Χιλιάδες Airbnb και άλλα καταλύματα προς βραχυχρόνια μίσθωση αναμένεται να εξαφανιστούν από τον χάρτη της πόλης της Νέας Υόρκης. Η νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2023, είναι τόσο αυστηρή που σχεδόν απαγορεύει το Airbnb για πάρα πολλούς οικοδεσπότες και φιλοξενούμενους. Πλέον όλοι οι οικοδεσπότες βραχυχρόνιας μίσθωσης πρέπει να δηλώσουν το ακίνητό τους στις αρχές της πόλης.

Αλλά δεν είναι αυτή η μόνη μεγάλη αλλαγή. Πολύ πιο σημαντικό είναι ότι η βραχυχρόνια μίσθωση θα επιτρέπεται μόνο σε σπίτια στα οποία κατοικεί ο οικοδεσπότης και ο οποίος θα πρέπει να είναι παρών, όσο διαμένει ο επισκέπτης στο σπίτι του. Το ανώτατο όριο των επισκεπτών θα είναι 2 άτομα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποιος δεν μπορεί να ενοικιάσει Airbnb ως ιδιωτικό χώρο, είτε ως κατάλυμα διακοπών είτε για τη διοργάνωση κάποιας εκδήλωσης.

Επισκέπτες αλλά και ντόπιοι πρέπει να ξεχάσουν τα μεγάλα διαμερίσματα κοντά σε μουσεία που προτιμούσαν οι οικογένειες ή τα πολυτελή διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης όπου γίνονταν συχνά μπάτσελορ πάρτι. Εκλείπει επίσης η επιλογή για ανθρώπους που έλειπαν συχνά τα Σαββατοκύριακα να βάζουν το σπίτι τους προς ενοικίαση. Ενώ οι πλατφόρμες όπως η Airbnb και η Vrbo μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, η Airbnb βλέπει τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως de facto απαγόρευση της συνέχισης της λειτουργίας της στη Νέα Υόρκη.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις φέρνουν ηχορύπανση, σκουπίδια και κινδύνους ενώ μπορεί και να διώξουν για οικονομικούς λόγους τους ντόπιους από τις γειτονιές τους. Μερικοί ιδιοκτήτες ακινήτων στη Νέα Υόρκη είναι εξαιρετικά εύποροι έχοντας προς εκμίσθωση εκατοντάδες καταλύματα στις πλατφόρμες. Όμως υπάρχουν και ιδιοκτήτες ακινήτων Airbnb που απλά συμπληρώνουν το εισόδημά τους, ενοικιάζοντας το σπίτι τους όσο λείπουν ή έχουν προς εκμίσθωση τον ένα όροφο από μία μεζονέτα προκειμένου να καλύψουν το πολύ μεγάλο κόστος εξυπηρέτησης του δανείου αγοράς του ακινήτου.

Το Airbnb είναι επίσης μια δημοφιλής επιλογή για αρκετούς από τους 66 εκατομμύρια επισκέπτες της παγκόσμιας μητρόπολης, καθώς σε γενικές γραμμές είναι φθηνότερο από ξενοδοχεία και σε μερικές περιπτώσεις είναι ευκολότερο να βρεις εκεί ένα μεγάλο κατάλυμα για αρκετά άτομα. Μόνο το 2022, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις απέφεραν 85 εκατομμύρια δολάρια στη Νέα Υόρκη.

Έως τώρα, οι προσπάθειες της Airbnb να κινηθεί κατά του νέου νόμου έχουν υπάρξει ανεπιτυχείς. Η εταιρεία μήνυσε τον δήμο της Νέας Υόρκης, αλλά τον Αύγουστο το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς της λέγοντας ότι οι περιορισμοί είναι «απολύτως λογικοί». Η Airbnb δεν ανέφερε το αν θα εφεσιβάλει την απόφαση. Παράλληλα, αρκετοί οικοδεσπότες συναντώνται με αξιωματούχους της πόλης προκειμένου να πετύχουν την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να διατηρήσουν το δικαίωμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Διαβάστε περισσότερα στο travel.gr