Έχοντας παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε επίπεδο εισπράξεων όσο και σε επίπεδο αφίξεων το 2023 μεταξύ των σημαντικότερων ξένων αγορών για τον ελληνικό τουρισμό, οι Αμερικανοί θα έχουν ανάλογη -και ακόμη καλύτερη– πορεία και το 2024 αν ληφθούν υπόψη τα νούμερα που έρχονται από τις αεροπορικές, αμερικανικές και μη.

Ειδικότερα και για το καλοκαίρι του 2024:

  • Σε εβδομαδιαία βάση, οι συνδέσεις με ΗΠΑ θα είναι περισσότερες από ποτέ φτάνοντας το φετινό καλοκαίρι τις 82, στο peak της σεζόν από τις 67 του καλοκαιριού του 2023
  • Σχεδόν 12 θα είναι οι καθημερινές αναχωρήσεις από την Αθήνα.
  • Συνολικά 5 αεροπορικές θα εξυπηρετούν τη σύνδεση, με νέα προσθήκη τη Norse Atlantic.
  • Εξι αμερικανικές πόλεις, όσες και το 2023, θα συνδέονται με την ελληνική πρωτεύουσα αεροπορικώς και επτά αμερικανικά αεροδρόμια, όπως και την περυσινή χρονιά.
  • Τα δρομολόγια θα είναι 11 για φέτος από 9 πέρυσι, με δύο νέα από τη Norse και την United.

Oι αεροπορικές

Από τις αμερικανικές αεροπορικές, το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η United, η οποία, έχει παρουσία από το 2016 με εποχικές πτήσεις στη χώρα μας. Η εταιρεία προχωρά φέτος σε αύξηση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά κατά 25% σε σύγκριση με πέρυσι ως προς το πτητικό της πρόγραμμα το καλοκαίρι, με αφορμή και την προσθήκη για την έναρξη της νέας καθημερινής εποχικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας και Σικάγο (O’ Hare). H πτήση ξεκινά στις 24 Μαΐου, ενώ η εταιρεία, εκκινεί επιπλέον τις υφιστάμενες συνδέσεις από/ προς Ελλάδα φέτος νωρίτερα για τη θερινή σεζόν. Στις 31 Μαρτίου ξεκινά η εποχική σύνδεση από την Αθήνα προς Νέα Υόρκη/Newark, ενώ από τις 15 Απριλίου ξεκινούν οι πτήσεις προς Ουασιγκτον/ Dulles. Σύμφωνα με τον κ. Marcel Fuchs, επικεφαλής Διεθνών Πωλήσεων της United, η νέα σύνδεση με Σικάγο, σε συνδυασμό και με την έναρξη, νωρίτερα του θερινού προγράμματος, δίνει μεγαλύτερες ταξιδιωτικές επιλογές στους Ελληνες και τους Αμερικανούς ταξιδιώτες και τη δυνατότητα σύνδεσης μέσω των κόμβων στις ΗΠΑ σε 114 προορισμούς σε όλη την Αμερική.

Σημειωτέον ότι με βάση τα πλέον επίσημα στοιχεία, αυτά από την Τράπεζα της Ελλάδος για το εντεκάμηνο του 2023, η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 31,3% σε 1,37 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1,344 δισ. ευρώ, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 15,1%. Αυξήσεις, σαφώς υψηλότερες σε σύγκριση με άλλες, βασικές αγορές του εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, π.χ. σε σχέση με τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σε όλες τις περιπτώσεις η άνοδος ήταν σε μονοψήφια ποσοστά πλήν της περίπτωσης των Γάλλων, οι οποίοι αύξησαν τις δαπάνες τους στην Ελλάδα σε διψήφιο ποσοστό κατά 11,6% στα 1,41 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τις λοιπές συνδέσεις με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πέραν της Emirates που συνεχίζει, σταθερά, με υψηλές πληρότητες την απευθείας σύνδεση της Αθήνας με Νέα Υόρκη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, oι άλλες αεροπορικές, εκκινούν νωρίτερα τις πτήσεις- ένα μήνα νωρίτερα για την American Airlines σε όλα της τα δρομολόγια και 2-3 εβδομάδες για τις United και Delta Airlines.

Ενδεικτικά, η Delta ξεκινά το Μάρτιο τις εποχιακές πτήσεις στη σύνδεση με την Αθήνα στη σύνδεση με Νέα Υόρκη και από τον Απρίλιο με τη Βοστώνη (έναντι του Μαΐου πέρυσι), η οποία αναβαθμίζεται σε καθημερινή το ερχόμενο καλοκαίρι. Επίσης πιο νωρίς σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό της θα εκκινήσει φέτος τις εποχιακές, απευθείας συνδέσεις και η American Airlines, από τις αρχές Απριλίου για Νέα Υόρκη (έναντι του Μαϊου πέρυσι) και από τις αρχές Μαΐου για Σικάγο και Φιλαδέλφεια (έναντι των αρχών Ιουνίου πέρυσι).

Στις νέες προσθήκες της φετινής χρονιάς για πτήσεις στη σύνδεση με της Αθήνας με την άλλη άκρη του Ατλαντικού περιλαμβάνεται η Norse Atlantic Airways, η «αεροπορική εταιρεία μεγάλων αποστάσεων με προσιτές τιμές», όπως αυτοσυστήνεται η ίδια, η οποία εντάσσει τώρα την ελληνική πρωτεύουσα στο πρόγραμμά της για το καλοκαίρι του 2024, από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο με νέα δρομολόγιο μεταξύ της Αθήνας και της Νέας Υόρκης / JFK.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΟΣΑ: Ενας στους δύο δεν ξέρουν τι θα πει πληθωρισμός και επιτόκια αλλά τα… πληρώνουν (λίστες)

Ποιες φορολογικές δηλώσεις θα συμπληρώνει και θα υποβάλει από μόνη της η Eφορία

Βραβεία GRAIL: Οι νικητές των ελληνικών “Οσκαρ” αρχιτεκτονικής, interior και φωτισμού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ