Τουρισμός

FT: Ο φόβος νέου lockdown «απειλεί» την τουριστική αγορά εργασίας

  • newsroom


Μετά την οικονομική κρίση, ο κλάδος της φιλοξενίας λειτούργησε ως λύση για πολλούς που δεν είχαν δουλειά ή είχαν χαμηλή ειδίκευση

Στα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η αγορά εργασίας ενός από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ο κλάδος του τουρισμού, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει συνήθως το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της χώρας μας αλλά στην παρούσα συγκυρία αγωνίζεται για να καταφέρει να προετοιμαστεί για τη ζωτική για την ελληνική οικονομία θερινή περίοδο. Όπως αναφέρεται, οι πιθανοί υποψήφιοι για θέσεις εργασίας σε εστιατόρια και μπαρ αποθαρρύνονται από τον κίνδυνο ανανέωσης των περιορισμών για τον Covid-19 οι οποίοι οδηγούν σε παύση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Το πρόβλημα απειλεί να «πάει πίσω» την ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία, τονίζουν οι FT, δεδομένης της κεντρικής σημασίας που έχει ο τουριστικός τομέας για την ελληνική οικονομία.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί -μεταξύ άλλων- και δηλώσεις του πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) Γιώργου Καββαθά, ο οποίος τονίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια έλλειψη στον κλάδο».

Για την αβεβαιότητα στον τουρισμό μίλησαν επίσης στους FT εκπρόσωποι του κλάδου. Ανάμεσά τους ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, ιδιοκτήτης ενός μπαρ, ξενοδοχείου και εστιατορίου, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής μιας τοπικής τουριστικής ομάδας στο νησί της Μυκόνου. Ο ίδιος αποδίδει το έλλειμμα εργαζομένων στον επαναλαμβανόμενο κύκλο των lockdowns με τη χαλάρωση των περιορισμών.

Πού οφείλονται οι ελλείψεις

Για την αβεβαιότητα στον τουρισμό μίλησαν στους FT εκπρόσωποι του κλάδου. Ανάμεσά τους ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, ιδιοκτήτης ενός μπαρ, ξενοδοχείου και εστιατορίου, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής μιας τοπικής τουριστικής ομάδας στο νησί της Μυκόνου. Ο ίδιος αποδίδει το έλλειμμα εργαζομένων στον επαναλαμβανόμενο κύκλο των lockdowns με τη χαλάρωση των περιορισμών.

«Το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους έχει δημιουργήσει μεγάλη αβεβαιότητα και οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι ενδέχεται να αναγκαστεί να κλείσουμε ξανά», είπε. «Γι ‘αυτό αναζητούν άλλους τύπους θέσεων εργασίας», εξήγησε.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται, σύμφωνα με τους FT, με την υπερπροσφορά καφέ, μπαρ και εστιατορίων που δεν προσφέρουν ελκυστικές προοπτικές απασχόλησης. Μετά την οικονομική κρίση, ο τομέας της φιλοξενίας λειτούργησε ως λύση για πολλούς που δεν είχαν δουλειά ή είχαν χαμηλή ειδίκευση.

Το 92% όλων των νέων επιχειρήσεων που άνοιξαν μεταξύ του 2010 και του 2020 ανήκουν στον τομέα των τροφίμων και ποτών, υπολόγισε ο κ. Καββαθάς, πράγμα που οδήγησε σε μια μακροχρόνια κρίση υπερπροσφοράς που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πηγή: Financial Times

Διαβάστε ακόμα:

Μεσοπρόθεσμο 2021-2025: Πλεονάσματα από το 2023 με ανάπτυξη χωρίς νέα λιτότητα

Τουρισμός: Η γρήγορη ανάκαμψη από …αέρος και οι αρρυθμίες στα οδικά σύνορα

SKY express: Το Ηράκλειο αποκτά το δικό του δίκτυο