Κλεμμένα δεδομένα, «phishing» σε τραπεζικούς λογαριασμούς και μπλοκαρισμένα συστήματα νοσοκομείων, όπως στην πρόσφατη πρίπτωση νοσοκομείου στο Ισραήλ που δέχτηκε επίθεση λυτρισμικού, είναι μόνο μερικές από τις επικίνδυνες συνέπειες με τεράστιο κόστος για την παγκόσμια οικονομία που μπορεί να έχουν οι κυβερνοεπιθέσεις.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενημερώσει περισσότερο τους πολίτες για τους κινδύνους που κρύβουν οι κυβερνοεπιθέσεις και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να αμυνθεί, δημοσίευσε σημαντικά στοιχεία για το θέμα, κάποια από τα οποία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μία από τις κυβερνοεπιθέσεις που σημειώθηκαν μέσα στο 2021, είχε ως αποτέλεσμα τη δημοσίευση στο διαδίκτυο 500.000 αρχείων από ασθενείς νοσοκομείων στη Γαλλία.

Ακόμη, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η πανδημία του κορωνοϊού επιτάχυνε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνία, καθώς έφερε νέες ευκαιρίες και προκλήσεις στο προσκήνιο.

Μάλιστα, μέχρι το 2030 θα έχουν συνδεθεί στο διαδίκτυο 125 δισ. συσκευές, από 27 δισ. το 2021, ενώ μέχρι το 2024 οι διαδικτυακές συσκευές θα έχουν φτάσει τα 22,3 δισ. και εκτιμάται ότι θα έχει διαδικτυακή παρουσία το 90% των ανθρώπων άνω των 6 ετών.

Ο κυβερνοχώρος από τη φύση του βασίζεται στη διασύνδεση των κοινοτήτων κάθε μορφής και καθώς ο ψηφιακός και φυσικός κόσμος είναι όλο και πιο αλληλένδετοι, προκύπτουν νέοι κίνδυνοι.

Ορισμοί

  • Οι κυβερνοεπιθέσεις συνιστούν προσπάθειες κατάχρησης της πληροφορίας, μέσω της κλοπής, της καταστροφής ή της έκθεσής της, και έχουν ως στόχο να διακόψουν ή να καταστρέψουν συστήματα και δίκτυα υπολογιστών.
  • Η κυβερνοασφάλεια αφορά στην ασφάλεια πληροφοριών και επικοινωνιών, τις λειτουργικές τεχνολογίες και τις πλατφόρμες πληροφορικής που απαιτούνται για τη διασφάλιση των ψηφιακών συστημάτων.
  • Η κυβερνοάμυνα περιλαμβάνει την κυβερνοασφάλεια, τις αναλύσεις απειλών και τις στρατηγικές που στοχεύουν στην προστασία έναντι των απειλών που αφορούν πολίτες, οργανισμούς και κυβερνήσεις.

Προσωπικό και κοινωνικό κόστος

Πλέον όλο και περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία στην καθημερινότητά του, καθώς η τηλεργασία, οι διαδικτυακές αγορές και η επικοινωνία μέσω διαδικτύου αυξήσαν τη ζήτησή τους κατακόρυφα κατά την περίοδο του εγκλεισμού.

Αυτές οι ψηφιακές λύσεις μπορεί να είναι ωφέλιμες για τους καταναλωτές και να συμβάλουν στην ανάκαψη της οικονομίας από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, στον αντίποδα βρίσκεται η αύξηση των κακόβουλων διαδικτυακών δραστηριοτήτων.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ιστοσελίδες και email «ψαρέματος» που περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους και συνημμένα με σκοπό να υποκλέψουν τραπεζικά στοιχεία ή να εκβιάσουν οργανισμούς, αφού αποκλείσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα και δεδομένα.

Το ασφαλές διαδίκτυο αποτελεί το θεμέλιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς της ΕΕ: Προωθώντας λύσεις και απελευθερώνοντας το πλήρες δυναμικό του, ώστε ο κόσμος να αισθάνεται ασφαλής στο διαδίκτυο. Ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) του 2019 έδειξε ότι η ανησυχία για ζητήματα ασφαλείας περιόρισε ή εμπόδισε το 50% των χρηστών του διαδικτύου της ΕΕ από το να συμμετέχουν σε διαδικτυακές δραστηριότητες.

Ο δείκτης DESI για το 2020 έδειξε ότι το 39% των ευρωπαίων πολιτών που χρησιμοποίησε το διαδίκτυο ήρθε αντιμέτωπο με προβλήματα ασφαλείας.

5,5 τρισ. ευρώ

Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες μορφές εγκλήματος παγκοσμίως. Το 2020 το ετήσιο κόστος του κυβερνοεγκλήματος για την παγκόσμια οικονομία υπολογίζεται να φτάσει τα 5,5 τρισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από εκείνο του 2015.

Η ζημιά που προκαλείται από τις κυβερνοεπιθέσεις δεν αφορά μόνο την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά επηρεάζει τα δημοκρατικά θεμέλια της ΕΕ και απειλεί τις βασικές λειτουργίες της κοινωνίας.

Βασικές υπηρεσίες και τομείς ζωτικής σημασίας, όπως οι μεταφορές και η υγεία, εξαρτώνται όλο και περισσότερo από την ψηφιακή τεχνολογία. Η εξάρτηση αυτή, σε συνδυασμό με την ολοένα και διασύνδεση των υλικών αντικειμένων με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, μπορεί να έχει άμεσες συνέπειες, καθιστώντας την κυβερνοασφάλεια ζήτημα ζωής και θανάτου.

Παράδειγμα αποτελούν οι κυβερνοεπιθέσεις έναντι νοσοκομείων, τα οποία αναγκάστηκαν να αναβάλλουν επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, ή οι επιθέσεις έναντι δικτύων παροχής ενέργειας και νερού, που απειλούν τη λειτουργία υπηρεσιών ζωτικής σημασίας για την κοινωνία.

Επιπλέον, καθώς πολλές λειτουργίες των αυτοκινήτων και των σπιτιών συνδέονται ολοένα και περισσότερο στο διαδίκτυο, καθίστανται και αυτά με τη σειρά τους αντικείμενο απειλών και εκμετάλλευσης που μπορούν να πάρουν απρόβλεπτες μορφές.

Οι κυβερνοεπιθέσεις μαζί την παραπληροφόρηση, την οικονομική πίεση και τις συμβατικές ένοπλες επιθέσεις, δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών κρατών και οργανισμών, στοχεύοντας απευθείας στην ειρήνη και στην ασφάλεια στην ΕΕ.

Εξάλλου, πρόσφατα οι ευρωβουλευτές ζήτησαν κοινές ικανότητες κυβερνοάμυνας για την ΕΕ και εργάζονται για να εξασφαλίσουν ένα κοινό υψηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας.

Διαβάστε ακόμη

Ο πόλεμος των λιμανιών: Η Βαλένθια βάζει πλώρη να ξεπεράσει τον Πειραιά

ΠΟΜΙΔΑ: Παγίδα φόρων και προστίμων οι βεβαιώσεις ΤΑΠ

Απρόσμενο εύρημα: Σημαντικότερη η προστασία της οικονομίας από την αντιμετώπιση της πανδημίας