Τουλάχιστον το 1/3 από τα διαφημιστικά έσοδα που προκύπτουν από τις αναζητήσεις μέσω του Safari πληρώνει η Google στην Apple, όπως προβλέπει η συμφωνία που έχουν κάνει οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί για τον προεπιλεγμένο browser σε iPhone, iPad και Mac.

Συγκεκριμένα, η Google πληρώνει στην Apple το 36% από τα έσοδα αυτά, όπως ανέφερε μάρτυρας σε δημόσια συνεδρίαση αμερικανικού δικαστηρίου, εν μέσω της αντιμονοπωλιακής διαμάχης ανάμεσα στην Google και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρει το CNBC, το ποσοστό του 36%, που μέχρι πρότινος δεν είχε γίνει γνωστό, αποτελεί μία από τις πιο σαφείς ενδείξεις για το πόσο προσοδοφόρα είναι η συμφωνία για τις δύο εταιρείες -οι οποίες έχουν δώσει μάχη, ώστε να αποκαλυφθούν όσο το δυνατόν λιγότερες λεπτομέρειες από τη συμφωνία τους, επικαλούμενες πιθανές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό.

Η συμφωνία για την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης αποτελεί βασικό αντικείμενο της διαδικασίας, ενώ ο δικαστής Amit Mehta δήλωσε ότι είναι η «καρδιά» της υπόθεσης. Μάλιστα, σε σημείωμά του ο αναλυτής της Bernstein, Toni Sacconaghi, εκτίμησε ότι ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας η Apple το 2023 μπορεί να έχει έσοδα ύψους 19 δισ. δολαρίων.

Στην κατάθεσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, Sundar Pichai, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, ωστόσο οι ανταγωνιστές της Google τόνισαν ότι είναι επιζήμια για τις επιχειρήσεις τους.

Συγκεκριμένα, ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, όταν κατέθεσε τον Οκτώβριο αποκάλυψε ότι κάθε χρόνο βρίσκεται σε συζητήσεις με την Apple για την υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας για το Bing της Microsoft, ακόμη και αν αυτό βραχυπρόθεσμα μπορεί να σημαίνει απώλειες δισεκατομμυρίων.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είχε προκύψει τίποτα από αυτές τις συνομιλίες, ενώ τόνισε ότι η ιδέα του «ανοικτού web» είναι λανθασμένη: «Όλοι μιλούν για το ανοιχτό web, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει το web της Google», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο

Τα ορυκτά καύσιμα «ζουν και βασιλεύουν» παρά την προσπάθεια πράσινης μετάβασης

ΗΠΑ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ