Η Huawei θα μπορούσε να έχει το δικό της λειτουργικό σύστημα για smartphones και φορητούς υπολογιστές έτοιμο για χρήση στην Κίνα μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος καταναλωτών της εταιρείας στο CNBC.

Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα συνέβαινε μόνο αν η εταιρεία σταματήσει να χρησιμοποιεί το λογισμικό της Google και της Microsoft.

Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας τοποθετήθηκε στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, που απαιτεί από τις αμερικανικές εταιρείες να έχουν ειδική άδεια από την κυβέρνηση προτού να πουλήσουν οτιδήποτε στην Huawei. Αυτό σημαίνει ότι η Huawei δεν θα είναι πλέον σε θέση να λειτουργεί εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Android της Google που είναι πλήρεις με όλες τις υπηρεσίες της αμερικανικής εταιρείας.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον χορήγησε προσωρινή αναστολή 90 ημερών για την Huawei, η οποία θα της επιτρέψει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την αμερικανική τεχνολογία – για τώρα.

Η Huawei έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι έχει το δικό της λειτουργικό σύστημα σε αναμονή, σε περίπτωση που αποκλειστεί μόνιμα από τη Google και το λογισμικό της Microsoft. Τώρα, ένα από τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας δήλωσε στο CNBC ότι το λειτουργικό σύστημα θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με μια έκδοση για τις αγορές εκτός ης Κίνας διαθέσιμη είτε στο πρώτο είτε στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

«Σήμερα, στη Huawei, δεσμευόμαστε ακόμα στα Microsoft Windows και το Google Android. Αν όμως δεν μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, η Huawei θα προετοιμάσει το σχέδιο Β για να χρησιμοποιήσει το δικό της λειτουργικό σύστημα», δήλωσε ο Richard Yu, επικεφαλής τμήματος καταναλωτών της Huawei.

Ο αποκλεισμός της Huawei από το Android θα μπορούσε να είναι καταστροφικός, αφού τα smartphones δεν θα έχουν το Google Play Store, όπου οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν λήψη εφαρμογών. Αντ ‘αυτού, οι χρήστες θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να εγκαταστήσουν τις αγαπημένες τους εφαρμογές.

Ωστόσο, ο Yu δήλωσε ότι το κατάστημα εφαρμογών της Huawei, γνωστό ως App Gallery, θα είναι διαθέσιμο στο δικό της λειτουργικό σύστημα. Η εφαρμογή App Gallery είναι εγκατεστημένη στις συσκευές της Huawei αυτήν τη στιγμή, αλλά το Play Store της Google είναι συχνά το προεπιλεγμένο κατάστημα εφαρμογών για τους καταναλωτές.
Ο επικεφαλής της Huawei τόνισε ότι το λειτουργικό σύστημα της εταιρείας θα ξεκινούσε μόνο αν η εταιρεία αποκλειστεί μόνιμα από τη χρήση προϊόντων της Google ή της Microsoft.

«Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά θα αναγκαστούμε να το κάνουμε εξαιτίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο θα είναι όχι μόνο κακά νέα για εμάς, αλλά και κακά νέα για τις αμερικανικές εταιρείες γιατί υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, επομένως θα αναγκαστούμε να το κάνουμε μόνοι μας», δήλωσε ο Yu. «Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά δεν έχουμε άλλη λύση, δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή».