Δεν είναι τυχαίο που τα σπήλαια είναι πάντα το δημοφιλέστερο αξιοθέατο μίας περιοχής. Λίγο το σκοτεινό περιβάλλον, λίγο οι θρύλοι για τα μυθικά πλάσματα της σπηλιάς αρκούν, για να δελεάσουν τον επίδοξο επισκέπτη να μπει και να εξερευνήσει ένα σπήλαιο. Άλλωστε, ποιος δεν λατρεύει να επισκέπτεται μία σπηλιά και να βολτάρει ανάμεσα σε φωτισμένους σταλακτίτες-σταλαγμίτες και μικρές υγρές λιμνούλες που έχουν σχηματιστεί από αμέτρητες σταγόνες νερού που στάζουν αδιάκοπα λίγο λίγο για αιώνες;

Παρά, όμως, την σαγηνευτική εμπειρία του σπηλαίου, εξίσου σημαντική είναι η βιωσιμότητα των σπηλαίων, η οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην εποχή του μαζικού υπερτουρισμού.

Με ετήσιο μέσο όρο επισκεπτών που ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια επισκεπτών διεθνώς, τα σπήλαια θεωρούνται χωρίς αμφιβολία το νούμερο ένα τουριστικό αξιοθέατο γεωφυσικού χαρακτήρα ξεπερνώντας κατά πολύ άλλα παρόμοια φυσικά αξιοθέατα, όπως φαράγγια, χαράδρες ή δάση.

Ωστόσο, όσο θελκτική κι αν φαίνεται η σκέψη μιας σύντομης βόλτας μέσα στους κλειστοφοβικούς διαδρόμους ενός σπηλαίου, άλλο τόσο σημαντική είναι η επιβάρυνση που δέχονται τα σπήλαια ως διεθνώς. Επιβάρυνση που σε πολλές περιπτώσεις έχει ανεπανόρθωτο κόστος τόσο για το σπηλαίο οικοσύστημα που ζει στο σκοτάδι, όσο και για την τουριστική απόδοση του σπηλαίου οδηγώντας σε μειωμένο αριθμό επισκεπτών και λιγότερα έσοδα.

Πώς, όμως, μπορούν να προστατευτούν τα σπήλαια από την απειλή του υπερτουρισμού και να γίνουν βιώσιμα αξιοθέατα που θα μείνουν ως ζωντανή παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές; Αν και μια απάντηση -πόσο μάλλον συνολική λύση – μέχρι σήμερα απέχει πάρα πολύ από το να είναι καθολικά εφαρμόσιμη, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι κάθε σπήλαιο είναι και μία διαφορετική περίπτωση, αυτό δεν σημαίνει πως η συζήτηση για τη βιωσιμότητα των σπηλαίων δεν έχει ανοίξει. Το αντίθετο μάλιστα.

Δεν είναι λίγες οι χώρες που διαισθανόμενες τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σπήλαια, έχουν αρχίσει να υιοθετούν -τουλάχιστον σε πειραματικό ακόμα επίπεδο- μέτρα για την ορθότερη τουριστική αξιοποίηση των σπηλαίων. Περιορισμός ηλεκτρικού φωτισμού, ευέλικτες ξεναγήσεις με λιγότερο χρόνο για χάσιμο, ακόμα και μεταφορικά μέσα είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους που κατά καιρούς πέφτουν στο τραπέζι.

Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr