Πρόστιμο ύψους 20 δισ. δολαρίων επιβλήθηκε στη Microsoft, μετά τις κατηγορίες από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) ότι συνέλεγε παράνομα προσωπικές πληροφορίες από παιδιά μέσω του Xbox, χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Όπως ανακοίνωσε η FTC τη Δευτέρα, η Microsoft κατηγορείται για παραβίαση του Νόμου Προστασίας Απορρήτου των Παιδιών στο Διαδίκτυο των ΗΠΑ (COPPA), καθώς συνέλλεγε προσωπικές πληροφορίες από παιδιά που εγγράφηκαν στο Xbox χωρίς να ενημερώσουν τους γονείς τους ή να λάβουν τη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Microsoft διατηρούσε τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών από το 2015 έως το 2020, «μερικές φορές και για χρόνια».

Επίσης, η FTC τονίζει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της προστασίας απορρήτου που αφορά σε παιδιά που χρησιμοποιούν το Xbox, ενώ θα επεκτείνει τον νόμο COPPA σε εταιρείες gaming, με τις οποίες η Microsoft μοιράζεται τα δεδομένα των παιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι στις ΗΠΑ ο νόμος απαιτεί από τις διαδικτυακές υπηρεσίες και τις ιστοσελίδες που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 13 ετών, να λαμβάνουν τη συγκατάθεση του γονέα και να τον ενημερώνουν για τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται για το παιδί του.

Η απάντηση της Microsoft

Εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εντολή, ότι η διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού θα ενημερωθεί και πως θα επιλυθεί το πρόβλημα διατήρησης δεδομένων που εντοπίστηκε στο σύστημα της εταιρείας.

«Η εντολή μας διευκολύνει τους γονείς να προστατεύουν το απόρρητο των παιδιών τους στο Xbox και περιορίζει τις πληροφορίες που μπορεί να συλλέγει και να διατηρεί η Microsoft για αυτά», δήλωσε ο Samuel Levine, διευθυντής του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών της FTC.

«Αυτή η ενέργεια θα πρέπει ακόμη να καθιστά απολύτως σαφές ότι τα avatar, τα βιομετρικά δεδομένα και οι πληροφορίες υγείας των παιδιών δεν εξαιρούνται από το COPPA», τόνισε.

Διαβάστε ακόμη

Πώς τα εισιτήρια της Premier League έγιναν προϊόντα πολυτελείας – Αυτή είναι η ακριβότερη ομάδα

J.P. Morgan: Επενδυτική βαθμίδα μέχρι τέλος του έτους – Εγγύηση η ΝΔ για συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις

ΕΕΤ: Στο 1,22% το επιτόκιο στις προθεσμιακές έως 1 έτος – Μειώνεται η διαφορά από την Ευρωζώνη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ