Μπορεί ο ελληνικός τουρισμός να διανύει την περίοδο της χαμηλής σεζόν, ωστόσο τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας φαίνεται ότι διανύουν φέτος την καλύτερη χειμερινή περίοδο των τελευταίων ετών με διψήφιο ποσοστό ανόδου σε ό,τι αφορά τις προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το τελευταίο δίμηνο της χειμερινής περιόδου, αυτό του Φεβρουαρίου – Μαρτίου, το σύνολο των αεροπορικών θέσεων που προσφέρουν οι εταιρείες για κρατήσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις με προορισμό την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καταγράφουν αύξηση σχεδόν στο 20% και το 15% αντίστοιχα, νούμερα τα οποία δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες και για την εισερχόμενη τουριστική κίνηση εν μέσω χαμηλής σεζόν.

Με το… δεξί έχει κινηθεί ήδη και η ζήτηση για τον πρώτο μήνα του 2025, όπως προκύπτει από πηγές κοντά στην αεροπορική αγορά, αφού η επιβατική κίνηση του Ιανουαρίου -ενδεικτικά για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας- έχει κινηθεί περαιτέρω ανοδικά σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2024 και την αυξημένη κίνηση τότε του 1,6 εκατομμυρίου ταξιδιωτών.

Αυτό ήταν και το νέο ρεκόρ μηνός σε μια χρονιά όπως η περσινή, η οποία αποτελεί πλέον το νέο έτος αναφοράς για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το γεγονός ότι ο φετινός Ιανουάριος σημειώνει ακόμη καλύτερες επιδόσεις επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για την πρωτεύουσα ότι, παρά την τουριστική άνθηση των τελευταίων ετών, έχει ακόμη περιθώρια μεγαλύτερης ανόδου – με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο νέων πρωτοβουλιών, βελτίωσης υποδομών και στρατηγικού σχεδιασμού που επαναλαμβάνουν σχεδόν… μονοθεματικά οι τουριστικοί φορείς.

Οι αριθμοί

Τώρα, σε επίπεδο προσφοράς για το τελευταίο δίμηνο της χειμερινής περιόδου, αυτό του Φεβρουαρίου – Μαρτίου, ειδικότερα για την περίπτωση της Αθήνας το σύνολο των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων αντιστοιχεί σε 1,84 εκατ. από τα 1,54 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Αντίστοιχα για τη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων σε εισερχόμενες πτήσεις αντιστοιχεί σε πάνω από 344.000, για πρώτη φορά, καταγράφοντας αύξηση κατά 14,8% έναντι του αντίστοιχου περσινού διμήνου, όταν το αντίστοιχο νούμερο άγγιξε τις 300.000.

Τα στοιχεία προέρχονται από την επεξεργασία των δεδομένων που πραγματοποιεί το Iνστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις τη χειμερινή περίοδο 2024-2025 που πιάνει το πεντάμηνο Νοεμβρίου – Μαρτίου (Airdata Tracker). Τα νούμερα αφορούν τον προγραμματισμό των αεροπορικών και όχι τις τελικές κρατήσεις που γίνονται από το ταξιδιωτικό κοινό, οι οποίες θα φανούν στο τέλος της χειμερινής περιόδου.

Πάντως, στο σύνολο του φετινού πενταμήνου με βάση το χειμερινό πρόγραμμα των εταιρειών, οι συνολικές αεροπορικές θέσεις για κρατήσεις από το εξωτερικό στη χώρα μας στα ελληνικά αεροδρόμια ξεπερνούν για πρώτη φορά τα 5,66 εκατομμύρια με άνοδο κατά 16,5% σε σχέση με το 2023-2024.
Τόσο ο Νοέμβριος όσο και ο Μάρτιος συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προσφορά μέσα στον χειμώνα με πάνω από 1,2 εκατομμύρια προσφερόμενες θέσεις για κρατήσεις από πτήσεις εξωτερικού, αφού κάποιες αεροπορικές, οι εγχώριες ΑEGEAN και SKY express, αλλά και ξένες επενδύουν στα δύο άκρα της θερινής σεζόν, προσθέτοντας περισσότερες πτήσεις στις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου και φέρνοντας τώρα πιο μπροστά τη θερινή σεζόν με εκκίνηση των πτήσεων, για κάποια περιφερειακά αεροδρόμια, στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου

Από την άλλη πλευρά, για το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, όπως είναι εύλογο, τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα μονοπωλούν σχεδόν τη διεθνή αεροπορική κίνηση στην καρδιά του χειμώνα όπου οι διεθνείς πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια είναι ελάχιστες.
Συνολικά, για το τελευταίο δίμηνο του χειμερινού προγράμματος των αεροπορικών όσον αφορά τον προγραμματισμό τους με τις προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό σε όλη τη χώρα, αυτές είναι λίγο πάνω από τα τα 2,2 εκατομμύρια, έναντι 1,9 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας σημαντική αύξηση κατά 16,7%. Μάλιστα η Ελλάδα με το +16,7% καταγράφει φέτος τον χειμώνα τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, μετά τη Μάλτα (+18,1%), σε ό,τι αφορά τις προσφερόμενες θέσεις σε ένα σύνολο εννέα αγορών της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Κροατία), με την Κροατία να ακολουθεί στην τρίτη θέση (+11,3%).

Συνολικά, στον ευρωπαϊκό Νότο η αύξηση της προσφοράς από πλευράς των αεροπορικών είναι κατά 7,5% με ένα σύνολο πάνω από 61,2 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις για το εναπομείναν διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Σε απόλυτους αριθμούς, οι τρεις μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί του Νότου, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία, οδηγούν την προσφορά, με τις αεροπορικές θέσεις που δίνονται για κρατήσεις στο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου να φτάνουν αντίστοιχα τα 17,1 εκατομμύρια (+10,7% για την Ισπανία), 12,95 εκατομμύρια (+5,6% για τη Γαλλία) και 12,17 εκατομμύρια (+6,4% για τη Γαλλία).

Οι χώρες

Oσον αφορά τις χώρες προέλευσης, για όλη τη χειμερινή σεζόν οι δύο μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού της χώρας είναι αυτές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη προσφορά για Ελλάδα.

Ειδικότερα από το σύνολο των 5,66 εκατομμυρίων του πενταμήνου Νοεμβρίου – Μαρτίου, η Γερμανία προηγείται με κοντά 820.000 θέσεις (+5,8%) και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δεύτερο με 514.000 (+7,6%), ενώ ακολουθούν δύο αγορές εντός Ε.Ε., η Ιταλία και η Κύπρος.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο προέρχεται από αγορές εκτός Ε.Ε. – και συγκεκριμένα το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία. Το Ισραήλ φαίνεται ότι επιστρέφει φέτος τον χειμώνα (ενδεικτικά, ακόμη και από αυτή την εβδομάδα στις 7 Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαρτίου, η ισραηλινή Israir Airlines εντάσσει την Αθήνα στις νέες συνδέσεις από το νότιο Ισραήλ και το Εϊλάτ), δεδομένου ότι η χώρα μας παίζει σε αυτή τη συγκυρία τον ρόλο του βασικού διαμετακομιστικού κόμβου για πιο μακρινά ταξίδια.

Ως αποτέλεσμα, οι αεροπορικές έχουν διπλασιάσει την προσφορά τους για Ελλάδα με αύξηση κατά 98% τη φετινή χειμερινή περίοδο αγγίζοντας σχεδόν τις 300.000 θέσεις στο πεντάμηνο Νοεμβρίου – Μαρτίου από τις 147.000 της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση (+59,4%) καταγράφεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με ένα σύνολο προσφοράς στις 185.000 φέτος, γεγονός το οποίο οφείλεται και στην προσθήκη συνδέσεων από τη μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική, την AEGEAN. Στην τρίτη θέση έπεται η Τουρκία με +32,4% και κοντά στις 364.000 προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις.

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης

Στην καρδιά του χειμώνα, αν η άνοδος της Αθήνας είναι λίγο πολύ αναμενόμενη ακολουθώντας το σερί των συνεχιζόμενων τελευταίων ρεκόρ της πρωτεύουσας, η άνοδος της συμπρωτεύουσας δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες στους τουριστικούς φορείς της πόλης, με τους ξενοδόχους να διαπιστώνουν ήδη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2024 «πολύ καλή κίνηση, κάτι που δείχνει ότι ο τουρισμός της κινείται ανεξάρτητα από την καλοκαιρινή περίοδο», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) Κωνσταντίνο Τορνιβούκα.

Αλλωστε η αύξηση του αριθμού των πτήσεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», το μεγαλύτερο από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που είναι υπό τη διαχείριση της Fraport Greece, αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο για τη Θεσσαλονίκη και φέτος τον χειμώνα φαίνεται ότι συμβαίνει πιο έντονα σε σχέση με άλλες χρονιές. Γεγονός που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων θετικών παραμέτρων, με τους ξενοδόχους της πόλης να βλέπουν τώρα «καλύτερες μέρες για τον τουρισμό», σύμφωνα και με τον πρόεδρο της ΕΞΘ Ανδρέα Μανδρίνο: «Η λειτουργία του μετρό, η σαφής βελτίωση της εικόνας της πόλης στα θέματα της καθαριότητας, της αστυνόμευσης και της νυχτερινής ηχορύπανσης, καθώς και το άνοιγμα των συνόρων με τη Βουλγαρία μόνο θετικά θα λειτουργήσουν για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης», είναι η χαρακτηριστική δήλωσή του όταν αναφέρεται στα νέα δεδομένα για το 2025. «Ας μην ξεχνάμε, επίσης, τα σημαντικά έργα που έχουν δρομολογηθεί και ελπίζουμε ότι θα παραδοθούν στους σωστούς χρόνους συμβάλλοντας και αυτά στην τουριστική άνθηση της περιοχής μας», προσθέτει.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν τουριστικοί φορείς της πόλης, η ίδια η λειτουργία του μετρό σε συνδυασμό και με τη δημοσιότητα που έχει δημιουργήσει είναι μια παράμετρος που έχει αυξήσει την κίνηση στην πόλη και αποτυπώνεται και στην κίνηση του αεροδρομίου. To 2024, όπως δηλώνει στο «business stories» o γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece Γιώργος Βήλος, η Θεσσαλονίκη έκλεισε με ένα +5% στην επιβατική κίνηση στα 7,4 εκατομμύρια επιβάτες με ένα πολύ καλό Δεκέμβριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 10%, με τη θετική αυτή τάση να συνεχίζεται και μέσα στον Ιανουάριο, ο οποίος έκλεισε επίσης ανοδικά. Για δε τη χειμερινή περίοδο, από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, οι πληρότητες στα αεροσκάφη αυξήθηκαν με μεγαλύτερους ρυθμούς, στο +10% σε σύγκριση με την αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων που ήταν στο +8,7%, ένα ακόμη δείγμα για την άνοδο της ζήτησης στη συμπρωτεύουσα.

Σημειωτέον ότι για τη χειμερινή περίοδο, η κίνηση αφορά ποσοστό 60% το δίκτυο εξωτερικού και κατά 40% το δίκτυο εσωτερικού, ωστόσο η αύξηση φέτος καταγράφεται κυρίως λόγω της ενίσχυσης της διεθνούς κίνησης, από Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία. «Τα μηνύματα είναι θετικά για τη Θεσσαλονίκη, βλέπουμε για τη θερινή σεζόν αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ επιστρέφει και το Ισραήλ. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ταύτιση και ισχυρή βούληση για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων τουριστικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ξενοδόχων και των φορέων προώθησης της πόλης με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του προορισμού».

Διαβάστε ακόμη

Η Ομόνοια επιστρέφει και γίνεται ξανά πόλος έλξης επενδύσεων (pics)

Οι Έλληνες πληρώνουν ηλεκτρονικά και φέρνουν το «τέλος» των μετρητών

Οι συγκοινωνιολόγοι βάζουν στο τραπέζι νέο Δακτύλιο και διόδια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα