Άνοιξε η εφαρμογή του wallet.gov.gr για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 2, επιτρέποντας στους πολίτες την έκδοση της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό τους τηλέφωνο.

Ήδη, από την εφαρμογή έχουν εκδοθεί πάνω από 44 χιλιάδες ψηφιακά έγγραφα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ένα 24ωρο από την στιγμή που έγινε διαθέσιμη στους πολίτες των οποίων το ΑΦΜ τελειώνει σε 1. Από αυτές τις 44 χιλιάδες, κατά προσέγγιση, 25.200 είναι ταυτότητες και 19.400 διπλώματα οδήγησης.

Πλέον, όπως ανακοίνωσε ο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης η εφαρμογή είναι ανοικτή και για τους πολίτες των οποίων το ΑΦΜ τελειώνει σε 2.


Αναφερόμενος στην εφαρμογή, ο Κυριάκος Πιερρακάκης πως «η σύλληψη είναι να μπορέσει να περάσει η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, για αρχή, στο κινητό τηλέφωνο. Στην πορεία θα προσθέσουμε σε αυτή την εφαρμογή, δηλαδή στο wallet.gov.gr και άλλα έγγραφα, όλα τα ταυτοποιητικά έγγραφα». Όσα έγγραφα εντάσσονται στην εφαρμογή είναι απολύτως ισοδύναμα εντός της επικράτειας για κάθε νόμιμη χρήση.

«Κάθε μέρα θα ανοίγει και 1 ακόμη νούμερο ΑΦΜ, για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κίνηση γιατί από πίσω δεν είναι μόνο τα καινούργια μητρώα, είναι και τα παλιά συστήματα» εξήγησε ο υπουργός. «Ο κόσμος έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Περιμένουμε να μας δώσουν τα στοιχεία κεντρικά από την apple και την google πόσοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή. Εικάζουμε ότι αυτό το νούμερο είναι πολλαπλάσιο γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που την έχει κατεβάσει, χωρίς ακόμα να έχει πρόσβαση λόγω του ΑΦΜ του στις υπηρεσίες της».

Όσον αφορά την ασφάλεια των ψηφιακών εγγράφων ο κ. Πιερρακάκης, εξήγησε ότι η εφαρμογή «είναι πολύ ασφαλέστερη, υπό την έννοια ότι υπάρχει κωδικός QR επάνω στην ταυτότητα, και πλέον, για πρώτη φορά, γίνονται η ταυτότητα και το δίπλωμα επαληθεύσιμα έγγραφα. Δηλαδή μπορεί κανείς να βεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο έγγραφο είναι γνήσιο, ενώ πριν είχαμε μόνο την οπτική» επιβεβαίωση.

Αποσαφηνίζοντας περαιτέρω πώς λειτουργεί το σύστημα, ο υπουργός δήλωσε ότι «υπάρχει ένα μοναδικό QR Code για κάθε έγγραφο, το οποίο επίσης μπορεί να αλλάζει στην πορεία, εάν θέλουμε. Εάν για τον οποιονδήποτε λόγο, θέλουμε να επανεκδώσουμε ψηφιακά την ταυτότητα, ο κωδικός αυτός, το QR Code αυτό αλλάζει και έτσι μπορείς να το προβάλεις και είναι πάρα πολύ ασφαλές». Επίσης, «δεν μπορεί να το ελέγξει οποιοσδήποτε. Όταν γίνεται ο έλεγχος σου έρχεται ένας κωδικός που τον δίνεις στον ελεγκτή για να κάνει τον έλεγχο» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν όλες οι μέριμνες και θέλω να ευχαριστήσω την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Διαβάστε ακόμη:

Ύφεση για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο στις ΗΠΑ – Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9%

Μητσοτάκης στο CNN: Να στείλουμε σαφές μήνυμα στην αγορά ενέργειας (vid)

PIMCO: Η ύφεση μπορεί να είναι πλέον αναγκαία, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός