Δεκτά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα γίνονται από αύριο, Παρασκευή 20 Αυγούστου, τα ψηφιακά πιστοποιητικά COVID που θα εκδίδονται από την Βόρεια Μακεδονία, την Ουκρανία και την Τουρκία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν εξέδωσε σήμερα τρεις αποφάσεις ισοδυναμίας για τη Βόρεια Μακεδονία, την Τουρκία και την Ουκρανία κάτι που σημαίνει ότι οι τρεις χώρες θα συνδεθούν με το σύστημα της ΕΕ και ότι τα πιστοποιητικά COVID που εκδίδονται από τις εθνικές τους αρχές θα γίνονται δεκτά στην ΕΕ, υπό τους ίδιους όρους με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η Βόρεια Μακεδονία, η Τουρκία και η Ουκρανία συμφώνησαν να δέχονται το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ για ταξίδια από την ΕΕ προς τις χώρες τους.

Με τον τρόπο αυτό, η συμμετοχή τους στο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα διευκολύνει τις ασφαλείς μετακινήσεις από και προς την ΕΕ.

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Με χαρά διαπιστώνω ότι ο κατάλογος των χωρών που εφαρμόζουν ένα σύστημα με βάση το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ αυξάνεται σταθερά και ότι θέτουμε πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, θα διευκολυνθούν οι ασφαλείς μετακινήσεις, και πέρα από τα σύνορα της Ένωσής μας.»

Ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, κ. Όλιβερ Βάρχεϊ, υπογράμμισε ότι «όπως καταπολεμούμε την πανδημία μαζί με τους εταίρους μας, έτσι και οι εταίροι μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ασφαλούς ανοίγματος που επιχειρούμε. Καλωσορίζω την Ουκρανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία στο σύστημά μας ψηφιακού πιστοποιητικού COVID και προσβλέπω στη σύνδεση ακόμη περισσότερων γειτόνων μας.».

Οι τρεις αποφάσεις που εκδόθηκαν σήμερα θα τεθούν σε ισχύ αύριο, 20 Αυγούστου 2021, και είναι διαθέσιμες διαδικτυακά.

Η Επιτροπή συνεχίζει τη συνεργασία της και με άλλες τρίτες χώρες, προκειμένου να συνδεθούν με το σύστημα της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμα: 

Σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Πρώην εργαζόμενοι του Netflix και συνεργοί τους κατηγορούνται για insider trading

Διαγωνισμοί για μεγάλα ακίνητα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη