυθούν και ορισμένες εκκρεμότητες κρατικής αρωγής σε ιδιοκτήτες κατοικιών στην Πρέσπα» που έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του 1996.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας περιέγραψε την δυσκαμψία του συστήματος Κρατικής αρωγής που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα μια απόφαση αποζημίωσης μιας επιχείρησης για το 30% της ζημιάς που είχε πάθει από φυσική καταστροφή χρειαζόταν 5 χρόνια γραφειοκρατικών διαδικασιών με εμπλοκή τεσσάρων υπουργείων και με προϋπόθεση όταν θα έφτανε η στιγμή της αποζημίωσης, η επιχείρηση έπρεπε να είναι σε λειτουργία. «Αυτό το αλλάξαμε με τις νέες πολιτικές που εφαρμόζουμε», τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος.

Ο κ. Τριαντόπουλος επεσήμανε ότι στην Ελλάδα «δεν υπάρχει η κουλτούρα της ιδιωτικής ασφάλισης κατοικίας η επιχείρησης από καταστροφικά φαινόμενα», τόνισε ότι «το βήμα που θα πρέπει να κάνει η κοινωνία σταδιακά προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητο και μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης θα προσφέρει την δυνατότητα οι ιδιοκτήτες να νοιώθουν πιο ασφαλείς απέναντι στις φυσικές καταστροφές».

Ο δήμαρχος Γιώργος Στεργίου αναφέρθηκε στα έντονα σημάδια της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών που έχουν επηρεάσει τον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία στην Πρέσπα όπως «στον σεισμό του ‘22, την έντονη και καταστροφική χαλαζόπτωση του Οκτώβριου της ίδιας χρονιάς, τις ισχυρές βροχές και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν πέρσι, αλλά και τον καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού».

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μπορεί να επηρεάσει τις καλλιέργειες και τους βοσκότοπους, με τραγικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία των Πρέπων, η κρατική αρωγή αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο στην αντιμετώπιση όλων αυτών» κατέληξε ο κ. Στεργίου.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Σταθεροποιείται παρά την αυξημένη ένταση στη Μέση Ανατολή (γράφημα)

Ενα θρυλικό brand κοσμημάτων δημιουργεί το πιο exclusive ξενοδοχείο στο Παρίσι

S&P’s: Με μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα έρχονται νέες αναβαθμίσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ