Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να δοθούν οι πρώτες εγκρίσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα «Επανεκκίνηση Τουρισμού» μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν καταθέσει ήδη την αίτησή τους μέσω της πλατφόρμας των κρατικών ενισχύσεων ependyseis.gr προσεγγίζει τις 3.000, με το αιτηθέν ποσό να φτάνει τα 83 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει τέλη Σεπτεμβρίου και ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 350 εκατ. ευρώ.

Αν και τα χρήματα αυτά υποτίθεται ότι θα κάλυπταν τα πρώτα έξοδα των επιχειρήσεων που θα προσπαθούσαν να επανεκκινήσουν, τελικά οι καθυστερήσεις σε σχέση με το αρχικό πλάνο δεν αποφεύχθηκαν, μολονότι και πάλι οι ταχύτητες φαντάζουν… διαστημικές για πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Ετσι, η πολυπόθητη ενίσχυση στις επιχειρήσεις αναμένεται να έρθει σε μια περίοδο που οι ίδιες φιλοδοξούν να δουλέψουν με σημαντικές πληρότητες, εφόσον βέβαια η πανδημία το επιτρέπει.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε η περίοδος υποβολής αιτήσεων για επιδότηση των επιχειρήσεων της εστίασης μέσω της δράσης «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών – Επανεκκίνηση Εστίασης» του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Η συγκεκριμένη δράση αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς περισσότερες από 29.000 επιχειρήσεις εστίασης υπέβαλαν αίτηση, με τον προϋπολογισμό των αιτήσεων να ξεπερνάει τα 270 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης. Το 98% εξ αυτών πρόκειται για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σημειωτέον ότι η δράση επιδοτεί έως 100.000 ευρώ τις επιχειρήσεις εστίασης για την αγορά πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κοινοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης, στη δράση ήδη έχουν ενταχθεί 9.884 επιχειρήσεις με συνολικό αιτηθέν ποσό ύψους 98,83 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ένταξης ήταν ιδιαίτερα απλή, καθώς επαρκούσε η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να πληροί τους όρους και τις τυπικές προϋποθέσεις της πρόσκλησης.

Παρ’ όλα αυτά, οι εκταμιεύσεις κινούνται με πιο βραδύ ρυθμό από το αναμενόμενο, καθώς έχουν χορηγηθεί έως σήμερα σε δικαιούχους κάτι παραπάνω από 25 εκατ. ευρώ συνολικά.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι υποβολές και για τη δράση προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ «Επιχορήγηση Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων», μέσω της οποίας σημαντικός αριθμός δικηγόρων ενισχύεται με έως 2.000 ευρώ για την απόκτηση ψηφιακού εξοπλισμού προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στην παροχή των υπηρεσιών τους.

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν στις δύο ανωτέρω δράσεις δύνανται μετά την έκδοση της σχετικής απορριπτικής απόφασης να υποβάλουν νέα αίτηση χρηματοδότησης μέχρι και την Πέμπτη 30/9/2021 και ώρα 15.00. Η δυνατότητα αυτή προσφέρει μία επιπλέον ευκαιρία σε πολλές ακόμη επιχειρήσεις να ενταχθούν στις δύο δράσεις και να επωφεληθούν από αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν ανοιχτές ανάλογες δράσεις που υποστηρίζουν παιδότοπους και γυμναστήρια. Συνολικά έχουν καταθέσει αιτήσεις γι’ αυτές τις δύο δράσεις 1.500 επιχειρήσεις, ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχουν εκτιμήσεις για άλλες περίπου 1.700 έως το τέλος του μήνα. Η αιτούμενη χρηματοδότηση έχει ανέλθει μέχρι στιγμής σε 13,5 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσει περίπου στα 17 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα 

Aποζημιώσεις για πυρόπληκτους: Ανοίγει η πλατφόρμα – Με τρία βήματα η διαδικασία 

«Kαβείρια Palace»: Από τον Ψωμιάδη στον Κέρτσικωφ και στους πλειστηριασμούς (pics) 

Οι «μοναχικοί καβαλάρηδες» της ελληνικής ακτοπλοΐας