Πραγματική ευκαιρία ή άλλη μια φούσκα που ετοιμάζεται να σκάσει; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί αρκετούς επενδυτές, οι οποίοι αναρωτιούνται αν η φρενίτιδα που υπάρχει τον τελευταίο καιρό για την τεχνητή νοημοσύνη, με αποτέλεσμα το ράλι των λεγόμενων «Magnificent Seven» στη Wall Street, είναι κάτι που θα έχει διάρκεια ή αν πρόκειται ξανά για φούσκα.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Τζέρεμι Γκράνθαμ, ο επενδυτής που έγινε παγκοσμίως διάσημος όταν προέβλεψε την κατάρρευση του dot com το 2000, αλλά και τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το CNN, η απάντηση που έχει ο ίδιος για το παραπάνω ερώτημα μάλλον δεν θα αρέσει στη Wall Street, καθώς πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια φούσκα που θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να ξεφουσκώνει.

«Μια νέα φούσκα μέσα σε μια φούσκα όπως αυτή, ακόμη και αν περιορίζεται σε λίγες μετοχές, είναι απολύτως πρωτοφανής», έγραψε στο blog του πριν λίγες μέρες. «Η καλύτερη εικασία εξακολουθεί να είναι ότι αυτή η δεύτερη επενδυτική φούσκα -στην τεχνητή νοημοσύνη- θα σκάσει τουλάχιστον προσωρινά».

Το 2023 οι μετοχές τεχνολογίας εκτοξεύτηκαν, με το ράλι να συνεχίζεται και φέτος και τα τεράστια κέρδη των μετοχών των τεχνολογικών κολοσσών, και κυρίως της Nvidia, να έχουν ωθήσει τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall Street σε ιστορικά υψηλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη Τρίτη ο S&P 500 κατέγραψε το 17ο κλείσιμο σε υψηλό για το 2024.

Ωστόσο, ο Τζέρεμι Γκράνθαμ, συνιδρυτής της επενδυτικής GMO LLC με έδρα τη Βοστώνη, δεν δείχνει να εντυπωσιάζεται από αυτά. «Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά φαίνονται τόσο φτωχές, όσο έδειχναν και σχεδόν οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην ιστορία», έγραψε ο ίδιος, καθώς πιστεύει ότι η απότομη υποχώρηση του ράλι των μετοχών έχει ήδη καθυστερήσει.

Και ενώ κάτι τέτοιο είχε αρχίσει να συμβαίνει στο sell-off του 2022, η κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο 2022 και η έναρξη του ράλι των τεχνολογικών μετοχών, διέκοψαν τη διόρθωση, με τον Τζέρεμι Γκράνθαμ να πιστεύει ότι η χρηματιστηριακή πτώση δεν σταμάτησε, αλλά διεκόπη προσωρινά και θα συνεχιστεί.

«Φαίνεται πιθανό ότι οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων και η γελοία κερδοσκοπία μετά το 2020 – 2021 και τώρα (από τον Νοέμβριο 2023 μέχρι σήμερα), τελικά θα καταλήξουν σε ύφεση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Τζέρεμι Γκράνθαμ δείχνει να βρίσκει ευκαιρίες ακόμα και σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Σύμφωνα με το CNN, ο ίδιος συστήνει στους επενδυτές να εστιάσουν σε μετοχές ποιότητας, ενώ δείχνει να προτιμά τους τομείς της ενέργειας και των μετάλλων, πιστεύοντας ότι οι πρώτες ύλες γίνονται όλο και πιο σπάνιες, άρα οι τιμές τους θα αυξηθούν.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτές είναι οι τέσσερις επενδυτικές προτάσεις του Τζέρεμι Γκράνθαμ

Το γκαράζ στο κέντρο της Αθήνας που πήρε διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής

«Τρέχει» η ανακαίνιση της Αίγλης Ζαππείου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ