Τουρισμός

Αυτό είναι το νέο ξενοδοχείο με γαλλικό …άρωμα και 33,4 εκατ. απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

  • Στεφανία Σούκη


Ποια είναι η γαλλική επενδυτική εταιρεία Boissée Finances που θα φτιάξει το νέο Ibis Athens Museum Hotel

Μία ακόμη μεγάλη επένδυση και μάλιστα με γαλλικό …άρωμα που φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή σε μία δύσκολη περιοχή της Αθήνας.

Ο λόγος για την επένδυση ύψους 33,4 εκατ. ευρώ των Γάλλων της Boissée Finances, στο ακίνητο της Τριαντείου Σχολής στη συμβολή των οδών Πατησίων και Μάρνη, ακριβώς απέναντι από το Μουσείο, που προωθείται ήδη εδώ και τουλάχιστον μία επταετία, έχοντας περάσει από …χίλια κύματα, συμπεριλαμβανομένων των αντιδράσεων κατοίκων αλλά και απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Το νέο Ibis Athens Museum Hotel θα είναι συνολικής χωρητικότητας 327 δωματίων, με την εταιρεία να έχει αναπροσαρμόσει τον αρχικό σχεδιασμό της μετά την απόρριψη της πρώτης πρότασης από το υπουργείο Πολιτισμού και την υποβολή της τροποποιημένης μελέτης που έλαβε τελικά το ‘’πράσινο φώς’’. 

«Η γαλλική επενδυτική εταιρεία Boissée Finances προγραμματίζει μια μεγάλη επένδυση στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών που, σε πρώτο στάδιο, περιλαμβάνει την ανέγερση μιας νέας ξενοδοχειακής μονάδας, με την ονομασία Ibis Athens Museum Hotel, στη συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Μάρνη, απέναντι ακριβώς από το Μουσείο. Η μονάδα θα στεγάσει δυο γνωστά, διεθνή, ξενοδοχειακά  brands, το Ibis Styles και το Ibis Budget, τριών και δυο αστέρων αντίστοιχα, τα οποία θα διαχειρίζεται η εταιρεία Elastik Hotel», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

To Ibis Athens Museum Hotel θα είναι συνολικής δυναμικότητας 637 κλινών), τα οποία θα κατανέμονται στους εννιά ορόφους του κτιρίου, ενώ θα διαθέτει 127 θέσεις στάθμευσης στα τέσσερα υπόγειά του. Στον τελευταίο όροφο θα λειτουργούν εστιατόριο, bar, πισίνα και pool bar, σε έναν ιδιαίτερο χώρο, προσβάσιμο  και σε μη πελάτες του ξενοδοχείου, που, σε 24ωρη βάση, «θα συνδυάζει ένα περιβάλλον  με απρόσκοπτη θέα στην Ακρόπολη, το Λυκαβηττό, το λόφο του Στρέφη, το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πεδίον του Άρεως».

Οι συντελεστές του έργου αναφέρουν ότι η αρχιτεκτονική προσέγγιση στον σχεδιασμό της συγκεκριμένης μονάδας «αξιοποιεί και εναρμονίζεται με την  πλούσια παρουσία ιστορικών κτιρίων στην περιοχή, με πιο εμβληματική αυτή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Η τοποθεσία του νέου ξενοδοχείου και τα ιδιαίτερα στοιχεία που ενσωματώνει η σχεδίασή του (αρχαία σύμβολα, εντυπωσιακά σκίαστρα κ.λπ.), θα το αναδείξουν σε ένα νέο ξεχωριστό σημείο της πόλης, ενώ θα συμβάλλει καθοριστικά – οικονομικά και αισθητικά – στη συνολική αναγέννηση της συγκεκριμένης περιοχής».

Είναι χαρακτηριστική δήλωση του κ. Eric Rollin, γενικού διευθυντή της Boissée Finances ότι «η Αθήνα είναι ένας προορισμός με μοναδικά χαρακτηριστικά, συνδυάζοντας τη μαγεία του παρελθόντος με τη ζωντάνια του παρόντος. Η τοποθεσία του νέου ξενοδοχείου είναι εμβληματική και  ευελπιστούμε με την επένδυσή μας, να προσφέρουμε μία υψηλού επιπέδου εμπειρία σε εκείνους που επιλέγουν να ταξιδέψουν πιο οικονομικά, κρατώντας ψηλά τον πήχη της ποιότητας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ακίνητο επί του οποίου θα ανεγερθεί το κτήριο ανήκει στην Τριάντειο Επαγγελματική και Βιομηχανική Σχολή Πατρών με την οποία έχει υπογραφεί σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης πενήντα ετών, ήδη από το 2016. Η μίσθωση, όπως επισημαίνεται, θα διασφαλίσει νέους πόρους για τη λειτουργία της Σχολής, ενώ με τη λήξη της, θα περιέλθει στην κατοχή της το κτήριο-ξενοδοχείο, ένα σημαντικό ακίνητο.

Την αρχιτεκτονική μελέτη έχει αναλάβει η PAVLOS NINIOS ARCHITECTS PLANNERS & ENGINEERS – CAPE CONSULTANTS. «Κάθε σημείο της μελέτης αναπτύχθηκε με σεβασμό στο αστικό τοπίο, τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, αξιοποιώντας βιώσιμα υλικά και εξασφαλίζοντας ανεμπόδιστη πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε όλους τους χώρους των ξενοδοχείων».

O αρχιτέκτονας Παύλος Νινιός, επικεφαλής της μελέτης ανέφερε σχετικά: «Μετά από πολλές δεκαετίες εγκατάλειψης και ολοκληρωτικής απαξίωσης των συγκεκριμένων οικοπέδων, σηματοδοτείται η επανεκκίνηση της περιοχής και η ανάκτηση της χαμένης αίγλης της. Η περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών θα μετατραπεί σε έναν σύγχρονο αστικό και τουριστικό προορισμό, που θα συνδυάζει τον πολιτισμό, τη χαλάρωση και την απόλαυση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών».

Ποια είναι η Boissée Finances

H Boissee Finances είναι γαλλική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1988 και παρέχει επενδυτικές και χρηματοδοτικές υπηρεσίες, καθώς και υπηρεσίες design, ανάπτυξης management στο χώρο του Ξενοδοχείου και της Θαλασσοθεραπείας.

Έχει αναπτύξει εξ αρχής και ανακαινίσει συνολικά 190 ξενοδοχεία, η πλειονότητα των οποίων βρίσκονται στη Γαλλία, αλλά και σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Βέλγιο και Ιταλία και λειτουργούν κάτω από εμπορικά σήματα της Accor, της Marriott αλλά και δικά της. Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής της SCIH, διαχειρίζεται 86 ξενοδοχεία ( 9.443 κλίνες) σε 6 χώρες, από τα οποία 70 δημιούργησε η ίδια, ενώ 16 προήλθαν από εξαγορά. Τα Ibis Styles και Ibis Budget είναι τα πρώτα ξενοδοχεία της Boissée Finances στην Ελλάδα.

Για την εν λόγω επένδυση, η πρώτη μελέτη της Boissée Finances, δεν είχε εγκριθεί με το σκεπτικό ότι διατάρασσε τη συνέχεια και το αρχιτεκτονικό ύφος του αστικού μετώπου της της οδού Πατησίων έναντι του Αρχαιολογικού Μουσείου, κηρυγμένου μνημείου. Για το επενδυτικό σχέδιο και ειδικά σε σχέση με το μέγεθος και το ύψος της νέας μονάδας υπήρξαν αντιδράσεις και από φορείς της περιοχής, δεδομένου ότι το ακίνητο βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο και πολύ κοντά στο Πολυτεχνείο, ενώ η νέα μελέτη τροποποιήθηκε προκειμένου να πληροί τους όρους που θέτουν οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΔΔΗΕ: Πώς θα τρέξει το mega project των «έξυπνων μετρητών»

Μytilineos: Iσχυρή ανάπτυξη και το 2022 με πρόβλεψη για κέρδη άνω των 260 εκατ. ευρώ

Κίνα: Από ανανεώσιμες πηγές το 2022 το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας