Το 2022 αποτέλεσε μια από τις χειρότερες χρονιές στη μεταπολεμική ιστορία για τον κλάδο της τεχνολογίας. Όλες οι εταιρείες από την Ασία, τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη αντιμετώπισαν δυσκολίες. Στη λίστα της BCM με τις 10 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας (TOP 10 Technology Chart), που ανανεώθηκε τον Ιανουάριο του 2023, εντοπίζεται μόνο μία σημαντική αλλαγή.

Η εταιρεία ανάπτυξης antivirus Avast αποχώρησε από τη λίστα καθώς συγχωνεύτηκε με την Αμερικανική εταιρεία NortonLifeLock, με τη θέση της να καταλαμβάνεται από την Ολλανδική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών ASML Holding.

Ενώ το 2020 και το 2021 αποτέλεσαν πετυχημένες χρονιές για τον τεχνολογικό τομέα, το 2022 σημειώθηκε σημαντική καμπή. Μέχρι το καλοκαίρι πολλές εταιρείες είχαν χάσει μεγάλο τμήμα της αγοραστικής τους αξίας. Μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών τεχνολογίας, η BioNTech (-47,6%), το Spotify (-46,1%) και η Siemens (-29,9%) υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες*.

Ωστόσο, το δεύτερο εξάμηνο του έτους η πτώση σταμάτησε (με ορισμένες εξαιρέσεις) και, ειδικά κατά το τελευταίο τρίμηνο, ορισμένες θετικές εξελίξεις συνέβαλλαν σε αντιστροφή της τάσης. Η αγοραστική αξία πολλών εταιρειών τεχνολογίας άρχισε να αυξάνεται. Η εξέλιξη αυτή εντάθηκε προς τα τέλη του 2022 και τις αρχές του 2023. Τις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου έτους παρατηρήθηκε αυξανόμενη αισιοδοξία στις χρηματιστηριακές αγορές, η οποία επεκτάθηκε κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη του πληθωρισμού διαδραμάτισαν τον σημαντικότερο ρόλο, καθώς κατά τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός μειώθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να μεταφραστεί σε μείωση του ρυθμού με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα βασικά τους επιτόκια, κάτι που θα επιδράσει θετικά στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας σχεδόν αναπλήρωσαν τη μείωση της αγοραστικής τους αξίας κατά την περσινή χρονιά, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τον κλάδο του μηχανικού εξοπλισμού ή του hardware. Για παράδειγμα, η γερμανική εταιρεία Siemens AG είναι μόνο κάτι λιγότερο από 2,5% κάτω από την αξία της από τα μέσα Ιανουαρίου του περασμένου έτους. Η ABB Group (-5,47%) ή η ολλανδική κατασκευάστρια ημιαγωγών ASML Holding (-7,85%) υπολείπονται των αναγκαίων χαμηλών ποσοστών ώστε να ανταποκρίνονται στα περσινά επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εταιρείες τεχνολογίας των οποίων η αγοραστική αξία έπεσε ακόμη χαμηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Αυτές είναι, για παράδειγμα, το Spotify, το οποίο έχασε σχεδόν το 58% της αξίας του το περασμένο έτος (το πρώτο εξάμηνο του έτους η μείωσή του ήταν μόνο 46,1%), η Ericsson (ετήσια μείωση κατά 37,24%) ή Medtronic (ετήσια μείωση σχεδόν 26%). *

Οι προοπτικές για τον τομέα της τεχνολογίας κατά το 2023 θεωρούνται ακόμη αρκετά αβέβαιες, αν και η αβεβαιότητα σχετικά με την τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη είναι λιγότερο έντονη από ό,τι ήταν στις αρχές του 2022. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη η πιθανότητα ο πληθωρισμός να έχει ήδη κορυφωθεί και η οικονομική ύφεση να μην είναι τόσο βαθιά και μακρά όσο φαινόταν μόλις πριν από λίγους μήνες. [1]

Διαβάστε ακόμη

Τσεχία: Πάβελ και Μπάμπις αντιπαρατίθενται στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 24,3% κατέγραψε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Οκτώβριο του 2022

Βρετανία: Με αυξήσεις φόρων το σχέδιο Χαντ για την τόνωση της βρετανικής οικονομίας