Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα έως το Πάσχα, κρεοπωλεία και καταναλωτές προετοιμάζονται για την προμήθεια των προμήθεια των τροφών που θα βάλουμε και φέτος στο πασχαλινό τραπέζι.

Χωρίς αμφιβολία πρωταγωνιστής στο πασχαλινό τραπέζι είναι το κρέας και συγκεκριμένα το αρνί και το κατσίκι, τα οποία όμως θα κληθούμε να τα πληρώσουμε ακριβότερα όπως εκτιμούν οι έμποροι.

Τι ανεβάζει την τιμή

Κύρια αιτία είναι οι πολλές εξαγωγές αμνοεριφίων που πραγματοποιήθηκαν φέτος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για το Πάσχα των Καθολικών. Ως εκ τούτου παρατηρούνται ελλείψεις στην αγορά σε αρνιά και κατσίκια, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης Σάββας Κεσίδης μιλώντας την Τρίτη στο Radio North 98 «Οι τιμές σε αρνάκι και κατσικάκι είναι εντελώς διαφορετικές από πέρυσι» . Και πρόσθεσε ότι, «είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει μια αύξηση. Τώρα αν αυτή θα είναι 10%…15% ή κάτι άλλο θα φανεί το Σάββατο του Λαζάρου ή την Κυριακή των Βαΐων. Οι τιμές θα είναι αυξημένες γιατί δεν υπάρχει παραγωγή. Έχουν φύγει πολλά στο εξωτερικό. Και πλέον ο κτηνοτρόφος που βγάζει καλύτερο μεροκάματο από το γάλα τα σφάζει μικρά τα αρνιά, δεν τα κρατάει».

Ο κ. Κεσίδης σημείωσε ότι «οι εξαγωγές φέτος προς τις καθολικές χώρες ήταν μεγαλύτερες από πέρσι και πρόπερσι. Φέτος δε, μπήκε και η Κροατία στο παιχνίδι και πήγαν και εκεί κάποιες χιλιάδες αρνιά. Τώρα για να γίνει η αντιστάθμιση και να κρατηθεί η αγορά σε όσο γίνεται χαμηλότερα επίπεδα, οι έμποροι κάνουν εισαγωγές από Ρουμανία. Από την περασμένη εβδομάδα έχουν έρθει πάρα πολλές νταλίκες με ζωντανά αρνιά, τα οποία θα σφαχτούν εδώ πέρα και έρχονται και τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Αυτή τη στιγμή μπαίνουν ζωντανά αρνιά ρουμάνικα από τα σύνορα».

Συνεπώς, τιμή στα αμνοερίφια εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 11,50 ευρώ όταν πέρυσι κυμάνθηκε από 8,50 έως 9,50 ευρώ το κιλό. Ενώ, στα συνοικιακά κρεοπωλεία οι τιμή αναμένεται να φτάσει έως και 14 ευρώ το κιλό.

Στη Βαρβάκειο, την κεντρική αγορά της Αθήνας, οι καταναλωτές πραγματοποιούν από τώρα τις αγορές τους, καθώς αυτή την εβδομάδα οι τιμές είναι πιο χαμηλές (γύρω στα 8 ευρώ το κιλό).

Την ίδια ώρα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Ο κ. Κεσίδης, εξήγησε γιατί πρέπει οι καταναλωτές να προσέχουν, ώστε να είναι σίγουροι για την προέλευση των αμνοεριφίων: «Η σφραγίδα θα είναι η ίδια η τιρκουάζ, που μπαίνει και στα ελληνικά σφαγεία, επειδή όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση σφραγίζει με αυτήν τη σφραγίδα.

Ο κ. Κεσίδης, εξήγησε, ότι στα τιμολόγια θα φαίνεται η προέλευση και υπάρχει υποχρέωση ανάρτησης ταμπέλας για την προέλευση, αλλά …εξαρτώνται πολλά από το πόσο ευδιάκριτη θα είναι. Επιπλέον, παραμένει υπαρκτός κίνδυνος ελληνοποιήσεων, αν και πολύ μικρότερος σε σχέση το παρελθόν.

Διαβάστε ακόμα:

Εστίαση: Πώς θα γίνει το άνοιγμα – Τα «αγκάθια» και οι ανησυχίες των επιχειρηματιών (vid)

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι δύο αλλαγές στα ωράρια – Τι ισχύει και από πότε

Τι σημαίνουν για την τσέπη μας τα 5 μέτρα που ανακοινώθηκαν – Παραδείγματα