Μετά από μία χρονιά ρεκόρ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, οι μέχρι στιγμής κρατήσεις στα «Αirbnb» στους ελληνικούς προορισμούς σε αυτή την περίοδο της χαμηλής σεζόν έως τον Απρίλιο σημειώνουν πτώση κατά 13% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τα στοιχεία όπως παρουσιάζονται από την AirDNA, τη διεθνή εταιρεία αναλύσεων δεδομένων για τις βραχυχρόνιες κρατήσεις, με στοιχεία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες (Airbnb, VRBO) παραπέμπουν σε μείωση ως προς τις κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για το επόμενο διάστημα σε σχέση με τις αντίστοιχες που είχαν γίνει πέρυσι την ίδια περίοδο του Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Πάντως, πανευρωπαϊκά, η ζήτηση στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει ξεκινήσει με έντονoυς ρυθμούς για το 2024, με τις κρατήσεις για το επόμενο εξάμηνο να είναι κατά μέσο όρο στο +19,3% ανά την Ευρώπη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Συνολικά για την περυσινή χρονιά, η AirDNA κατέγραψε στην Ελλάδα πάνω από 12,4 εκατ. διανυκτερεύσεις, 8,8% περισσότερες από το 2022 και σε διψήφιο ποσοστό, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 27,5% σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας το 2019. Αυξημένος κατά 7% ήταν και ο αριθμός των καταλυμάτων στους ελληνικούς προορισμούς σε επίπεδο προσφοράς, ενώ η μέση τιμή ήταν στα 193 ευρώ σταθερή έναντι του 2022 με την υψηλότερη τιμή ανά διανυκτέρευση να καταγράφεται όπως είναι εύλογο τον Αύγουστο, στα 224 ευρώ.

Τα νούμερα στην Ευρώπη

Η Ελλάδα είναι ψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τη μέση τιμή, που διαμορφώθηκε στα 164 ευρώ το 2023, στο +11,9% έναντι του 2022, ενώ περιλαμβάνεται και στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης το 2023 σε σχέση με την προ-πανδημική περίοδο, το 2019, στην τέταρτη θέση μετά τη Γαλλία, την Πολωνία και την Αυστρία.

Πανευρωπαϊκά, η AirDNA κατέγραψε 385 διανυκτερεύσεις την περυσινή χρονιά, νέο ιστορικό υψηλό, με δεδομένη και την επιστροφή των διεθνών ταξιδιωτών, έχοντας σημειώσει ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 10,5%. Η ανάλυση της εταιρείας αποδίδει την άνοδο και στο γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς για κρατήσεις το 2023 οι περίοδοι εκτός της υψηλής σεζόν, την άνοιξη και το φθινόπωρο, με τη ζήτηση ειδικά σε αυτά τα διαστήματα να είναι αυξημένη σε ποσοστό πάνω από 15% έναντι της προ-πανδημικής περιόδου το 2019.

Από την άλλη πλευρά, η μέση πληρότητα στην Ευρώπη, στο 55,4%, εμφανίζεται το 2023 ελαφρώς πτωτική σε σχέση με το 2022 -όπως και στην Ελλάδα- λόγω της αυξημένης προσφοράς του αριθμού των καταλυμάτων και σχεδόν σταθερή έναντι του 2019 με οριακή αύξηση κατά 0,6%. Οι διαθέσιμες καταχωρήσεις στην Ευρώπη το 2023, ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια από 2,72 εκατ. το 2022 και 2,88 εκατ. το 2019.

Διαβάστε ακόμη 

«Παράθυρο» Χατζηδάκη για φοροαπαλλαγές σε κενά ακίνητα που ενοικιάζονται

Γιατί κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα – Τι λένε οι αναλυτές

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 2 Φεβρουαρίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ