Το φράγμα των 2 ευρώ ανά λίτρο έχει σπάσει εδώ και μέρες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ανήλθε στα 2,013 ευρώ ανά λίτρο και την 1η Ιουλίου ήταν στα 1,863 ευρώ ανά λίτρο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και με βάση αυτά τα στοιχεία οι μέσες τιμές της αμόλυβδης σε νομούς αγγίζουν ακόμα και τα 2,254 ευρώ ανά λίτρο. Για την ακρίβεια στις Κυκλάδες είναι στα 2,25 ευρώ ανά λίτρο και στα Δωδεκάνησα στα 2,174 ευρώ ανά λίτρο.

Σε πραγματικές τιμές η ακριβότερη βενζίνη στην Ελλάδα είναι και πάλι στις Κυκλάδες με 2,467 ευρώ ανά λίτρο και στα Δωδεκάνησα με 2,450 ευρώ ανά λίτρο. Νησιά κι άλλες περιοχές της χώρας με χαμηλό βαθμό ανταγωνισμού πρωτοστατούν στο ράλι της ακρίβειας.

Το πετρέλαιο

Οι αυξήσεις των τιμών στην εγχώρια αγορά καυσίμων αποδίδονται στην καυτή πορεία των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου και των προϊόντων του. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ βρίσκεται μία ανάσα από τα 91 δολάρια το βαρέλι και πιο συγκεκριμένα το πρωί διαπραγματευόταν στα 92,43 δολάρια το βαρέλι.

Στις αρχές του Ιουνίου το εύρος των τιμών ήταν στα 72 με 73 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται δηλαδή για μία αύξηση της τάξης των 20 δολαρίων το βαρέλι, η οποία επηρεάζει αρχικά και τις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές πετρελαιοειδών και στη συνέχεια και τις τοπικές αγορές των υγρών καυσίμων.

Η ανοδική τροχιά της βενζίνης και των άλλων καυσίμων έρχεται να προσθέσει νέα βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι πλήττονται από το κύμα της ακρίβειας στα βασικά αγαθά διατροφής και είδη νοικοκυριού. Επιπλέον πυροδοτεί πρόσθετα κόστη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τη βενζίνη και άλλα πετρελαιοειδή προϊόντα για τις μετακινήσεις των οχημάτων τους.

«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στον κόσμο στις τιμές της αμόλυβδης

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις της λίστας με τις χώρες που έχουν την πιο ακριβή αμόλυβδη βενζίνη σε όλο τον κόσμο. Η χώρα μας είναι ένατη σε ακρίβεια σε σύνολο 168 χωρών και μάλιστα υπολείπεται μόνο χωρών που είναι ως επί το πλείστον πολύ πιο πλούσιες, όπως είναι το Μονακό, η Ολλανδία, το Χονγκ Κονγκ που καταλαμβάνει την πρώτη θέση, η Δανία, το Λιχτενστάιν και η Ελβετία.

Ακόμη κι έτσι, η Ελλάδα είναι πιο ακριβή ακόμη και από πολύ πιο πλούσιες άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία και άλλες. Το κόστος της αμόλυβδης σε όλο τον κόσμο προκύπτει από την επεξεργασία στοιχείων που πραγματοποίησε ο ιστότοπος GlobalPetrolPrices για τις 168 αυτές χώρες, με τελευταία ημερομηνία στις 28 Αυγούστου 2023.

Από αυτά προκύπτουν ορισμένα επίσης ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα πως η Ευρώπη είναι η ακριβότερη ήπειρος όσον αφορά στις τιμές της αμόλυβδης. Αυτό οφείλεται κυρίως στους υψηλούς φόρους που επιβάλλονται στα υγρά καύσιμα από τις χώρες αυτές στους πολίτες τους.

Ακόμη κι έτσι όμως και παρά το γεγονός ότι οι ονομαστικές τιμές δεν απέχουν πάρα πολύ, οι διαφορές είναι τεράστιες εάν υπολογιστεί και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε κάθε μια από αυτές. Για παράδειγμα η Ελλάδα με τιμές αμόλυβδης λίγο πριν τα 2 ευρώ το λίτρο (1,991 ευρώ) είχε το 2022 κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου 20.000 ευρώ, ενώ η Γερμανία με τιμές αμόλυβδης 1,873 ευρώ το λίτρο είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ 50.000 ευρώ. Η Ελβετία που έχει σχεδόν τις ίδιες τιμές στην αμόλυβδη με τη χώρα μας είχε κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου 90.000 ευρώ.

Στον αντίποδα, υπάρχουν και χώρες οι οποίες παράγουν μαύρο χρυσό οι οποίες δίνουν σχεδόν δωρεάν ή πολύ φθηνά στην αμόλυβδη τους πολίτες τους. Στη Βενεζουέλα το λίτρο πωλείται προς 0,004 ευρώ το λίτρο και ακολουθούν Ιράν και Λιβύη με τιμές λίγο πιο κάτω από τα 0,030 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη 

Ποιο σούπερ μάρκετ «καρφώνει» τις εταιρείες που μειώνουν ποσότητες και δεν ρίχνουν τιμές

TikTok: «Καμπάνα» ύψους 345 εκατ. ευρώ από την ΕΕ – Τι απαντά η εταιρεία (upd) 

Πλειστηριασμοί: «Κληρώνει» για Καρυπίδη, νέα σφυριά για ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ