«Η πρόκληση είναι να παρέχουμε πολυτελείς, αλλά βιώσιμες διακοπές». Η δήλωση ανήκει στην κ. Ελένη Ανδρέαδη, διευθύντρια Αειφορίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του ομίλου Sani/Ikos, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει βάλει σε πρώτο πλάνο το κομμάτι της αειφορίας και τα κριτήρια του ESG που αφορούν στο Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση.

«Οι προκλήσεις και οι πιέσεις στην περιοχή της Μεσογείου θα είναι μεγάλες για τον τουρισμό, λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και της γεωπολιτικής αστάθειας. Μέσω μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής αειφορίας, μπορούμε να προστατεύσουμε, αλλά και να αναδείξουμε το πλούσιο τουριστικό μας προϊόν – το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, τις ακτογραμμές μας, την ιστορία και τον πολιτισμό», ανέφερε η κ. Ανδρεάδη από το βήμα του φόρουμ των Δελφών τονίζοντας ότι τα εργαλεία που προσφέρουν η Πολιτεία, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ και της χώρας καθώς και το καθολικό αίτημα όλων των μερών για επιδόσεις αειφορίας, μας δίνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο τουριστικό προϊόν, ακόμη και να βγούμε μπροστά ως χώρα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

«Όλοι μας οι εταίροι, επενδυτές, ρυθμιστικά όργανα, επισκέπτες, εργαζόμενοι, τοπικές κοινωνίες ανεβάζουν τον πήχη σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, τη συμπερίληψη, την ευημερία, τη διαφάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων και ζητούν αποδείξεις για αυτό».
Οι πελάτες ζητούν βιώσιμα τουριστικά προϊόντα – πρόσφατη έρευνα της booking.com έδειξε ότι πρόκειται για πάνω από το 75% των επισκεπτών – και μάλιστα δεν θέλουν να πληρώσουν περισσότερο για αυτό «το απαιτούν τις εταιρείες που επιλέγουν», επεσήμανε η κ. Ανδρεάδη, αλλά και οι επενδυτές φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν περισσότερο σε περιπτώσεις καλύτερης διαχείρισης των κινδύνων ESG.

Δεν είναι μόνο οι πελάτες, αλλα και οι εργαζόμενοι: «Οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλέψουν σε εταιρείες που κάνουν καλό – όχι μόνο λειτουργούν υπεύθυνα, αλλά επιδρούν θετικά στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον. Βλέπουμε δηλαδή ότι το ESG είναι βασικό εργαλείο προσλήψεων, κάτι που δεν ίσχυε παλαιότερα».

Πρόσφατη έκθεση της McKinsey, σύμφωνα με την κ. Ανδρεάδη, χαρακτηρίζει την αποδοχή του κοινού για τις βιώσιμες πρακτικές μίας εταιρείας ως «κοινωνική άδεια» ή «εταιρικό οξυγόνο».

Όσον αφορά στους τομείς βιώσιμης ανάπτυξης στους οποίους καλούνται να εστιάσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, η κα. Ανδρεάδη ανέφερε την ενεργειακή απόδοση, τις εκπομπές άνθρακα, την εξοικονόμηση νερού, τη μείωση των απορριμμάτων και ειδικότερα των τροφίμων. «Ο Όμιλος Sani/Ikos έχει θέσει φιλόδοξους στόχους σε όλους αυτούς τους τομείς. Μέσα από τα προγράμματα αειφορίας Sani Green και Ikos Green έχει αναλάβει πρωτοβουλίες και έχει αναπτύξει προηγμένα τεχνολογικά συστήματα με στόχο την ανθρακική ουδετερότητα (net zero) των ξενοδοχείων του έως το 2030, και έως τέλος του 2024, μηδενικά πλαστικά απορρίμματα και μηδενικά απόβλητα για υγειονομική ταφή».

Ο όμιλος Sani/Ikos

Από πλευράς του ίδιου της Sani/Ikos, μέσα από τα προγράμματα αειφορίας Sani Green και Ikos Green, ο ομιλος εστιάζει σε τρεις κύριους άξονες: τη βιώσιμη λειτουργία των ξενοδοχείων του Sani Resort και Ikos Resorts (ενέργεια, νερό, απορρίμματα, εφοδιαστική αλυσίδα), τη στήριξη των εργαζομένων του και της τοπικής κοινωνίας, καθώς και τη φροντίδα των οικοσυστημάτων στις περιοχές δραστηριοποίησης. Για την προστασία και ανάδειξη της τοπικής βιοποικιλότητας, ο όμιλος εφαρμόζει καινοτόμες δράσεις όπως η ορνιθοπαρατήρηση και τα μονοπάτια στους υγροτόπους της Σάνης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο Sani Resort, τα προγράμματα καταγραφής των δελφινιών στον Θερμαϊκό κόλπο με την οργάνωση iSea και τα προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών στα είδη δελφινιών, και το διαδραστικό Bee Spot με την Bee Camp για τη σημασία της μέλισσας για τον άνθρωπο.

Ήδη, όλα τα θέρετρα του ομίλου είναι ανθρακικά ουδέτερα και ηλεκτροδοτούνται με ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές εγγυημένης προέλευσης. Μάλιστα, το Sani Resort στην Χαλκιδική ήταν το πρώτο θέρετρο στην Ελλάδα που πέτυχε αυτόν τον στόχο, και στη συνέχεια ακολούθησαν τα Ikos Resort, έχοντας λάβει τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Η ανθρακική στρατηγική του ξενοδοχειακού ομίλου περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας και εξηλεκτρισμό των εγκαταστάσεων και του στόλου οχημάτων του, όλα με ορίζοντα το 2030.

Παράλληλα, ο όμιλος έχει υιοθετήσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας (μειώνω-επαναχρησιμοποιώ-ανακυκλώνω), αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ώστε να μειώσει τα απορρίμματα που παράγει, αλλά και να επαναχρησιμοποιεί πολύτιμους πόρους, όπως το νερό. Έχει υιοθετήσει zero plastic πολιτική, εξαλείφοντας τα πλαστικά μίας χρήσης σε κάθε σημείο λειτουργίας του, ενώ σε συνεργασία με τους προμηθευτές και συνεργάτες του, μειώνει ακόμη και το πλαστικό στη συσκευασία των προϊόντων που προμηθεύεται. Τα ξενοδοχεία του εφαρμόζουν εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, με διαχωρισμό στην πηγή, για όλα τα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα (πχ. χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μαγειρικά έλαια, κάψουλες καφέ, ιματισμός κ.ά.) και τα λεγόμενα επικίνδυνα υλικά.

Για παράδειγμα, στο Ikos Dassia στην Κέρκυρα εφαρμόζεται προηγμένο σύστημα κομποστοποίησης και μηχανικής χώνευσης όλων των οργανικών απορριμμάτων κήπων, ενώ από φέτος έχουν ενταχθεί και τα οργανικά απόβλητα κουζίνας. Μάλιστα, έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο πρόγραμμα όπου μέσω τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, παρακολουθεί, ελέγχει και μειώνει τη σπατάλη τροφίμων στις κουζίνες.

Ο Όμιλος Sani/Ikos έχει διακριθεί με σημαντικές διεθνείς βραβεύσεις, όπως το «World’s Leading Luxury Green Resort» που κατακτά εδώ και τρία χρόνια (2020-2022) για το Sani Resort στα World Travel Awards, ενώ έχει και σειρά διεθνών πιστοποιήσεων όπως οι ISO 14001:2015, ISO 22000:2018, ISO 50001:2018 για τα περιβαλλοντικά του προγράμματα, οι διεθνείς πιστοποιήσεις αειφορίας ISO14064-1:2018 και PAS2060 για το ανθρακικό του αποτύπωμα και την ανθρακική ουδετερότητα, καθώς και άλλες πιστοποιήσεις όπως το Travelife, Green Key International και 10 Γαλάζιες Σημαίες με τις οποίες έχουν βραβευτεί οι παραλίες στα θέρετρά του. Ταυτόχρονα, είναι ενεργό μέλος του δικτύου UN Global Compact.

Διαβάστε ακόμη

«Οδικός χάρτης» για καταθέτες: Προθεσμιακές και αμοιβαία για μεγαλύτερες αποδόσεις

Γιατί όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν δουλειές και καριέρα στο Ντουμπάι (pics)

Οι επενδύσεις μπορεί να φτάσουν φέτος τα 30 δισ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ