Τεχνολογία

Το… «διαστημικής» ταχύτητας internet του Έλον Μασκ τώρα και στην Ελλάδα – Πόσο κοστίζει

  • newsroom


Ξεκίνησε η διάθεσή της και στην χώρα μας μέσω της ιστοσελίδας της Starlink θυγατρική της Space X - Όλες οι λεπτομέρειες

Νέα δεδομένα στην αγορά τηλεπικοινωνίων φέρνει ο Έλον Μασκ και η Starlink, θυγατρική της SpaceX. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προπαραγγείλουν τη νέα υπηρεσία, καθώς πλέον είναι διαθέσιμη και στη χώρας μας. Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου η είσοδος της Starlink στην αγορά υπηρεσιών σύνδεσης με το διαδίκτυο αναμένεται να προκαλέσει κ«αναταραχές» στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς αν και τιμολογείται ακριβότερα θα παρέχει 100% κάλυψη της ελληνικής επικρατείας και υπόσχεται ταχύτητες που φτάνουν έως τα 150 mbps.

Για την ολοκλήρωση της παραγγελίας, πρέπει να μεταβείτε στην ιστοσελίδα της εταιρείας (www.starlink.com) και να εισάγετε τη διεύθυνσή σας.

Το κόστος της υπηρεσίας ανέρχεται στα 99 ευρώ τον μήνα και το κόστος του εξοπλισμού είναι στα 400 δολάρια, σύμφωνα με πληροφορίες στην επίσημη στοσελίδα της εταιρείας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε στην ακύρωση της παραγγελίας το ποσό επιστρέφεται εξ’ ολοκλήρου.  όπως αναφέρεται στη σελίδα. Αν δεν προχωρήσει η παραγγελία το ποσό επιστρέφεται.

Η σύνδεση επιτυγχάνεται, αφού οι χρήστες συνδεθούν μέσω ενός δορυφορικού πιάτου,  όπως αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης για να αποκτήσουν σύνδεση με τους δορυφόρους της Starlink, οι οποίοι με τη σειρά τους συνδέονται με έναν επίγειο σταθμό ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί άμεσα είτε στην Νεμέα είτε στις Θερμοπύλες. Αυτός ο επίγειος σταθμός με τη σειρά του συνδέεται με τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου διαδικτύου.

Ποια είναι η Stalink

Μετά από χρόνια ανάπτυξης της SpaceX – και μετά την εξασφάλιση σχεδόν 885,5 εκατ. δολαρίων σε επιχορηγήσεις από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών στα τέλη του 2020 – η πρόοδος της Starlink φαίνεται να επιταχύνεται το 2021. Τον Ιανουάριο, μετά από επιτυχημένες εκδόσεις περίπου τριών ετών, το έργο ξεπέρασε τους 1.000 δορυφόρους που παραδόθηκαν σε τροχιά. Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, η εταιρεία του Έλον Μασκ αποκάλυψε ότι η Starlink εξυπηρετεί πλέον περισσότερους από 10.000 πελάτες. Τώρα, η υπηρεσία βρίσκεται στη διαδικασία επέκτασης των προπαραγγελιών σε ακόμη περισσότερους δυνητικούς πελάτες, με άτομα που ζουν σήμερα χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες. Μόνο γι’ αυτόν το λόγο αξίζει η παρακολούθηση του νέου αυτού εγχειρήματος.

Μπορούν οι δορυφόροι να συνδεθούν με το σπίτι μου;

Και όμως, ναι.

Όπως οι υπάρχοντες πάροχοι δορυφορικού διαδικτύου όπως το HughesNet ή το ViaSat, το Starlink θέλει να πουλήσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο – ιδιαίτερα σε άτομα σε αγροτικές περιοχές και σε άλλα μέρη του κόσμου που δεν έχουν ήδη πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας. Το gadget της Starlink περιλαμβάνει δορυφορικό πιάτο και δρομολογητή, τους οποίους θα ρυθμίσετε στο σπίτι, ώστε να λαμβάνετε το σήμα από το διάστημα.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε για να ολοκληρωθεί η σύνδεση είναι να εγκατασταθεί το δορυφορικό πιάτο στο σπίτι σας και να μεταδώσετε το εύρος ζώνης στον δρομολογητή σας. Η Starlink προσφέρει μια εφαρμογή για Android και μία για iOS, η οποία βοηθά τους πελάτες της να επιλέξουν την καλύτερη τοποθεσία εντός της οικίας τους, αλλά και θέση για τους δέκτες τους.

Η υπηρεσία Starlink είναι διαθέσιμη μόνο σε επιλεγμένες περιοχές, αλλά η υπηρεσία διαθέτει πλέον περισσότερους από 10.000 πελάτες και ο χάρτης κάλυψης θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς περισσότεροι δορυφόροι μπαίνουν σε τροχιά. Στόχος του νέου αυτού εγχειρήματος είναι να καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη με ένα εύχρηστο σήμα Wi-Fi υψηλής ταχύτητας στο εγγύς μέλλον.

Πόσο γρήγορο είναι;

Τον Αύγουστο του 2020, η Starlink άνοιξε το πρόγραμμα εκκίνησης beta σε πολλούς χρήστες σε περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους των ΗΠΑ και του Καναδά, όπως το Σιάτλ, το Σικάγο και το Πόρτλαντ. Οι πρώτες ενδείξεις είναι αρκετά θετικές, καθώς των δοκιμών ταχύτητας που διατίθενται στο κοινό μέσω υπηρεσιών όπως το Speedtest της Ookla και της TestMy , με μια εύχρηστη λίστα Reddit που απεικονίζει μερικές από τις καλύτερες ταχύτητες (η παραπάνω εικόνα εμφανίζει τη μέση ταχύτητα).

  • Σύμφωνα με τη λίστα, η ταχύτερα επιβεβαιωμένη ταχύτητα του Starlink είναι 203,74Mbps, με ping 29ms.
  • Το γρηγορότερο συνολικό ping είναι 18ms.
  • Tο ταχύτερο upload που εμφανίζεται είναι 42,58Mbps.

Πρόκειται για  αξιοσημείωτες ταχύτητες, οι οποίες θα βελτιωθούν μόνο όταν περισσότεροι δορυφόροι Starlink φτάνουν στον ουρανό. Καθώς οι δοκιμαστές beta του Starlink υπέγραψαν μια συμφωνία εμπιστευτικότητας και μη αποκάλυψης στοιχείων για την υπηρεσία

Διαβάστε ακόμη:

H απότομη άνοδος της τιμής του πετρελαίου και οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα

Bitcoin: Μπορεί να αγγίξει τα 1 εκατ. δολάρια – Πάρτι οι επενδυτές… με επιφυλάξεις
Η «ναυμαχία» της Αδριατικής και τα… απόνερα της Κρήτης