Μια «μεγάλη κυβερνοεπίθεση με λυτρισμικό δέχθηκε για πρώτη φορά» στην ιστορία του το Ισραήλ και συγκεκριμένα σε δημόσιο νοσοκομείο, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκαναν οι Αρχές της χώρας.

Η διοίκηση του νοσοκομείου Hillel Yaffe στη Χαντέρα, στο κεντρικό Ισραήλ, υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της ότι για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του μετά την επίθεση, «χρησιμοποιεί εναλλακτικά συστήματα για τη θεραπεία ασθενών».

Το Ισραήλ «βιώνει μια εντελώς απροσδόκητη μεγάλη επίθεση» με λυτρισμικό, δήλωσε ο Ουγκάλ Ούνα, διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνόδου με θέμα τη διεθνή συνεργασία στην καταπολέμηση των επιθέσεων με λυτρισμικό.

Το λυτρισμικό εκμεταλλεύεται κενά ασφαλείας σε εταιρείες ή άτομα για να κρυπτογραφήσει και να αποκλείσει συστήματα υπολογιστών τους, απαιτώντας λύτρα για να τα ξεκλειδώσει.

«Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση, αλλά αυτή δεν φαίνεται πολύ ενδεδειγμένη», δήλωσε ο Ούνα, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά στο Ισραήλ που ένα νοσοκομείο γίνεται στόχος αυτού του τύπου επίθεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ισραηλινή υπηρεσία κυβερνοασφάλειας τον Ιούλιο, μία στις πέντε επιχειρήσεις στο Ισραήλ είχε υποστεί τουλάχιστον μία κυβερνοεπίθεση, προκαλώντας ζημιές στο 20% των περιστατικών.

Νοσοκομεία άλλων χωρών έχουν ήδη υποστεί κυβερνοεπιθέσεις με λυτρισμικό, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία.

Διαβάστε ακόμη

Έκρηξη των ναύλων για τα LNG carriers – Πρωταγωνιστές οι Έλληνες εφοπλιστές και σε αυτή την κατηγορία

Γιατί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αξιοποιείται ως «χρυσή ευκαιρία» από τον Πούτιν

Κομισιόν: Πόσα δισ. ευρώ χάνει η Ελλάδα κάθε χρόνο από τη φοροδιαφυγή