«Ενώνοντας δυνάμεις, μπορούμε να αξιοποιήσουμε συμπληρωματικές  δυνατότητες και υποδομές, να καινοτομήσουμε σε πράσινες πρωτοβουλίες και να ενισχύσουμε τον θετικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό μας αντίκτυπο».

Αυτό δηλώνει ο CEO της Nestle, κ. Νίκος Εμμανουηλίδης με αφορμή την στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Nestle Ελλάς και της Costa Navarino στη Μεσσηνία με στόχο τα μηδενικά υπολείμματα στον καφέ.

Η ΤΕΜΕΣ Α.Ε., που διαχειρίζεται και αναπτύσσει την Costa Navarino στη Μεσσηνία προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τη Nestlé Ελλάς για τη συλλογή και ανακύκλωση υπολειμμάτων καφέ Buondi Craft και Roastelier by Buondi Craft από τους χώρους εστίασης, καθώς και καψουλών καφέ Nespresso από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Στόχος είναι η επίτευξη μηδενικών αποβλήτων από την κατανάλωση καφέ (zero-waste coffee) σε όλα τα ξενοδοχεία και τις εγκαταστάσεις της Costa Navarino. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης καφέ που, όπως επισημαίνουν οι δύο εταιρείες, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους στόχους βιωσιμότητας της Nestlé Ελλάς και της Costa Navarino, εφαρμόστηκε πιλοτικά στο The Westin Resort Costa Navarino το διάστημα Αυγούστου – Νοεμβρίου 2023.

Στο διάστημα αυτό συλλέχθηκαν στο ξενοδοχείο 1 τόνος υπολειμμάτων και περίπου 2.000 κάψουλες καφέ και ο θετικός αντίκτυπος της πιλοτικής εφαρμογής οδήγησε στην επέκταση του προγράμματος το 2024 στα ξενοδοχεία The Romanos, a Luxury Collection Resort και W Costa Navarino. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς ανακυκλώθηκαν πάνω από 4,3 τόνοι υπολειμμάτων καφέ. Τα υπολείμματα καφέ κομποστοποιούνται και αξιοποιούνται ως φυσικό εδαφοβελτιωτικό λίπασμα και ενδεικτικά, μέσα από το πρόγραμμα της Costa Navarino και της Nestlé Ελλάς το 2024 καλύφθηκαν οι ετήσιες ανάγκες λίπανσης περίπου 1.000 δέντρων.

Παράλληλα, συνεχίζεται και η ανακύκλωση καψουλών καφέ Nespresso σε όλα τα δωμάτια των τριών ξενοδοχείων με περισσότερες από 7.000 κάψουλες να έχουν ήδη ανακυκλωθεί, ενώ φέτος θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και το Mandarin Oriental, Costa Navarino. Και σε αυτήν την περίπτωση, το οργανικό υπόλειμμα καφέ, διαχωρίζεται από την προς ανακύκλωση κάψουλα αλουμινίου και κομποστοποιείται.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ, κ. Ευγένιος Δενδρινός, δηλώνει ότι συνεχής στόχος της ΤΕΜΕΣ είναι να συμπεριλαμβάνει τη βιωσιμότητα στην καθημερινή της πρακτική ώστε «να μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά».

«Οι στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ μεγάλων εταιρειών αποτελούν καταλύτη για τη βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει ο κ. Εμμανουηλίδης.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις και την ταχύτητα με την οποία αλλάζει το περιβάλλον, μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να  ενισχύσουμε την ανάπτυξη νέων λύσεων και να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους».

Η διαδικασία συλλογής και ανακύκλωσης ξεκινά αμέσως μετά την παρασκευή του καφέ, καθώς το υπόλειμμα τοποθετείται σε ειδικά παλετοκιβώτια, που διασφαλίζουν τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά του καφέ στις εγκαταστάσεις της ΜέγαEco, εταιρείας εξειδικευμένης στην διαχείριση αποβλήτων. Εκεί, γίνεται η επεξεργασία των υπολειμμάτων του καφέ, μετατρέποντάς τα από οργανικά απόβλητα σε βιώσιμους πόρους, συμβάλλοντας ουσιαστικά στον στόχο της κυκλικής οικονομίας.

Διαβάστε ακόμη 

Ισραήλ–Ιράν: Πώς απειλείται η παγκόσμια οικονομία από το νέο ενεργειακό σοκ 

Γιώργος Χατζηγεωργίου: Η Skroutz στην εποχή της Tεχνητής Nοημοσύνης

Sotheby’s: Σε δημοπρασία καπέλο του Ναπολέοντα – Μπορεί να πωληθεί έως και €800.000

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα