Το θετικό μομέντουμ για τη χειμερινή σεζόν 2022/ 2023 φαίνεται ότι συντηρείται και τον Φεβρουάριο για το αεροδρόμιο της Αθήνας, το οποίο από τις αρχές του έτους κινείται με επιδόσεις υψηλότερες του 2019 που ήταν και η καλύτερη χρονιά για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

«Η θετική τάση του Ιανουαρίου συνεχίζεται και μέσα στο Φεβρουάριο. Η χρονιά ξεκίνησε… σωστά», ανέφεραν χθες οι επιτελείς του αεροδρομίου στην εκδήλωση «Airline Marketin Workshop», με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, έως το πρώτο εικοσαήμερο -σχεδόν- του τρέχοντος μήνα (19/2), να παραπέμπουν σε ένα +2,8% στην επιβατική κίνηση και +5% έναντι του 2019.

Σημειώνεται εδώ ότι για τον Ιανουάριο, η συνολική επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε στα 1,447 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 3,9% έναντι του Ιανουαρίου του 2019 (1,392 εκατ. επιβάτες) και ακόμη μεγαλύτερη, κατά 5%, ήταν η αύξηση της διεθνούς κίνησης που άγγιξε τις 990 χιλιάδες, από τις 953 χιλιάδες επιβάτες του Ιανουαρίου του 2019. Η κίνηση εσωτερικού έφθασε τις 458 χιλιάδες επιβάτες, αυξημένη επίσης, έναντι του Ιανουαρίου του 2019 κατά 1,8%.

Για το 2023, οι αεροπορικές έχουν επιστρέψει στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, αν ληφθεί υπόψη η αύξηση του αριθμού των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που μετρά το 2023 το «άνοιγμα» 13 νέων προορισμών, και τριών νέων αεροπορικών (Play, Kuwait Airways και Sun Express).

Oσον αφορά τον απολογισμό του 2022, το αεροδρόμιο της Αθήνας ανέκαμψε σαφώς γρηγορότερα από άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, έχοντας επιτύχει συνολική επιβατική κίνηση 22,73 εκατομμυρίων, λίγο χαμηλότερα σε σύγκριση με τα προ-πανδημικά επίπεδα, έχοντας ανακτήσει το 89% των επιδόσεων του 2019.

Η ανάκαμψη ήταν γρηγορότερη για το εσωτερικό δίκτυο (μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπέρασε ακόμη και την αντίστοιχη περίοδο του 2019), με το ξεκίνημα πάντως της περυσινής χρονιάς να είναι πολύ αργό λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Πρώτη αγορά όσον αφορά τις απευθείας πτήσεις εξωτερικού (στα νούμερα περιλαμβάνονται τόσο οι αφίξεις ξένων διαβατηρίων όσο και ελληνικών) ήταν η Γερμανία έχοντας ανακάμψει σε ποσοστό 85% και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο αγορές από τις οποίες προέρχεται και ο μεγαλύτερος όγκος εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.

Όσον αφορά τις αφίξεις ξένων κατοίκων το τοπ 3 των αγορών ήταν οι ΗΠΑ, η οποία μάλιστα ξεπέρασε την περυσινή χρονιά τα νούμερα του 2019, ακολουθούν οι Βρετανοί και έπονται οι Γερμανοί, ενώ στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Κύπριοι, οι Ελβετοί και οι Ισραηλινοί.

Διαβάστε ακόμη:

Βρετανία: Με δελτίο ψωνίζουν λαχανικά οι καταναλωτές – Αντιμέτωποι με χιλιάδες οι ελλείψεις προϊόντων

Τα brands που έγραψαν ιστορία τη δεκαετία του ’50: Ελβιέλα, Ιζόλα, Γάλα Βλάχας, Kolynos και Κλωσταί Πεταλούδας

Έρχεται νέος «σεισμός» στα κρυπτονομίσματα (γράφημα)