Της Στεφανίας Σούκη

Μειωμένες τιμές στα ξενοδοχεία της Μυκόνου και της Σαντορίνης καταγράφει για φέτος τον Ιούλιο η γνωστή μηχανή αναζήτησης της trivago.

Στη Μύκονο, η μέση ξενοδοχειακή τιμή για φέτος τον Ιούλιο είναι στα 335 ευρώ ανά διανυκτέρευση, μειωμένη κατά 5,9% σε σχέση με τα 356 ευρώ του Ιουλίου (των capital controls) του 2015, ενώ στη Σαντορίνη φέτος το αντίστοιχο νούμερο είναι στα 259 ευρώ, κάτι λιγότερο από τα 263 ευρώ του Ιουλίου της προηγούμενης χρονιάς.

Οι μειωμένες τιμές καταγράφονται παρά το γεγονός της ”υπερφορολόγησης” του κλάδου ειδικά από τη φετινή χρονιά που έχει περιορίσει τη δυνατότητα των Ελλήνων ξενοδόχων για μεγάλες προσφορές και ουσιαστικά επιβεβαιώνουν αυτό για το οποίο ”φωνάζουν” οι εγχώριοι τουριστικοι φορείς για έξαρση του φαινομένου της ανεξέλεγκτης μίσθωσης κατοικιών από ιδιοκτήτες ειδικά στους πιο δημοφιλείς προορισμούς ανά την Ελλάδα, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Αντίστοιχα μειωμένες, παρά τις αυξημένες αφίξεις στο Ελ. Βενιζέλος, είναι και οι τιμές των ξενοδοχείων της Αθήνας, τα οποία μάλιστα κατέγραψαν διψήφια πτώση έναντι του περυσινού Ιουλίου από τα 113 ευρώ του 2015, στα 101 ευρώ του 2016. Η μεγαλύτερη πτώση, σε ετήσια βάση, καταγράφεται στην Πάτρα (11,4%) με τη μέση ξενοδοχειακή τιμή να αντιστοιχεί στα 62 ευρώ, ενώ στο 8,3% είναι η ετήσια μείωση των τιμών στο Ρέθυμνο, φθάνοντας τα 111 ευρώ.

Στον αντίποδα, στους ”κερδισμένους” ελληνικούς προορισμούς είναι φέτος τον Ιούλιο, το Ιόνιο, με άνοδο των τιμών σε Κεφαλλονιά (+16,7% στις τιμές των ξενοδοχείων), Ζάκυνθο και Κέρκυρα, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στην Πάργα.

Η Eλλάδα και η υπόλοιπη Eυρώπη

Σε πανελλαδική κλίμακα τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα είναι για φέτος τον Ιούλιο ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι κατά 8,3%, ενώ η μηνιαία μεταβολή, σε σύγκριση δηλαδή με τον Ιούνιο, ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη, φθάνοντας το 23,6%. Αρκετά μεγαλύτερη αύξηση φαίνεται να έχουν πραγματοποιήσει στις τιμές τους τα ξενοδοχεία της Κροατίας, τα οποία είναι ακριβότερα κατά 34,6% συγκριτικά με τον Ιούνιο και κατά 10,8% βάσει του περυσινού Ιουλίου. Οικονομικότερα, ωστόσο, παρουσιάζονται για τον τρέχοντα μήνα τα ξενοδοχεία της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι τιμές μειώθηκαν σημαντικά τόσο μηνιαίως, όσο και ετησίως.

Αναλύοντας σε μεγαλύτερο βάθος τις τιμές ανά χώρα, οι σημαντικότερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις μεγάλες κυρίως πόλεις. Πιο συγκεκριμένα, οι υψηλότερες τιμές ήταν με διαφορά στο Μονακό, με μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στα 424 ευρώ. Μειωμένες αρκετά σε σχέση με την περασμένη χρονιά παρουσιάζονται οι τιμές των λονδρέζικων ξενοδοχείων, τα οποία είναι κατά 12,9% πιο φθηνά κατά τον φετινό Ιούλιο. Αντίστοιχη μείωση φαίνεται να έχει συντελεστεί και στα ξενοδοχεία της Αθήνας, τα οποία διαμόρφωσαν τη μέση τιμή τους στα 101 ευρώ, 10,6% χαμηλότερα από πέρυσι. Πιο προσιτά είναι και τα ξενοδοχεία στο Παρίσι, τα οποία παρουσιάζονται με μηνιαία πτώση της τάξεως του 27,1% και ετήσια 6,2%.

Σημειωτέον ότι οι μέσες τιμές προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της trivago έπειτα από τη σύγκριση τιμών από περισσότερα από 200 διαφορετικά online booking sites. O Κατάλογος Ξενοδοχειακών Τιμών της www.trivago.gr (tHPI) δείχνει το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης στις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές πόλεις της trivago.

Ο μέσος όρος τιμών για ένα δίκλινο δωμάτιο βασίζεται σε περισσότερες από δύο εκατομμύρια καθημερινές αναζητήσεις τιμών για μια διανυκτέρευση που γίνονται μέσω του συστήματος σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών της trivago από 80 εκατομμύρια επισκέπτες το μήνα. Η trivago αποθηκεύει τις αναζητήσεις κάθε μήνα και παρουσιάζει μια γενική εικόνα ξενοδοχειακών τιμών για τον επόμενο μήνα.

trivago1

trivago2

trivago3