Της Μαριάννας Τζάννε

Το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών για έρευνες υδρογοναθράκων στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας την δημιουργία ενός ενεργειακού hub που θα εκμεταλλευτεί το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας αλλά και την σταθερότητα στην περιοχή. Ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος ξεδίπλωσε όλο τον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας για την ενέργεια και το περιβάλλον, αφήνοντας αιχμές τόσο για την στάση του ομίλου Λάτση στα Ελληνικά Πετρέλαια, όσο και στον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, στον οποίο «συνέστησε» να συμφιλιωθεί με την συμφωνία του τρίτου μνημονίου.

Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι οι συμφωνίες στον ενεργειακό πεδίο θα έχουν αντίκτυπο και στην οικονομία καθώς θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης. «Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον εκτός από real estate και στην ενέργεια. Ένα τσουνάμι επενδύσεων. Πάμε σοβαρά, στοχευμένα χωρίς τυμπανοκρουσίες για να παράξουμε αποτέλεσμα».

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων. Επίσης θα αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο για έρευνα και εκμετάλλευση ώστε ένα είναι ευθυγραμμισμένο με τις διεθνείς πρακτικές για προστασία περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι βασικό εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για τη αναβάθμιση της γεωπολιτικής εικόνας της Ελλάδας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών Ηπείρων. «Οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος περνούν από την Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ολοκληρώνοντας 1 χιλιόμετρο την ημέρα και τόνισε ότι μέσω στρατηγικής συμφωνίας με τον ΤΑΡ, επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου σε πολλές πόλεις στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στη Στερεά Ελλάδα.

«Εργαζόμαστε για την ωρίμανση μεγάλων στρατηγικών έργων, όπως ο EastMed που υπογράψαμε στο Ισραήλ, ο διασυνδετήριος αγωγός IGB, την ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia Interconnector, έργο για το οποίο διερευνώνται οι μορφές συνεργασίας ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα». Παράλληλα προωθούντα σημαντικά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης για τις Κυκλάδες, που αποτελούν έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας καθώς θα δώσουν τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί το ενεργειακό μίγμα και να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ».

Για τα ΥΚΩ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρωθυπουργό και στους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ λόγω των χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που όπως παραδέχτηκε, φέτος το χειμώνα επιβαρύνθηκαν δραματικά λόγω αύξησης κατά 9% της κατανάλωσης. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επενδύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, οι οποίες εκτίμησε ότι ως το 2020 θα έχουν εκμηδενίσει το κόστος για τα νοικοκυριά. Στους καταναλωτές που έχουν επιβαρυνθεί από τις αυξήσεις συνέστησε να διακανονίσουν τις οφειλές με την ΔΕΗ.

Για ΑΠΕ- Εξοικονομώ

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις άνω του 1 δις. σε αιολικά πάρκα. Παράλληλα μέσω των νέων κανόνων για ΑΠΕ, διαμορφώνονται οι συνθήκες ώστε να μπορούν να παράγουν ενέργεια πολίτες ή νέες ενεργειακές κοινότητες για τις οποίες δημιουργείται ανάλογο θεσμικό πλαίσιο.

Στον άμεσο σχεδιασμό του υπουργείου, εντάσσεται επίσης ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας. Το νέο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» που αφορά και τον κλάδο των μεταφορών και των κτιρίων θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

ΕΛΠΕ

«Τα ΕΛΠΕ είναι μια εταιρεία που έχει πολλαπλασιάσει την κερδοφορία και έχει μια διοίκηση που αποδίδει. Αυτό μπορεί σε κάποιον να αρέσει ή να μην αρέσει» είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην σημερινή αναβολή της Γ.Σ των ΕΛΠΕ με πρωτοβουλία του ομίλου Λάτση που επικαλέστηκε συζητήσεις με την κυβέρνηση σε διάφορα επίπεδα. « Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα χάος στο Ελληνικό και αυτή την στιγμή τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά. Εάν δείξουν όλη την ίδια διάθεση θα έχουμε λύσει τις χρονοβόρες διαδικασίες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα χωρίς να υπερβαίνουμε τους νόμους και το Σύνταγμα». Τόνισε δε, ότι πρέπει να υπάρχει αρμονική σχέση δημοσίου με ιδιώτες και ότι η θέση της κυβέρνησης είναι μια ομάδα που κερδίζει, δεν την αλλάζεις.

Για τις δηλώσεις Παναγιωτάκη

Ο κ. Τσίπρας έστειλε μηνύματα και στον επικεφαλής της ΔΕΗ, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί ουκ ολίγες φορές τις τελευταίες εβδομάδες, από την συμφωνία με τους δανειστές για το λιγνίτη. «Ο καθένας έχει ένα ρόλο και ο ρόλος του κ. Παναγιωτάκη είναι να καταθέσει τις δικές του σκέψεις και προτάσεις για την διαχείριση που είναι στα συμφέρον της ΔΕΗ. Ο κ. Παναγιωτάκης δεν διαπραγματεύεται όμως με τους θεσμούς, την πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση και ο υπουργός, ο οποίος οφείλει να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα της συμφωνίας με τους θεσμούς». Όπως τόνισε, στην διαπραγμάτευση η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο δυνατό. «Αποφύγαμε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, που θα έβαζε στο τραπέζι των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο τις λιγνιτικές μονάδες αλλά και τα υδροηλεκτρικά. Το ότι το αποφύγαμε , είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Εάν δεν υπήρχε αυτό η ΔΕΗ θα ήταν σε πολύ δυσχερή θέση σήμερα»

Ελληνικός χρυσός

«Είναι ένα σύνθετο θέμα. Το ΥΠΕΝ είναι σε μια διαπραγμάτευση με την εταιρεία αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχή που υπερασπίζεται την περιβαλλοντική προστασία. Τώρα συζητείται εάν μια νέα τεχνολογία είναι περιβαλλοντικά άρτια και βρισκόμαστε στην διαιτησία. Αναμένουνε την απόφαση και θα κινηθεί στα πλαίσια της νομιμότητας».