Η ζήτηση για προσωπικό στις τουριστικές επιχειρήσεις, τη φετινή περίοδο, ήταν περισσότερο από ποτέ εμφανής.

Σε πολλές, μάλιστα, των περιπτώσεων δεν ήταν δυνατόν να ικανοποιηθεί. Το φαινόμενο αυτό δεν ήταν μόνο ελληνικό αλλά παρατηρήθηκε στους περισσότερους δημοφιλείς προορισμούς ανά τον κόσμο. Μία από τις εξηγήσεις που δίνουν οι τουριστικοί παράγοντες, είναι το γεγονός ότι η παρατεταμένη κρίση στον τομέα ώθησε ένα μέρος των εργαζομένων να αναζητήσει απασχόληση σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Επίσης, η εξομάλυνση των τουριστικών ροών ήρθε και φέτος προς τα μέσα του καλοκαιριού, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βρεθεί πρόσθετο προσωπικό την τελευταία στιγμή για να ικανοποιήσει τις αυξημένες ανάγκες.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η δυναμική που είχε αποκτήσει ο τομέας πριν την πανδημία είχε οδηγήσει σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού στην απόφαση να απασχοληθεί στον χώρο των καταλυμάτων και της εστίασης.

Μία δυναμική, που όλα δείχνουν θα επανέλθει για τον τουριστικό τομέα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την σχετική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τη διάρθρωση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2019, στην τάξη των επιχειρήσεων που αριθμούσαν από 10 έως 19 απασχολούμενα άτομα το 2019 την πρώτη θέση σε αριθμό, κατέλαβε ο κλάδος των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης με 10.163 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 2,2 δισ. ευρώ.

Επίσης, την πρώτη θέση σε αριθμό κατέλαβε ο κλάδος, μεταξύ των επιχειρήσεων που διέθεταν 20 έως 49 άτομα απασχολούμενο προσωπικό με 4.953 μονάδες και κύκλο εργασιών 2,7 δισ. ευρώ και μεταξύ των επιχειρήσεων που διέθεταν από 50 έως 249 απασχολούμενα άτομα με 1.189 επιχειρήσεις και κύκλο εργασιών 3,6 δισ. ευρώ.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο travel.gr