Κατά τους περασμένους μήνες η Γαλλία βρισκόταν σε καλό φεγγάρι όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ). Στα πλαίσια μίας συνόδου επενδυτών στο Παρίσι η Microsoft ανακοίνωσε νέες επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων και στην ΤΝ, οι οποίες θα φτάσουν τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027.

«Με το [νέο] κέντρο δεδομένων, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, θα βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην αποθήκευση δεδομένων και την ΤΝ», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν. Το 2023 είχε ανακοινώσει την έναρξη ενός κρατικού σχεδίου για την τεχνητή νοημοσύνη, βάσει του οποίου προβλέπονται δαπάνες ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 για την προώθηση της σχετικής με την ΤΝ έρευνας.

Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβριο η startup εταιρεία Mistral AI με έδρα στο Παρίσι προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και απέκτησε τον τίτλο “unicorn”, ο οποίος αποδίδεται σε επιχειρήσεις με αξία που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Η Mistral AI θεωρείται ανταγωνίστρια της OpenAI, της εταιρείας που ανέπτυξε το ChatGPT.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο η Γαλλία και η Ευρώπη έχουν ακόμη πολύ δρόμο να καλύψουν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. «Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να γυρίσει τον διακόπτη, προκειμένου η χώρα να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο της ΤΝ – εν αντιθέσει με τη Γερμανία», δηλώνει στην DW ο Νόα Γκριν, βοηθός ερευνητής στην αρμόδια για την τεχνητή νοημοσύνη ομάδα του Center for a New American Security. «Παρ’ όλα αυτά στην πρώτη θέση βρίσκονται επί του παρόντος οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα, με κάποια απόσταση η Μεγάλη Βρετανία και τέλος η Γαλλία και η Γερμανία», εξηγεί ο Γκριν.

Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά σε τεχνολογικά αίτια: «Οι ΗΠΑ ηγούνται της αγοράς για τόσο καιρό, ώστε πολλοί επενδυτές προτιμούν να επενδύσουν τα χρήματά τους εκεί, διότι γνωρίζουν πως εδώ υπάρχει το απαραίτητο ταλέντο και οι κατάλληλες υποδομές», προσθέτει ο Γκριν. «Η Γαλλία αντιθέτως είναι γνωστή για το πώς επιδιώκει να περιορίσει την αγορά μέσω του νομικού της πλαισίου, με το οποίο έχουν βρεθεί αντιμέτωποι στο παρελθόν τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google».

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερους υπερυπολογιστές

Η Βερονίκ Βεντό, συνιδρύτρια της παριζιάνικης startup NukkAI, ήταν πάντως ανέκαθεν βέβαιη πως η εταιρεία της θα διατηρούσε την έδρα της στη Γαλλία. «Εδώ υπάρχουν εξαιρετικοί ερευνητές, όπως και πολυάριθμα κρατικά προγράμματα χρηματοδότησης», τονίζει η Βεντό στην DW.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μας είναι διαφορετική από άλλες, επειδή οι άνθρωποι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος – μπορούν να ακολουθήσουν τις διαδικασίες και να λάβουν ακριβείς εξηγήσεις από την ΤΝ για τις προτάσεις της», λέει η ειδικός. «Επίσης χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερα δεδομένα, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται ενέργεια».

Πάνω από δέκα πελάτες αξιοποιούν την τεχνολογία της NukkAI για τον υλικοτεχνικό τους σχεδιασμό, μεταξύ των οποίων και το ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η NukkAI συνεργάζεται στενά με τα γαλλικά πανεπιστήμια, μέσω των οποίων η εταιρεία αποκτά πρόσβαση στον υπερυπολογιστή Jean Zay στο Σακλαί της Γαλλίας – ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο αποδοτικούς υπερυπολογιστές στην Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα στην DW