Στα 180 ευρώ διαμορφώνεται για το μήνα Ιούνιο η μέση on line ξενοδοχειακή τιμή για την Αθήνα, έχοντας σημειώσει σημαντική αύξηση, σε διψήφιο ποσοστό, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Η ανάκαμψη ως προς τις τιμές μέσα στο 2023 την πλήρη, κανονική χρονιά χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της πανδημίας καταγράφεται σε σύγκριση με το 2022 σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, απόρροια σε μεγάλο βαθμό της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Ωστόσο, ειδικά η ελληνική πρωτεύουσα φαίνεται ότι διανύει φέτος την καλύτερή της χρονιά τουριστικά, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στα νούμερα του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος όπου ο Μάιος έκλεισε επίσης με διψήφιο ποσοστό αύξησης έναντι του Μαΐου του 2019, έτος που ήταν το υψηλότερο -ιστορικά- σε επιδόσεις για την πόλη.

Ετσι, η αύξηση για ένα δίκλινο δωμάτιο στην ελληνική πρωτεύουσα όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τις μέσες on line ξενοδοχειακές τιμές που συγκεντρώνει η γνωστή μηχανή αναζήτησης trivago για κορυφαίους αστικούς προορισμούς διεθνώς διαμορφώνεται στο +4% έναντι του αμέσως προηγούμενου μήνα, του Μαΐου και στο +26% σε ετήσια βάση.

Ένα χρόνο πρίν, τον Ιούνιο του 2022 η μέση on line τιμή στην Αθήνα ήταν στα 143 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο, ενώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα, μέσα στο Μάιο το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 173 ευρώ. Αύξηση καταγράφεται στις 16 από τις 17 ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις που περιλαμβάνονται στη λίστα της trivago ως δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί με χαρακτηριστική τη μέση τιμή των 355 ευρώ στο πολύ ακριβό Παρίσι (+20% έναντι του Μαίου του 2023 και +31% έναντι του Ιουνίου του 2022), των 309 ευρώ στο επίσης ακριβό Λονδίνο (+9% σε μηνιαία βάση και +12% σε ετήσια), των 280 ευρώ στη Ρώμη (-2% σε μηνιαία βάση, +51% σε ετήσια). Εξαίρεση, με πολύ χαμηλή τιμή, στα 60 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο καταγράφεται στη Μόσχα, η οποία παρουσίασε πτώση κατά 61% στη μέση on line ξενοδοχειακή τιμή σε σύγκριση με ένα χρόνο πρίν.

Για την ελληνική πρωτεύουσα, σε αυτή τη συγκυρία, η αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία συνοδεύεται και από τους αυξητικούς ρυθμούς στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τα νούμερα του πρώτου πενταμήνου ξεπερνούν αυτά του 2019:

Συνολικά, κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Μαϊου του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 9,15 εκατ., αυξημένη κατά 39,9% σε σύγκριση με το 2022 (αν και το πρώτο πεντάμηνο πέρυσι είχε ταξιδιωτικούς περιορισμούς), αλλά και κατά 5,9% σε σύγκριση με το 2019. Αναλυτικά, τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση, παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 7,9 % και 4,9% αντίστοιχα, με την κίνηση εξωτερικού να έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο με 6,25 εκατ. επιβάτες. Μόνο για το μήνα Μάιο, η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 2,54 εκατ., αυξημένη κατά 23,4% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022 αλλά και αυξημένη κατά 11,1% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019. Σε σύγκριση με το 2019, τόσο οι επιβάτες εσωτερικού με 810 χιλιάδες, όσο και οι διεθνείς επιβάτες με 1,73 εκατ., παρουσίασαν άνοδο κατά 15,6% και 9,1% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες παροχές σε είδος προς τους μισθωτούς είναι αφορολόγητες

Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου: Οι 4 στρατηγικές ανάπτυξης της Blueground και η επιστροφή στην κερδοφορία

Η Ροδόπη, τα «καρτέλ», τα 17 κόκκινα πακέτα, το σιωπηρό deal και οι… μηχανές του Βενιζέλος

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ