Τεχνολογία

Μελέτη: Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες από τα social media

  • newsroom


Η τεράστια δημοφιλία των οποίων τονίζει τη σημασία που έχει η κατανόηση τόσο των θετικών, όσο και των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η χρήση τους

Αίσθηση προκάλεσαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από μελέτη για τις αρνητικές συνέπειες των social media, τα οποία από ό,τι φαίνεται στην αρνητική τους πλευρά μπορεί να γίνουν ακόμη και επικίνδυνα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, οι οποίοι κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες από τη χρήση των social media, όπως τα Facebook, Twitter και Instagram.

Κατά τη μελέτη τους, οι ερευνητές παρατήρησαν τη χρήση των παραπάνω δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαπίστωσαν ότι η λίστα με τις αρνητικές επιδράσεις μπορεί να είναι ακόμη και τρομακτική.

Άγχος, κατάθλιψη, σωματική και ψυχική καταπόνηση, χαμένος χρόνος, παρακολούθηση, ζήλια, μοναξιά, υπερπληροφόρηση, έλλειψη ηλεκτρονικής ασφάλειας, παραβίαση ιδιωτικότητας και εξαπάτηση είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες αρνητικές συνέπειες που υφίστανται όσοι είναι προσκολλημένοι καθημερινά στα social media.

Ωστόσο, η λίστα συνεχίζεται: Πανικός, αύξηση της ανάληψης οικονομικών ρίσκων, τάση συγκρούσεων με άλλους χρήστες, ακόμη και υποκίνηση σε αυτοκτονία καταγράφονται στη λίστα που προέκυψε από τη μελέτη.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «αυτή η μελέτη προσφέρει στοιχεία στην περιορισμένη δουλειά που έχει γίνει για τη “σκοτεινή πλευρά” των social media, η τεράστια δημοφιλία των οποίων τονίζει τη σημασία που έχει η κατανόηση τόσο των θετικών, όσο και των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η χρήση τους.

Η επιστημονική έκθεση έχει δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Journal of Global Information Management».

Διαβάστε ακόμη

«Μάχη» για ανάπτυξη 7,5%, παροχές και νέα αύξηση κατώτατου μισθού

«Πυρετός» κερδών για τα φορτηγά πλοία παρά τη διόρθωση του δείκτη της ναυλαγοράς

Ιταλία: Μειώνεται ο φόρος εισοδήματος για το 2022