Άδεια για τη δημιουργία ενός στόλου δορυφόρων που θα παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και ειδικότερα παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο έλαβε η Boeing από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ.

Η Space Χ του Έλον Μασκ  και η Amazon του Τζεφ Μπέζος έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν μεγάλους στόλους δορυφόρων για την παροχή υπηρεσιών internet ενώ στο παιχνίδι έχει μπει και η βρετανική εταιρεία OneWeb.

Ο στόλος της Space X θα διαθέτει συνολικά περίπου δώδεκα χιλιάδες δορυφόρους με περίπου δύο χιλιάδες εξ αυτών να έχουν ήδη εκτοξευτεί. Ο στόλος της Amazon θα αποτελείται από περίπου 3,5 χιλιάδων δορυφόρους και έχουν ήδη εκτοξευτεί μερικές εκατοντάδες. Ο στόλος της OneWeb ακολουθεί διαφορετική «αρχιτεκτονική» και θα είναι μικρότερος αποτελούμενος από μερικές εκατοντάδες.

Ο στόλος της Boeing θα είναι ο μικρότερος από όσους έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα αφού σε πρώτη τουλάχιστον φάση θα αποτελείται από 147 δορυφόρους. Οι 132 εξ αυτών θα τεθούν σε τροχιά 965 χλμ. πάνω από την Γη ενώ οι υπόλοιποι θα βρίσκονται σε αποστάσεις από 27.000 – 43.000 χλμ. πάνω από τον πλανήτη. Το ενδιαφέρον για το δορυφορικό Internet φαίνεται ότι είναι μεγάλο αφού η Space X έχει ήδη αποκτήσει 100 χιλιάδες συνδρομητές σε 16 χώρες πριν καν ξεκινήσει να λειτουργεί η υπηρεσία και χωρίς να έχει εκτοξευτεί το σύνολο των δορυφόρων του στόλου.

Ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος σύμφωνα με τον οποίο εκτός από την παρεμπόδιση της παρατήρησης του Διαστήματος με επίγεια μέσα, οι πολυάριθμοι στόλοι δορυφόρων θα αποτελέσουν πηγή ρύπανσης με την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων διαστημικών σκουπιδιών.

Διαβάστε ακόμα:

Attica Bank: «Κλείδωσε» η ΑΜΚ – Συζητήσεις με τον προτιμητέο επενδυτή, ρυθμιστής το ΤΜΕΔΕ

«Φρενίτιδα» για τα ακίνητα: Οι 7 λόγοι που οδηγούν σε ράλι την κτηματαγορά (pics+πίνακες)

Ο Μπιλ Γκέιτς στην Τουρκία – Γιατί αγοράζει τεράστιες εκτάσεις γης;