Μπορεί τα δύο αεροδρόμια στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας να έκλεισαν τη θερινή σεζόν χωρίς ακόμη να έχουν πιάσει τα νούμερα του 2019, το χειμερινό πρόγραμμα ωστόσο των αεροπορικών φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει με το δεξί για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «Μακεδονία», εκεί όπου αυτή την περίοδο -και λόγω της υψηλής εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού- συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον από πλευράς των εταιρειών.

Ο προγραμματισμός πτήσεων και δρομολογίων κυρίως στην Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται αυξημένος φέτος ως το τέλος της χρονιάς, ακόμη και σε νούμερα πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα σε συγκεκριμένες ημέρες του Δεκεμβρίου, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για την περαιτέρω καθιέρωση των δύο προορισμών -περισσότερο, όπως είναι εύλογο, της Αθήνας- στα ταξίδια city break, για σύντομες αποδράσεις από το εξωτερικό.

Οι πτήσεις

Τα στοιχεία για την Ελλάδα σε σχέση με τον προγραμματισμό έως την 1η Ιανουαρίου από πλευράς του Eurocontrol, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή ο προγραμματισμός σε επίπεδο προσφερόμενων πτήσεων για τις επόμενες εβδομάδες, που περιλαμβάνουν και τα Χριστούγεννα, ξεπερνά τα αντίστοιχα του 2019 και μένει να φανεί από τις χωρητικότητες των αεροσκαφών αν το ταξιδιωτικό κοινό θα αψηφήσει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και θα εξακολουθήσει να ταξιδεύει. Ειδικά σε σχέση με τη ζήτηση για την ελληνική πρωτεύουσα, είναι ενδεικτικό ότι εκτός από την Emirates, που διατηρεί τη σύνδεση με ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, φέτος για πρώτη φορά η Delta Airlines αποφάσισε να επενδύσει στην αγορά της Αθήνας και για το πρώτο διάστημα του χειμώνα, διατηρώντας τη θερινή σύνδεση της απευθείας πτήσης της προς τη Νέα Υόρκη (JFK) έως και το πρώτο δεκαήμερο του 2023 προκειμένου να συμπεριλάβει και την εορταστική περίοδο. Η απόφαση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, ενώ η εταιρεία, μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, θα επανέλθει με το θερινό της πρόγραμμα από τον Μάρτιο του 2023.

Σημειωτέον ότι η συνολική επιβατική κίνηση τόσο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όσο και (περισσότερο) στο «Μακεδονία» εξακολουθεί να υπολείπεται σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 στο δεκάμηνο, έστω και αν το αεροδρόμιο των Σπάτων τον Οκτώβριο άγγιξε οριακά την κίνηση του 2019. Ο Νοέμβριος, πρώτος μήνας του χειμερινού προγράμματος των αεροπορικών, κινείται στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας με -4% σε επίπεδο επιβατικής κίνησης έναντι του 2019, με την κίνηση εσωτερικού να έχει ανακάμψει πλήρως και να εμφανίζεται αυξημένη κατά 4%, τη δε κίνηση εξωτερικού μειωμένη, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά 7%. Συνολικά στο δεκάμηνο, για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2022, η συνολική επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας διαμορφώθηκε σε 19,54 εκατομμύρια επιβάτες, μειωμένη κατά 12,2% έναντι των 22,27 εκατομμυρίων επιβατών του δεκαμήνου του 2019, ενώ στο αεροδρόμιο της συμπρωτεύουσας το αντίστοιχο νούμερο έφτασε στο δεκάμηνο τα 5,12 εκατομμύρια, στο 85% του δεκαμήνου του 2019 με πτώση 6,3% τον Οκτώβριο.

Σε σχέση με τον προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, η Aegean, έχει επαναφέρει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σχεδόν το 100% του χειμερινού προγράμματος του 2019, την ίδια στιγμή που κρατήσεις και χωρητικότητες τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν να διατηρούν την ορμή των προηγούμενων θερινών μηνών, ενώ για την περίοδο των γιορτών θα προστεθούν και πτήσεις τσάρτερ. Στα νέα δρομολόγια του χειμερινού προγράμματος από την Αθήνα εντάσσονται η Φλωρεντία, το Αϊντχόφεν, το Οσλο, η Κρακοβία και η Ποντγκόριτσα ως νέες συνδέσεις σε σύγκριση με τον χειμώνα του 2019. Η εταιρεία έχει επενδύσει φέτος περισσότερο και στη Θεσσαλονίκη με έξι νέους προορισμούς εξωτερικού έναντι του 2019 (Βρυξέλλες, Ζυρίχη, Μιλάνο, Ρώμη, Βερολίνο και Αμβούργο) με το χειμερινό πρόγραμμα πτήσεων στη συμπρωτεύουσα να περιλαμβάνει 22 συνολικά προορισμούς, 12 εξωτερικού σε έξι χώρες και 10 εσωτερικού. Συνολικά το φετινό χειμερινό πρόγραμμα της Aegean διαθέτει ένα δίκτυο περισσότερων από 130 δρομολογίων, σε 65 προορισμούς σε 38 χώρες, προσφέροντας περίπου 5 εκατομμύρια θέσεις.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Στο δίκτυο εξωτερικού, πέραν του δικτύου εσωτερικού όπου πετάει σε 34 προορισμούς, συνεχίζει να επενδύει και τον χειμώνα η Sky Express σε επίπεδο τόσο νέων προορισμών όσο και συχνότητας δρομολογίων, εξυπηρετώντας αυτή την στιγμή οκτώ διεθνείς προορισμούς. Ενδεικτικά, πολύ πρόσφατα, η αεροπορική που συνδέεται με τον όμιλο Γρύλου ανακοίνωσε την περαιτέρω επέκταση του δικτύου της από την Αθήνα προς Ιταλία έχοντας εντάξει από τα τέλη Οκτωβρίου και δεύτερο προορισμό, το Μιλάνο, πέραν της Ρώμης, για τη χειμερινή περίοδο. Στις πρόσφατες προσθήκες του χειμώνα από τη Sky Express εντάσσονται και το Μόναχο με τη Σόφια.

Στις εταιρείες που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο μεγαλύτερο ελληνικό αεροδρόμιο φέτος τον χειμώνα, με τις προσθήκες νέων δρομολογίων σε προορισμούς του εξωτερικού είναι η TUS Airways με έδρα την Κύπρο, η οποία προσθέτει μέσα στη χειμερινή περίοδο τρία εβδομαδιαία δρομολόγια προς Τελ Αβίβ. Στο ίδιο μήκος κύματος και η WizzAir, η οποία ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στην αγορά της Αθήνας και θα συνδέει από τις 2 Δεκεμβρίου την ελληνική πρωτεύουσα με το Βουκουρέστι με τέσσερα δρομολόγια σε εβδομαδιαία βάση και από τις 12 Δεκεμβρίου με το Τελ Αβιβ και τα Τίρανα, με τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις σε κάθε προορισμό.

Διαβάστε ακόμη

Αυτή είναι η πιο αυθεντική εμπειρία φαγητού στην Ελλάδα: Η ταβέρνα που εκθειάζουν τα μεγάλα ξένα media 

Lloyd’s Awards 2022: Βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι της ελληνικής ναυτιλίας (pics)

Ευρώπη: Ανοίγει ο δρόμος για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές στα τρόφιμα