Την ίδια ώρα που η Πορτογαλία έχει δεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις κρατήσεις της να απογειώνονται από την στιγμή που οι Βρετανοί ανακοίνωσαν ότι την εντάσσουν στην «πράσινη λίστα» για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, στην Ελλάδα η αγωνία είναι διάχυτη στους τουριστικούς φορείς για το πότε θα ανάψει «πράσινο» ώστε να έρχονται οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς το αποτρεπτικό μέτρο της καραντίνας στην επιστροφή τους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης βρίσκεται από χθες στο Λονδίνο έως και αύριο Τετάρτη 12 Μαΐου, προωθώντας το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού για το 2021, με σειρά προγραμματισμένων συναντήσεων, μεταξύ άλλων, με ανώτατα στελέχη των τριών μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών της Μεγάλης Βρετανίας, British Airways, EasyJet (για τις αεροπορικές πτήσεις αλλά και την πρακτόρευση ταξιδιών) και Jet2 που εξυπηρετούν εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και η συχνότητα των δρομολογίων τους προς τη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Άλλωστε, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (η δεύτερη μετά τη Γερμανία) κι ενδεικτικά, το 2019 η Ελλάδα υποδέχτηκε περίπου 3,5 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ πέρυσι, από την στιγμή που «άνοιξαν» τα ταξίδια οι Βρετανοί έδωσαν άμεσα «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική αγορά κλείνοντας τελικά την πολύ δύσκολη χρονιά με πάνω από 1 εκατ. αφίξεις στη χώρα μας στο σύνολο των 7,4 εκατομμυρίων ταξιδιωτών που ήρθαν την περυσινή χρονιά στη χώρα μας.

Οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι αυτές οι ημέρες πρίν αλλά και μετά, οι δύο πρώτες εβδομάδες μετά το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού με το ορόσημο της 15ης Μαϊου, θα είναι κρίσιμες για τη χώρα μας, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι σε αυτό το διάστημα θα φανεί το επίπεδο της ζήτησης ή ακόμη και τυχόν ακυρώσεις από Μεγάλη Βρετανία μετά την κατάταξη της Ελλάδας στην πορτοκαλί λίστα, οι οποίες πάντως ήδη έχουν αρχίσει να παρατηρούνται σε δημοφιλείς προορισμούς όπως π.χ. η Κέρκυρα, η Κώς έστω κι αν αυτές αφορούν το διάστημα των επόμενων δύο εβδομάδων. Σημειωτέον ότι η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι κανονικά η επανεξέταση της λίστας θα γίνει μέσα σε τρείς εβδομάδες, αν και η κατάσταση παραμένει «δυναμική» και συνεχώς μεταβαλλόμενη και αναλόγως θα προσαρμόζονται και τα δεδομένα, προς το καλύτερο ή το χειρότερο.

Η Ελλάδα όπως και άλλοι δημοφιλείς προορισμοί της Μεσογείου, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, με βάση τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης βρίσκονται στην «πορτοκαλί» λίστα κι επομένως θα πρέπει με την επιστροφή τους στη χώρα τους να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών με PCR τεστ την 2η και την 8η μέρα, κι εφόσον το τεστ είναι αρνητικό, η καραντίνα περιορίζεται σε 5 ημέρες.

Κριτική στη βρετανική κυβέρνηση από φορείς της ταξιδιωτικής βιομηχανίας -και όχι μόνο- ασκήθηκε για το γεγονός ότι δημοφιλείς προορισμοί, μεταξύ των οποίων και συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, αποκλείστηκαν από τους «πράσινους» προορισμούς κι επελέγη μία ενιαία πολιτική ανά χώρα και όχι ανά περιοχή. Κάτι που θα ήταν πιο χρήσιμο για όλη την τουριστική αλυσίδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της επανεκκίνησης, ειδικά με το δεδομένο ότι οι αεροπορικές έχουν εντάξει φέτος, λόγω πανδημίας, περισσότερες απευθείας πτήσεις από περιφερειακά βρετανικά αεροδρόμια σε δημοφιλή ελληνικά νησιά (αλλά και μεμονωμένους δημοφιλείς ισπανικούς προορισμούς) για τους Βρετανούς.

Σημειωτέον ότι η αγωνία για την επανεκκίνηση των ταξιδιών των Βρετανών στο εξωτερικό δεν αφορά μόνο τις μεσογειακές αγορές αλλά και τις ΗΠΑ, που επίσης δεν περιλαμβάνονται στην ‘’πράσινη’’ λίστα, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η τέταρτη οικονομία από τους G20 όσον αφορά τις διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες από επαγγελματικά ταξίδια, που έφθασαν τα 7,5 δισ. λίρες το 2019, πριν από την πανδημία.

Σύμφωνα πάντως με τους επιτελείς της JET2/ Jet2holidays και τον CEO κ. Steve Heapy, o οποίος έχει κατά καιρούς επαφές και με τον κ. Θεοχάρη, συνολικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια στο εξωτερικό.

Στους κερδισμένους αυτής της πρώτης περιόδου για το «restart» στη Μεσόγειο από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η Πορτογαλία, o μοναδικός «πράσινος» προορισμός κοντινών αποστάσεων στο προϊόν «Ηλιος και Θάλασσα» για τους Βρετανούς, όπου οι κρατήσεις εκτοξεύθηκαν στις πρώτες ώρες αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της προηγούμενης Παρασκευής: Σε δημοφιλείς προορισμούς όπως το Αλγκάρβε και η Μαδέρα η αύξηση των κρατήσεων ήταν στο 600% σε 24 ώρες και 1.300% σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα. Η κατάταξη στην πράσινη λίστα σημαίνει ότι για την επιστροφή των Βρετανών αρκεί ένα τεστ πριν την αναχώρηση και ένα PCR έως δυο ημέρες μετά την επιστροφή.

Γρήγορα αντανακλαστικά μετά τις ανακοινώσεις των Βρετανών επέδειξε και η ιρλανδική Ryanair, η οποία προχώρησε άμεσα στην προσθήκη επιπλέον 175.000 αεροπορικών θέσεων προς την Πορτογαλία.

Διαβάστε ακόμη:

Bloomberg: Αθηναϊκή Ριβιέρα και Ελληνικό – Το πετράδι του στέμματος της ανάκαμψης

Tο σπίτι της Λαμπέτη στο Κολωνάκι γίνεται boutique ξενοδοχείο ‘’Villa Lambeti’’ το 2022 (pics)

Λασκαρίδης – Μαρτίνος – Παπαδημητρίου: Για ποιους λόγους η ελληνική ναυτιλία θα κυριαρχεί και τις επόμενες δεκαετίες