Τουρισμός

BofA: Θετικά σινιάλα για τον τουρισμό από τις κρατήσεις στην Ευρώπη (πίνακες)

  • newsroom


Στα υψηλότερα επίπεδα μετά την πανδημία η εβδομάδα που πέρασε για τις αεροπορικές κρατήσεις και τις επισκέψεις στους ιστότοπους κρατήσεων αεροπορικών ταξιδιών, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα Bank of America Global Research

Ανάσα για τα τουριστικά έσοδα της χώρας θα είναι η φετινή χρονιά αν οι κρατήσεις στις αεροπορικές εταιρείες και τους ιστότοπους κρατήσεων συνεχίσουν να επιδεικνύουν τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η θετική πορεία για κρατήσεις ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών συνεχίζεται αμείωτη την εβδομάδα που έληξε στις 30 Μαΐου, με σημαντική βελτίωση τόσο εντός της ευρωπαϊκής αγοράς όσο και στη διεθνή αγορά. Το ιδιαίτερα θετικό στοιχείο για τις αεροπορικές κρατήσεις του τουρισμού επισημαίνει η BofA Global Research, η οποία επισημαίνει ότι οι καθαρές κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων εντός της Ευρώπης βελτιώθηκαν σημαντικά στο -59% σε σχέση με το 2019, αυξημένες έναντι της περασμένης εβδομάδας κατά 9%.

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι αν ταξιδέψουν, θα προτιμήσουν τις χώρες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μάλλον βοηθούν στην ανοδική κίνηση του τουρισμού. Επτά χώρες της ΕΕ έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το νέο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 που επιτρέπει «ανέπαφα» (contactless) ταξίδια εντός του μπλοκ, ενώ οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν μέχρι την 1 Ιουλίου.

Οι διεθνείς κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες ενώ η επισκεψιμότητα των ιστότοπων εξακολούθησε να ενισχύεται, αυξημένη κατά 2% στο -43% έναντι του 2019, επισημαίνει η BofA Global Research. Η δραστηριότητα πτήσεων αυξήθηκε κατά 4% στο -56% των επιπέδων του 2019, με τις Ryanair, Wizz Air και easyJet να αυξάνονται κατά 7%-11%.

Οι καθαρές πωλήσεις εντός της Ευρώπης την προηγούμενη εβδομάδα και αποτελούν την υψηλότερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2020, επισημαίνει η BofA. Oι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 10% σε εβδομαδιαία βάση και οι διεθνείς καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4% στο -80% έναντι -84% την προηγούμενη εβδομάδα και τώρα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας. Αυτό οδήγησε σε βελτίωση των καθαρών πωλήσεων σε ολόκληρο το σύστημα για πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη στο -74% των επιπέδων του 2019 έναντι -80% την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ημερήσιες επισκέψεις στους ιστότοπους για τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ συνέχισαν να αυξάνονται κατά 2% στο επίπεδο του -43% του 2019 για την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουνίου από -45% την προηγούμενη εβδομάδα, υπολογίζει η BofA. H Lufthansa παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση κατά 15%, πιθανώς σχετιζόμενη με την πρόωρη έγκριση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της ΕΕ από τη Γερμανία. Στις περισσότερες άλλες αεροπορικές εταιρείες σημειώθηκε βελτίωση κατά τουλάχιστον 3%.

Η δραστηριότητα πτήσης σημείωσε άνοδο, καθώς οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους αυξάνονται. Η ευρωπαϊκή δραστηριότητα πτήσης βελτιώθηκε κατά 4% στο -56% των επιπέδων του 2019 από τις 3 Ιουνίου έναντι -60% την προηγούμενη εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2020.

Η Ryanair παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση κατά 11%, ακολουθούμενη από την Wizz Air και την easyJet με 8% και 7%, αντίστοιχα. Για τις άλλες αεροπορικές εταιρείες, η αύξηση ήταν της τάξεως του 1% έως 4% περίπου.

Διαβάστε ακόμα

Οι τελευταίες προβλέψεις της JP Morgan για την εγχώρια οικονομία

Αντώνης Λελάκης: Πώς το όραμα ενός πρωτοπόρου εφοπλιστή βούλιαξε στην… άμμο και στα χρέη

Τα τρία «μην αγγίζετε» του ανασχηματισμού, το ακίνητο του Παράβαλου που βγαίνει στο σφυρί, τα χρυσά μερίσματα της Αττικής Οδού και οι αραβικές «αεροπλανιές» στη Μύκονο