Η Mistral AI, μια γαλλική νεοσύστατη εταιρεία τεχνολογίας, συγκέντρωσε 600 εκατομμύρια ευρώ σε γύρο χρηματοδότησης, καθώς τεράστια χρηματικά ποσά συνεχίζουν να διοχετεύονται στον αγώνα τεχνητής νοημοσύνης.

Ο γύρος, ο οποίος ανακοινώθηκε από την εταιρεία την Τρίτη, αποτιμά τη Mistral AI στα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε στο CNBC άτομο που γνωρίζει το θέμα, το οποίο θέλησε να παραμείνει ανώνυμο.

Η Mistral AI δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για τον γύρο. Αλλά οι Financial Times ανέφεραν ότι η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων General Catalyst ηγήθηκε του γύρου που περιελάμβανε και υπάρχοντες επενδυτές.

Η γαλλική startup είναι μόλις ενός έτους, αλλά έχει συγκεντρώσει τεράστια χρηματικά ποσά και διεκδικεί τη θέση του ανταγωνιστή της OpenAI, γεγονός που θα την καταστήσει πρωταθλητή της Ευρώπης στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η Mistral AI δημιουργεί τα λεγόμενα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM), τα οποία υποστηρίζουν εφαρμογές όπως τα chatbots που διαδόθηκαν από το ChatGPT.

Τέτοιες προσπάθειες είναι ακριβές και απαιτούν τεράστιες επενδύσεις, με μία από αυτές να είναι η αγορά ημιαγωγών.

Ο Arthur Mensch, ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mistral, έχει γίνει κατά μία έννοια ροκ σταρ στην ευρωπαϊκή τεχνολογική σκηνή, καθώς οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην ήπειρο θέλουν να αντιμετωπίσουν αμερικανικούς γίγαντες όπως οι Microsoft, Google και Amazon.

Ωστόσο, οι ίδιοι γίγαντες επιδιώκουν επίσης να συνεργαστούν με αυτές τις νέες εταιρείες. Τον Φεβρουάριο, η Microsoft ανακοίνωσε μια επένδυση στη Mistral.

Διαβάστε ακόμη

Η μάχη για τον ΣΕΒ: Ολοι οι υποψήφιοι που κατεβαίνουν στις εκλογές (pics)

Υεμένη: Χτυπήθηκε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο από τους Χούθι (χάρτης)

Prodea Investments: «Τρέχει» έργα €518 εκατ. για γραφεία, ξενοδοχεία, logistics και κατοικία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ