Οικονομία

Τροπολογία για το ΤΑΠ για να μην «παγώσουν» οι μεταβιβάσεις ακινήτων

  • newsroom


Το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να αποτρέψει νέα εμπλοκή στις μεταβιβάσεις εξαιτίας της γραφειοκρατίας

Μια νέα εμπλοκή στις μεταβιβάσεις ακινήτων επιχειρεί να αποτρέψει το υπουργείο Εσωτερικών με τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, λόγω της γραφειοκρατίας στην έκδοση βεβαίωσης μη οφειλής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) από τους δήμους

Σύμφωνα με την τροπολογία, όπως αναφέρει η Καθημερινή, δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία οι συμβολαιογράφοι, οι οποίοι χθες ανακοίνωσαν ότι θα απόσχουν από τις μεταβιβάσεις ακινήτων, διαφωνώντας με προηγούμενη ρύθμιση που προέβλεπε την εμπλοκή τους.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία ακόμη προσωρινή λύση, καθώς παραμένει η αδυναμία πολλών δήμων να διαπιστώνουν εάν υπάρχει οφειλή ΤΑΠ για κάποιο ακίνητο και να εκδίδουν τη σχετική βεβαίωση γρήγορα.

Το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται διάταξη η οποία αναμένεται να κατατεθεί άμεσα και στην οποία προβλέπεται ότι οι πολίτες –χωρίς τη µεσολάβηση των συμβολαιογράφων– θα αποδίδουν το ποσό της εγγυοδοσίας στους δήµους απευθείας, προκειμένου να προχωρήσει η αγοραπωλησία του ακινήτου και µέχρι την έκδοση της µη οφειλής του πιστοποιητικού ΤΑΠ.

Το ποσό θα πρέπει να κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό του αρµόδιου δήµου, τον αριθµό του οποίου κάθε ΟΤΑ Α’ βαθµού οφείλει να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΕ και ΗΠΑ ανακοινώνουν τον 5ο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Τι περιλαμβάνει

Τα 10 ηχηρά «σφυριά» που χτυπάνε σήμερα – Βίλες στην Εκάλη, εργοστάσια και ξενοδοχεία (pics)

Βασιλάκης για Autohellas: Θετική η αφετηρία του 2022 εν μέσω όμως αβεβαιοτήτων