Άνοιξε ο δρόμος για την πώληση φαρμάκων από σούπερ μάρκετ, καθώς χθες Πέμπτη ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ενδεικτική λίστα με 40 δραστικές ουσίες οι οποίες αφορούν σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), τα οποία πλέον θα μπορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να διατίθενται και εκτός φαρμακείου, όπως έχει δεσμευτεί η χώρα μας ότι θα γίνει έναντι των δανειστών.

Η λίστα που δημοσιοποίησε ο ΕΟΦ περιλαμβάνει τη δραστική ουσία, τη θεραπευτική κατηγορία, τη μορφή και την περιεκτικότητα αλλά και τη συσκευασία.

Ο οργανισμός δεν έδωσε συγκεκριμένες εμπορικές επωνυμίες και σκευάσματα, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, με αίτηση των εταιρειών, τα σκευάσματα που περιέχουν τις εν λόγω δραστικές ουσίες, θα μπορούν να βγαίνουν από τον κατάλογο των ΜΗΣΥΦΑ και να εντάσσομαι στα φάρμακα γενικής χρήσης. (ΓΕΔΙΦΑ).

Στον κατάλογο του ΕΟΦ περιλαμβάνονται πολύ γνωστές κατηγορίες φαρμάκων που σήμερα συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται από τα Ταμεία. Μεταξύ αυτών, η παρακεταμόλη που περιέχουν πολλά αναλγητικά σκευάσματα, το ακετυλοσαλικυλικό οξύ που περιέχεται στην ασπιρίνη και το σαλυκιλικό οξύ που περιέχεται σε φάρμακα για την ακμή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να ξεκινήσει η διάθεση των εν λόγω φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σύνταξη του οριστικού καταλόγου με βάση εκείνον που δημοσιοποιήθηκε χθες, καθώς και να εκδοθεί η σχετική απόφαση. Επίσης, θα πρέπει να απελευθερωθούν οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, κάτι που αναμένεται να συμβεί από 1/1/2017.

Αρχικά, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ) «πίεζαν» για συνάντηση με τον ΕΟΦ προκειμένου να έχουν τη σχετική λίστα από τον Ιούλιο, κάτι τελικά που έγινε χθες. Όπως εκτιμάται μέχρι σήμερα, αν και υπήρχε η δυνατότητα να καταθέσει κάποια εταιρεία σχετικό αίτημα, δεν φαίνεται να το έχει κάνει καμία, καθώς οι περισσότερες ανέμεναν σχετικές διευκρινίσεις.

Στελέχη της αγοράς κρίνουν πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις γύρω από τους όρους και προϋποθέσεις διάθεσης των φαρμάκων εκτός φαρμακείων, ειδικά αν είναι να καμφθούν οι επιφυλάξεις των εταιρειών γύρω από την πώληση των φαρμάκων σε σούπερ μάρκετ.

Όπως έγινε πάντως γνωστό, η επιλογή των ΓΕΔΙΦΑ έγινε με βάση τα εξής κριτήρια: να είναι μη συνταγογραφούμενα, να αντιμετωπίζουν συμπτώματα εύκολης αυτοδιάγνωσης που δεν συγχέονται με άλλη πάθηση, να έχουν απλές οδηγίες δοσολογικού σχήματος, να έχουν ελάχιστες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα, να μη χρειάζονται ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης, να μην ενέχουν σοβαρούς κινδύνους από τη μακρόχρονη χρήση τους, η συνολική ποσότητα του φαρμάκου να μην υπερβαίνει δόση που θα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του λήπτη.