Οι εντολές επιστροφής στο γραφείο συνεχίζουν να γίνονται πρωτοσέλιδα, αλλά η απομακρυσμένη εργασία επιμένει και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους να ταξιδεύουν και να διατηρούν τη δουλειά τους. Το VisaGuide.World, ένας δωρεάν διαδικτυακός οδηγός πληροφοριών για τις παγκόσμιες βίζες, κατέταξε τις χώρες με βάση διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο ζωής ενός ψηφιακού νομάδα.

Ο Digital Nomad Visa Index κατέταξε τις χώρες με βάση τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Διαθεσιμότητα ενεργών θεωρήσεων
  • Ταχύτητα διαδικτύου
  • Φορολογικές πολιτικές και αφορολόγητο μήκος
  • Απαιτούμενο εισόδημα για τις αιτήσεις θεώρησης
  • Κόστος ζωής σε ευρώ
  • Παγκόσμια βαθμολογία υγείας (GHS)
  • Δημοτικότητα του τουρισμού

Για χρόνια, σύμφωνα με το CNBC, η Πορτογαλία ήταν ο πλέον δημοφιλής προορισμός για ψηφιακούς νομάδες και ομογενείς, αλλά δεν κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα του VisaGuide.World. Η χώρα έχει ήδη ανακοινώσει αρκετές αλλαγές πολιτικής για το 2024 και οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν μη φιλικές προς τους ψηφιακούς νομάδες, συμπεριλαμβανομένου του τέλους του καθεστώτος των μη μόνιμων κατοίκων, το οποίο επέτρεπε μείωση της φορολογίας για 10 χρόνια στους νέους κατοίκους ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Σύμφωνα με τον Digital Nomad Visa Index η Ισπανία κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως η καλύτερη χώρα για τους ψηφιακούς νομάδες το επόμενο έτος με βαθμολογία 4,50 στα 5.

Από το 2023, η βίζα απομακρυσμένης εργασίας της Ισπανίας επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν στη χώρα για έως και ένα χρόνο, εφόσον έχουν εισόδημα τουλάχιστον διπλάσιο του κατώτατου μισθού της Ισπανίας, δηλαδή πάνω από 2.600 ευρώ ή 2.750 δολάρια το μήνα.  Νωρίτερα φέτος, η Ισπανία ανακοίνωσε επίσης ότι επιτρέπει σε ζευγάρια και οικογένειες να ενταχθούν στους επιτυχόντες αιτούντες τη βίζα ψηφιακού νομάδα, καθώς έχουν υψηλότερους μισθούς από το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό.

Ο αιτών πρέπει να παρουσιάσει επιπλέον 1.000 δολάρια επιπλέον μηνιαίο εισόδημα για ένα μέλος της οικογένειας. Μετά από αυτό, οι αιτούντες πρέπει να έχουν επιπλέον 335 δολάρια ανά άτομο ανά μήνα. Για παράδειγμα, για να μετακομίσει μια τετραμελής οικογένεια στην Ισπανία, ο αιτών πρέπει να παρουσιάσει αποδοχές 4.350 δολαρίων το μήνα ή περίπου 52.200 δολάρια το χρόνο.

Οι 10 κορυφαίες χώρες για ψηφιακούς νομάδες το 2024

Ισπανία
Αργεντινή
Ρουμανία
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Κροατία
Πορτογαλία
Ουρουγουάη
Μάλτα
Νορβηγία
Ανδόρα

Η βίζα ψηφιακού νομάδα της Αργεντινής επιτρέπει στους εργαζόμενους που εργάζονται εξ αποστάσεως να παραμείνουν για έξι μήνες με τη δυνατότητα ανανέωσης της παραμονής τους στη χώρα της Ν. Αμερικής έως και για ένα έτος. Για να κάνετε αίτηση, πρέπει να έχετε μια απομακρυσμένη εργασία και διαβατήριο από χώρα που δεν απαιτεί βίζα Αργεντινής, σύμφωνα με την Εθνική Διεύθυνση Μετανάστευσης. Όταν ανακοινώθηκε η βίζα ψηφιακού νομάδα το 2022, η κυβέρνηση της Αργεντινής δήλωσε επίσης ότι οι αιτούντες θα λαμβάνουν εκπτώσεις σε μεταφορές από το αεροδρόμιο, μεταφορές, διαμονή σε ξενοδοχεία και χώρους συνεργασίας.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιες είναι οι εισοδηματικές απαιτήσεις για τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως για να υποβάλουν αίτηση για βίζα ψηφιακού νομάδα στην Αργεντινή. Σύμφωνα με την έκθεση του VisaGuide.World, οι βίζες της Αργεντινής επιτρέπουν επίσης στους νομάδες να ζουν αφορολόγητα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η υψηλή ταχύτητα του Διαδικτύου και η δημοτικότητα της Αργεντινής στους τουρίστες είναι δύο επιπλέον παράγοντες που καθιστούν αυτή τη βίζα περιζήτητη.

Τέλος, σύμφωνα με τον Digital Nomad Visa Index η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση, με τη φορολογία να ανέρχεται στο 20% του εισοδήματος ενώ για τους πρώτους 6 μήνες διαμορφώνεται στο 10% αν η διάρκεια παραμονής είναι 2 χρόνια. Σύμφωνα πάντα με το CNBC, το ελάχιστο εισόδημα που απαιτείται ανέρχεται στα 3.500 δολάρια ενώ το κόστος διαβίωσης υπολογίζεται στα 748,0. Επίσης σήμερα με τα στοιχεία του VisaGuide.World, η βαθμολογία για την υγεία είναι στο 51,5 και Digital Nomad Score σε 2,84.

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια ρεύματος: Κατρακυλούν συνεχώς οι τιμές – Από 17,9 έως 13,9 λεπτά η μπλε κιλοβατώρα τον Ιανουάριο 2024

Σόιμπλε: Πέθανε στα 81 του ο άνθρωπος που βοήθησε στην επανένωση της Γερμανίας

Kandia’s Castle Resort: Μετά το πέρασμα στη Fattal βγαίνουν στο σφυρί τα «ιμάτιά» του (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ