Η καταγγέλουσα του Facebook, Φράνσις Χάουγκεν, οι αποκαλύψεις της οποίας συγκλόνισαν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του κόσμου, πήρε βοήθεια σχεδόν παρασκηνιακά από έναν μεγάλο «παίκτη» στον διαδικτυακό κόσμο τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του eBay, Πιερ Ομιντιάρ.

Η οικονομική υποστήριξη του Ομιντιάρ, προσφέρει ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα για το πώς οι αποκαλύψεις της Φράνσις Χάουγκεν έχουν προκαλέσει ενθουσιασμό στους επικριτές των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών – προσφέροντας μια δυνητικά κρίσιμη ώθηση καθώς αναλαμβάνει μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες του κόσμου.

Αυτό, όπως αναφέρει το Politico,της δίνει ένα πλεονέκτημα, καθώς προειδοποιεί τους βουλευτές, τις ρυθμιστικές αρχές και τις οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ότι το Facebook θέτει σε κίνδυνο την κοινωνία βάζοντας τα «κέρδη μπροστά στους ανθρώπους».

Για άλλη μια φορά δείχνει ότι υπάρχουν πολλά χρήματα σε όλες τις πλευρές της τεχνολογικής συζήτησης στην Ουάσιγκτον – έναν αγώνα στον οποίο πρώην μέλη της Silicon Valley έχουν από τους πιο αφοσιωμένους εχθρούς της βιομηχανίας.

Ο παγκόσμιος φιλανθρωπικός οργανισμός Luminate του Ομιντιάρ χειρίζεται τις σχέσεις Τύπου της Χάουγκεν στην Ευρώπη και το ίδρυμά του έδωσε πέρυσι 150.000 δολάρια στην Whistleblower Aid, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει τη νομική εκπροσώπηση και συμβουλές της Χάουγκεν.

Και ο κορυφαίος εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων της Χάουγκεν στις ΗΠΑ, ο πρώην εκπρόσωπος του Ομπάμα, Μπιλ Μπάρτον, διευθύνει δημόσιες υποθέσεις για το μη κερδοσκοπικό Κέντρο για την Ανθρωπιστική Τεχνολογία, έναν οργανισμό υπεράσπισης που λαμβάνει χρηματοδότηση από τον Ομιντιάρ (Το κέντρο είναι πελάτης της εταιρείας Burton).

Και δεν σταματα εδώ. Μια άλλη εξέχουσα προσωπικότητα της τεχνολογίας στον περίγυρο της Χάουγκεν είναι ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Χάρβαρντ και ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Λάρι Λέσιγκ, για τον οποίο ο Μπάρτον επιβεβαίωσε την ότι είναι στη νομική ομάδα των πληροφοριοδοτών.

Ωστόσο, το Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο. Οι εκπρόσωποι της Χάουγκεν δεν έχουν απαντήσει ακόμη σε ερωτήσεις σχετικά με το πόση υποστήριξη έχει προσφέρει ο Ομιντιάρ και οι οργανώσεις του άμεσα ή έμμεσα για τον σκοπό της.

Ωστόσο, ένας από τους οργανισμούς του Ομιντιάρ, ο όμιλος υπεράσπισης και επενδύσεων Omidyar Network, απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό δείχνοντας μια πρόσφατη ανάρτηση με τίτλο «Στην υποστήριξη των Tech Whistleblowers Who Holding Tech to Account».

«Είμαστε ευγνώμονες στους γενναίους ανθρώπους που έχουν επικρίνει την Big Tech για την κακή συμπεριφορά της». «Αποτελούν σημαντικό μέρος της δημιουργίας συστημικών ελέγχων για τη Big Tech. Εξαιτίας αυτών, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λαμβάνουν υπόψη και αναλαμβάνουν δράση για να χαλιναγωγήσουν την υπερβολική τους ισχύ και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και την ισορροπία στις ψηφιακές αγορές».

Διαβάστε ακόμη:

Στην «Athens ΙRC» (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και τυπικά το καζίνο στο Ελληνικό

Γιατί υποβαθμίζει τη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές η Morgan Stanley

Mega deal: Στα χέρια της βρετανικής JD Sports Fashion το 80% της Cosmos Sport