Όλοι έχουμε παρατηρήσει όταν είμαστε σε μια διαδικασία εγγραφής νέου λογαριασμού ή επαλήθευσης των στοιχείων μας, η Google – ή οποιοσδήποτε άλλος browser – μας ζητά το εξής οξύμωρό. Να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ρομπότ.

Ποιος δεν έχει μισοκλείσει τα μάτια του, προσπαθώντας να δει εάν οι εικόνες στα τετραγωνάκια κρύβουν ή όχι ένα φανάρι. Το captcha είναι αναμφισβήτητα μια από τις πιο ενοχλητικές πραγματικότητες της ψηφιακής ζωής.

Τώρα που η νέα έκδοση του iOS της Apple το καταργεί για τα iPhones και τους υπολογιστές της εταιρείας, είναι βέβαιο ότι δεν θα λείψει σε κανέναν.

Γιατί, όμως, επικράτησε το captcha; Η τεχνολογία «Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart» είχε στόχο να σταματήσει τις online απάτες και τα bots που απειλούν τους servers.

Ο χρήστης καλείται να εντοπίσει τα φανάρια ή να πληκτρολογήσει κάποιον τυχαίο συνδυασμό από γράμματα και αριθμούς που εμφανίζεται με αχνά ή διαστρεβλωμένα στοιχεία, τα οποία οι δημιουργοί του έχουν διαπιστώσει ότι μόνο το ανθρώπινο μάτι –και όχι αυτό του… ρομπότ- μπορεί να διαβάσει. Εάν κάνει λάθος, η διαδικασία ξεκινά από την αρχή. un

Η Apple συνεργάζεται τώρα με τις Fastly και Cloudflare ώστε η συσκευή να στέλνει από μόνη της ένα κρυπτογραφημένο μήνυμα που επιβεβαιώνει ότι ο χρήστης είναι άνθρωπος, σε όποιο σάιτ το ζητά.

Η Apple είναι η πρώτη που εφαρμόζει αυτή την τεχνολογία στον τελικό χρήστη, όμως η βασική ιδέα χρησιμοποιείται ήδη από την Google, η οποία έχει φτιάξει ένα παρόμοιο σύστημα για το Chrome.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Οι θέσεις ρεκόρ των μετρητών στα χαρτοφυλάκια δίνουν στήριξη σε μετοχές και ομόλογα

Χάμπεκ: H έλλειψη φυσικού αερίου θα κλείσει τις βιομηχανίες και θα οδηγήσει σε φτωχοποίηση

Σκρέκας: Συνάντηση με τους εκπροσώπους των ενεργειακών επιχειρήσεων της Γαλλίας για τις ΑΠΕ