Τεχνολογία

Αrturo: Το μέλλον λέγεται insurtech – Τεχνητή νοημοσύνη και ανάλυση δεδομένων στις ασφάλειες

  • Άντζελα Μπολέτση


Πώς μια startup τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να συγκεντρώσει 25 εκατομμύρια και να συμβάλει στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας εκτίμησης ασφαλιστικού κινδύνου – Τα σχέδια για περαιτέρω επέκταση

Arturo σημαίνει θαρραλέος, επίθετο που αντικατοπτρίζει τα χαρακτηριστικά της επιτυχημένες ομώνυμης start up, η οποία αναδύθηκε μέσα από την American Family Insurance, μια αμερικάνικη εταιρεία ασφάλισης με πορεία 94 χρόνων στον τομέα, και αναμένεται να κάνει το επόμενο βήμα σε νέες αγορές.

Η start up τεχνητής νοημοσύνης που δραστηριοποιείται στην αυτοματοποίηση υπηρεσιών εκτίμησης ασφαλιστικών κινδύνων, συγκέντρωσε με χρηματοδότηση Σειράς Β το ποσό των 25 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να επεκταθεί στην αγορά των στεγαστικών δανείων. Κύριοι επενδυτές στη χρηματοδότηση είναι τα funds Atlantic Bridge Capital, RPS Ventures και οι υπάρχοντες επενδυτές Crosslink Capital και IAG Firemark Ventures.

Η start up ανήκει σε μια ανερχόμενη κατηγορία νεοσύστατων εταιρειών ασφαλιστικής τεχνολογίας, ή “insurtech”, η οποία στοχεύει να μεταμορφώσει τον ασφαλιστικό κλάδο εφαρμόζοντας τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων. Η αγορά αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς – η συνολική παγκόσμια χρηματοδότηση έφτασε το ρεκόρ 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αύξηση 12% από το προηγούμενο έτος – αλλά εξακολουθεί να περιορίζεται από κανονιστικούς περιορισμούς.

Αν και ο τομέας της ασφάλισης παραμένει ιδιαίτερα περίπλοκος και δύσκαμπτος και δεν συμπαρασύρεται σε μεγάλο βαθμό από την ψηφιακή μετάβαση που επιτάχυνε η πανδημία, η Arturo κατάφερε γρήγορα να κάνει τους απαραίτητους ελιγμούς και να ξεχωρίσει από τις ομοειδείς εταιρείες.

Ποια είναι η Arturο και πώς λειτουργεί

H Arturo προσφέρει υπηρεσίες εκτίμησης ασφαλιστικού κινδύνου, κάνοντας χρήση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που επεξεργάζεται εικόνες σπιτιών, και συλλέγει δεδομένα ιδιοκτησίας, όπως το υλικό της οροφής, για να προβλέψει την πιθανότητα του να πάει κάτι στραβά. Η ανάλυση της Arturo χρησιμοποιεί δορυφορικές και εναέριες εικόνες για να εξάγει πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα, την κατάσταση και τα φυσικά χαρακτηριστικά των οικιστικών (και σύντομα εμπορικών) κτηρίων.

Η νεοσύστατη επιχείρηση στην πιο πρόσφατη χρηματοδότηση σειράς A συγκέντρωσε 8 εκατομμύρια δολάρια με επικεφαλής επενδυτή την Crosslink Capital, ενώ με τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης η αποτίμηση της εταιρείας προβλέπεται να φτάσει τα 25 εκατομμύρια δολάρια.

Ο κύριος στόχος της εταιρείας είναι να αντικαταστήσει τους επιθεωρητές που αποστέλλονται από ασφαλιστικές εταιρείες, αυτοματοποιώντας και επιταχύνοντας την διαδικασία της ασφαλιστικής εκτίμησης.

«Γέννημα» της American Family Insurance

Η Arturo δεν ξεκίνησε ως αυτόνομη start up, αλλά πήρε σάρκα και οστά μέσα από την American Family Insurance τον Μάιο του 2019, η οποία έγινε ο κύριος επενδυτής της, μέσω της διαδικασίας spin-out. Πριν η νέα τεχνολογία της Arturo γίνει διαθέσιμη στην αγορά, έγινε εκτενής έρευνα στο εργαστήριο της American Family Insurance, η οποία διατήρησε ένα ποσοστό μετοχών, αλλά όχι την πλειοψηφία, εξασφαλίζοντας την ανεξαρτησία της νεοσύστατης εταιρείας.

Η τριετής έρευνα της American Family στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και η σε βάθος εκμάθηση (deep learning) δορυφόρων, drones και εναέριων και επίγειων εικόνων αποδείχθηκε ζωτικής σημασίας για την μετέπειτα επιτυχημένη πορεία της Arturo. Η υποστήριξη και οι πόροι της American Family Insurance βοήθησαν την startup να αποκτήσει αξιοπιστία και να προσελκύσει πελάτες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έδωσε στην Arturo ένα τεράστιο ποσοστό αξιώσεων ιδιοκτησίας και δεδομένα που δεν θα μπορούσε να συλλέξει μόνη της.

“Η πραγματική αξία των ασφαλιστών είναι τα δεδομένα που διαθέτουν και η εμπειρία τους, και αντίστοιχα η πραγματική αξία μιας νεοσύστατης εταιρείας είναι η τεχνολογία της”, δήλωσε ο Kapoor της Atlantic Bridge, προβλέποντας επίσης ότι τα spin-outs όπως της Arturo θα γίνουν όλο και πιο συνήθη στις βιομηχανίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα δεδομένα.

“Πιστεύουμε ότι είναι τεράστια αξίας η υπηρεσία που έχουμε δημιουργήσει και αυτή η αξία ενισχύεται μέσω ενός μεγαλύτερου αριθμού πελατών και επενδυτών”, δήλωσε ο Peter Gunder, επικεφαλής ανάπτυξης επιχειρήσεων της American Family. «Η American Family Insurance διαθέτει μεγάλο όγκο δεδομένων γύρω από τα χαρακτηριστικά της ιδιοκτησίας, γεγονός που το καθιστά ένα εξαιρετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των πιο σύγχρονων τεχνολογικών τεχνικών για την ακριβή αξιολόγηση των χαρακτηριστικών ιδιοκτησίας».

Για να χειριστεί όλα αυτά τα δεδομένα, η Arturo χρησιμοποιεί το cloud της Amazon Web Services, το οποίο τη βοηθάει να ανελιχθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς από την πρώην μητρική της εταιρεία.

Σύμφωνα με τον Clark αυτό που κάνει την εταιρεία να ξεχωρίσει είναι η πρόσβαση σε δεδομένα εκτίμησης που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των μοντέλων της στα οποία δεν έχουν πρόσβαση άλλες εταιρείες ανάλυσης μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία αξιοποιεί εικόνες πολλών πηγών, συμπεριλαμβανομένων αερόστατων, δορυφορικών, στρατοσφαιρικών μπαλονιών και εικόνων επιπέδου εδάφους από ένα ευρύ φάσμα παρόχων, διασφαλίζοντας ότι παρέχει τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες στους πελάτες της. Εξοπλίζει επίσης τους ασφαλιστικούς φορείς με Διασύνδεση Προγραμματισμού Εφαρμογών (API), ώστε να μπορούν να λάβουν τις πληροφορίες που χρειάζονται σε αυτούς σε δευτερόλεπτα.

Σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό και στην αγορά δανείων

Η Arturo σχεδιάζει να επεκτείνει το αποτύπωμά της πέρα από τις ΗΠΑ, στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, και αργότερα και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Clark, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι δανειστές εν μέσω της έκρηξης αγοράς κατοικιών που προκάλεσε η πανδημία, και αυτό είναι η επόμενη ευκαιρία της Arturo.

Η εταιρεία θεωρεί ότι οι αλγόριθμοι και τα δεδομένα της θα είναι πολύτιμα για χρηματοοικονομικά ιδρύματα που προσφέρουν στεγαστικά και ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία προϋποθέτουν μια διαδικασία αξιολόγησης του κινδύνου. Η Arturo αναμένεται να δοκιμάσει άμεσα τη λειτουργικότητα του συστήματος της με μερικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με στόχο να συνάψει συνεργασία με ένα από αυτά.

Τα πλάνα επέκτασης της start up όμως δεν είναι τόσο εύκολα, καθώς θα βρεθεί αναπόφευκτα αντιμέτωπη με κανονιστικές προκλήσεις: Η βιομηχανία ασφάλισης στις ΗΠΑ ελέγχεται από κρατικούς ρυθμιστές ασφάλισης, οι οποίοι διστάζουν να επιτρέψουν στις νέες τεχνολογίες να μεταμορφώσουν τον τομέα. Επιπλέον, και οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση από ρυθμιστικές αρχές και δικηγόρους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο σχεδιασμός τους μπορεί να αμβλύνει τις υπάρχουσες κοινωνικές ανισότητες στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Σε κάθε περίπτωση, με περισσότερους από 60 υπαλλήλους αυτή τη στιγμή και μεγάλα ποσά στα ταμεία της, η Arturo προχωρά μπροστά και δηλώνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει την τελευταία της χρηματοδότηση για να επενδύσει στις υπηρεσίες και στην ομάδα της, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί και να αναπτύξει νέες δυνατότητες και να κερδίσει έδαφος σε νέες αγορές.

Διαβάστε ακόμα 

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Τα επόμενα βήματα – Πότε θα έρθουν τα πρώτα χρήματα στην Ελλάδα 

S&P: Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών 

«Πες μου ποιο εμβόλιο έκανες, να σου πω πού μπορείς να πας», η νέα πραγματικότητα μετά την πανδημία