Με το τέλος της εορταστικής περιόδου έρχεται και η απότομη… προσγείωση για τους ξενοδόχους στους χειμερινούς προορισμούς της χώρας. Οι τελευταίοι κάνοντας τον συνολικό απολογισμό της φετινής, 15πενθήμερης εορταστικής περιόδου καταγράφουν, πλην κάποιων εξαιρέσεων, κατά μέσο όρο κοντά στο 50- 60% σε ό,τι αφορά τις πληρότητες σε όλη τη διάρκεια των εορτών, πλην των τριημέρων που ήταν, όπως είναι εύλογο κατά πολύ υψηλότερες στο 90% και πλέον.

Σε αυτή τη φάση και με μία συντονισμένη προσπάθεια των Ενώσεων Ξενοδόχων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, από την Ημαθία μέχρι τα Καλάβρυτα, οι ιδιοκτήτες στις μονάδες των χειμερινών προορισμών που αντιστοιχούν κοντά στα 1.300 καταλύματα κάνουν λόγο για πολύ δύσκολη συνέχεια λόγω της ‘’Ομικρον’’ προβλέποντας μέση πληρότητα στα πέριξ του… 12% για τη φετινή χειμερινή σεζόν, ζητώντας επιπλέον μέτρα στήριξης.

Οι ίδιοι μάλιστα προτάσσουν και τη μεγάλη τους διαφορά σε σύγκριση με τα καταλύματα τύπου Airbnb:

«Τα ξενοδοχεία δεν είναι – και μη μας συγκρίνετε –  καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb που ”ανοίγουν” Χριστούγεννα, Πάσχα και δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις: Ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο διαμονής, ούτε τέλος παρεπιδημούντων, ούτε αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πληρώνουν, ούτε προσωπικό απασχολούν, ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζουν, ούτε χίλια πιστοποιητικά και αδειοδοτήσεις χρειάζονται για τη λειτουργία τους. Τα ξενοδοχεία δεν κατεβάζουν τον… γενικό κάθε Δευτέρα. Είναι ζωντανοί οργανισμοί που έχουν καθημερινές ανάγκες, οι οποίες και δεν καλύπτονται μόνο με τους (όποιους σε αριθμό) επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Η πλειοψηφία είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν ζημίες δύο ετών», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Ενώσεις Ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα.

«Ένα και μόνο δεκαήμερο τουριστικής κανονικότητας στο σύνολο της χειμερινής περιόδου η οποία διαρκεί 120 μέρες, δηλαδή τέσσερις μήνες, αντιστοιχεί σε μόλις 12% μέση πληρότητα. Δυστυχώς σήμερα, το ”success story” του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις ή  τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί τους», αναφέρουν οι Ενώσεις.

Αναλυτικότερα όσον αφορά τον απολογισμό των γιορτών ανά περιοχή:

Ημαθία

Σε έναν από τους δημοφιλείς προορισμούς, στην Ημαθία με τα πιο οργανωμένα και ενδιαφέροντα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 92% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με μόλις 34% και «με δύο μονάδες να μην κατάφερουν να ανοίξουν», όπως αναφέρουν από την τοπική Ενωση με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Μάντσιο.

Δυτική Μακεδονία

Επίσης, στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Δυτική Μακεδονία, τα νούμερα με βάση τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας, με πρόεδρο τον κ. Ιορδάνη Μιχαηλίδη είναι απογοητευτικά: «Στην περιοχή μας οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 85% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με μόλις 35%», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Δράμα

Στη Δράμα που φιλοξενεί παραδοσιακά το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό οι πληρότητες επίσης απέχουν από τα νούμερα προ πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ενωση Ξενοδόχων Δράμας σχετικά με της πληρότητες των εορτών, στην ευρύτερη περιοχή οι επιδόσεις των ξενοδοχείων κατά τις δύο εβδομάδες της φετινής εορταστικής περιόδου έκλεισαν με ποσοστό, κατά μέσο όρο στο 35%, ενώ αντίστοιχα την ίδια περίοδο του 2019 ήταν στο 85%.

Ευρυτανία

Με πληρότητες σχεδόν στο ήμισυ σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα έκλεισε φέτος η εορταστική σεζόν του 15πενθημέρου για το νομό Ευρυτανίας. Με βάση τα στοιχεία από την Ενωση Ξενοδόχων νομού Ευρυτανίας, στην ευρύτερη περιοχή που αποτελεί πόλο έλξης και λόγο του χιονοδρομικού κέντρου, οι πληρότητες ήταν κοντά στο 50% όταν την αντίστοιχη περίοδο προ διετίας άγγιζε το 95%.

Πελοπόννησος

Σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων Καλαβρύτων, με πρόεδρο τον κ. Κωνσταντίνο Δαφαλιά, στην περιοχή που φιλοξενεί και το χιονοδρομικό κέντρο, ιδιαίτερα δημοφιλές και στους Αθηναίους, «οι πληρότητες μετά της 8/1/2022 δεν ξεπερνούν ούτε το 25% ακόμα και τα Σαββατοκύριακα καταγράφοντας αρνητικό ποσοστό πληρότητας όλων των εποχών. Δεδομένου ότι η πανδημία καλπάζει το μέλλον της φετινής χειμερινής περιόδου και επιβίωσης των επιχειρήσεων φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ορεινή Κορινθία, όπου οι πληρότητες φέτος μέσα στις γιορτές κυμάνθηκαν σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων νομού Κορινθίας, στην Ορεινή Κορινθία επίσης από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για τους επισκέπτες από την Αθήνα, οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 95% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 55%.

Τα νούμερα για πολλά από τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής της Πελοπόννησου παραθέτει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, που αποτελεί μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με ιδρυτικά μέλη τις Ενώσεις Ξενοδόχων Άργους, Λακωνίας, Αρκαδίας, Λουτρακίου – Αγ, Θεοδώρων, Μεσσηνίας, Αρχαίας Ολυμπίας και Περιχώρων και Αχαΐας. Με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού φέτος για την εορταστική περίοδο στην ευρύτερη περιοχή οι πληρότητες έπεσαν σχεδόν στο ήμισυ, στο 55% όταν προ πανδημίας τα νούμερα άγγιζαν σχεδόν το 100%.

Τα αιτήματα για στήριξη

Όπως επισημαίνουν οι Ενώσεις Ξενοδόχων, η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, υπάρχει και θα συνεχιστεί όλον τον χειμώνα.

Η φιλοξενία χρειάζεται τώρα ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη για να διασφαλίσει τη συνέχεια ύπαρξής της, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας.

Για αυτό και απαιτούμε:

  • Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»
  • Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)
  • Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας
  • Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022
  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022
  • Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Διαβάστε ακόμη: 

H Public MediaMarkt μετεξελίσσεται σε όμιλο και περνά αποκλειστικά στα χέρια του Πάνου Γερμανού

Ο Μυλωνάς, ο Αλογοσκούφης, η ΑΝΕΚ, τα νέα ξενοδοχεία και το ξύλινο ποδήλατο του Πωλ

Επιδότηση ρεύματος: Φορολογική «καραμπόλα» για όσους άλλαξαν σπίτι και για φοιτητές (vid)