Σταδιακά από το 2023 έως το 2025 θα «μεγαλώνει» το νέο πάρκο του Ελληνικού, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα είναι έτοιμο έως το 2025, με ένα κόστος που αυτή την στιγμή υπολογίζεται στα πέριξ των 250 εκατ. ευρώ.

Το τελικό κόστος θα οριστικοποιηθεί προς το τέλος του τρέχοντος έτους, δεδομένου ότι τότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν και οι μελέτες που είναι αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη ώστε να διεξαχθεί και ο σχετικός διαγωνισμός. Σύμφωνα με τη Lamda Development «το πάρκο του Ελληνικού θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει αποκλειστικά με χρήματα του επενδυτή χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο, οι όμοροι Δήμοι και οι πολίτες να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, ενώ μόνο το κόστος των μελετών του Πάρκου μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει καλυφτεί πλήρως από τον επενδυτή».

Ένα μεγάλο τμήμα του πάρκου του Ελληνικού θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Ήδη ένα κομμάτι του, το Experience Park, συνολικής έκτασης 75.000 τ.μ. άνοιξε για το κοινό από τον Δεκέμβριο του 2021 και με αφετηρία το Experience Park, το πάρκο θα μεγαλώνει μέχρι να γίνει «το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο θα καλύπτει μία έκταση 2.000.000 τ.μ.». Σημειωτέον ότι το Experience Park, από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει υποδεχτεί μέχρι σήμερα πάνω από 500.000 επισκέπτες.

Σε σχέση με τη συντήρησή του, το πάρκο θα μπορεί να καλύπτει με απόλυτη αυτάρκεια τις ανάγκες του για άρδευση και ηλεκτροδότηση, ενώ θα αντισταθμίσει πλήρως το ανθρακικό του αποτύπωμα στον κύκλο ζωής του. «Οι ανάγκες του σε νερό θα καλύπτονται πλήρως μέσω της πρότυπης Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων που θα δημιουργήσουμε, ενώ οι έξυπνες υποδομές φωτισμού και διαχείρισης ενέργειας θα εξασφαλίζουν την πλέον αποδοτική κατανάλωση», αναφέρουν σχετικά οι επιτελείς της Lamda.

«Η αρχή της βιωσιμότητας – πρώτιστα η περιβαλλοντική και κοινωνική της συνιστώσα- βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού τόσο του πάρκου όσο και του συνόλου της ανάπτυξης». Επιπλέον, τμήματα των διαδρόμων απογείωσης και προσγείωσης θα διατηρηθούν και θα επαναχρησιμοποιηθούν ως μέρος του δικτύου πεζών και ποδηλάτων και θα ενταχθούν στο πάρκο. Η διατήρηση τους ήταν εξαρχής μέρος του σχεδιασμού καθώς στόχος είναι να αναδειχθεί και η ιστορία της περιοχής.

Όπως βασικό κομμάτι του σχεδιασμού για τον Πόλο του Ελληνικού είναι και η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου διαδρομών, μεγαλύτερου των 50 χιλιομέτρων, με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

«Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και ένας μοναδικός πεζόδρομος πλάτους 56 μέτρων και μήκους πάνω από 2,5 χλμ, που θα συνδέει τη λεωφόρο Βουλιαγμένης με το Παράκτιο Μέτωπο μέσω του Πάρκου του Ελληνικού. Έτσι, το πάρκο θα ξεκινά από τις παρυφές του Υμηττού και θα εκτείνεται ως τη θάλασσα συνδέοντας τους γύρω Δήμους και ενώνοντας τις νέες γειτονιές που θα δημιουργηθούν».

Το πάρκο του Ελληνικού σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη το μεσογειακό κλίμα και την ποικιλομορφία της ελληνικής βλάστησης: Θα φυτευτούν περισσότερα από 1.000.000 νέα φυτά και δέντρα: πεύκα, κουτσουπιές, ελιές, κυπαρίσσια, πλατάνια, που είναι ανθεκτικά και κατάλληλα για το κλίμα και τις συνθήκες της περιοχής, ενώ 2.000 υπάρχοντα δέντρα που έχουν ήδη εντοπιστεί, θα διατηρηθούν σε προσωρινούς χώρους φύτευσης για να μεταφυτευθούν στο νέο πάρκο.

Διαβάστε ακόμη:

Πέτρος Φιλιππίδης: Νέο σφυρί με αυξημένη τιμή για τη μεζονέτα στο Ψυχικό

Ταξί: Ανατιμήσεις στα κόμιστρα φέρνει το ράλι στα καύσιμα