Δημοφιλείς προορισμοί όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Τουρκία κατέγραψαν αύξηση της τουριστικής ζήτησης κατά τη φετινή χρονιά ακόμα και μέσα σε υπερπληθωριστικές συνθήκες, όπου τόσο οι αεροπορικοί ναύλοι όσο και οι τιμές των ξενοδοχείων κατέγραψαν έντονα ανοδικούς ρυθμούς.

Η πολεμική σύρραξη στο Ισραήλ αποτελεί ένα πρόσθετο παράγοντα ενόψει της σεζόν του 2024 για την ανακατεύθυνση των κρατήσεων. Η Ελλάδα και η Ισπανία διατηρούν το πλεονέκτημα της ασφάλειας ως προορισμοί για την ενίσχυση των κρατήσεων έως την έναρξη της προσεχούς σεζόν. Ήδη τα μηνύματα είναι θετικά αλλά είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών εκτιμήσεων. Από την πλευρά της η Τουρκία θα ποντάρει και την προσεχή χρονιά στη διάθεση τουριστικών πακέτων σε χαμηλότερες τιμές. Στην ίδια λογική θα καταφύγει και η Αίγυπτος, η οποία ήδη δέχεται πιέσεις στον τουρισμό της λόγω της εγγύτητας που έχει με τα γεγονότα στη Γάζα.

Στην παρούσα περίοδο με την ανακοίνωση των τουριστικών επιδόσεων των προορισμών αποκαλύπτεται η άνοδος που επετεύχθη κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Η Ελλάδα αναμένεται να κλείσει το έτος με ταξιδιωτικές εισπράξεις κοντά στα 20 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας κατά το πολύ το τελευταίο ρεκόρ των 18,2 δισ. ευρώ που είχε πετύχει το προ πανδημίας έτος του 2019.

Η Ισπανία οδηγεί την τουριστική κούρσα της Μεσογείου

Η Ισπανία, σύμφωνα με τουριστικούς αναλυτές της χώρας, αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τον αριθμό του 2019 αφίξεων ξένων τουριστών στους κύριους τουριστικούς της προορισμούς. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της ελληνικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη συντηρητικές κλαδικές εκτιμήσεις προβλέπουν ότι η φετινή χρονιά ενδεχομένως θα κλείσει με ένα συνολικό αριθμό λίγο άνω των 260 εκατ. τουριστών μέσω αεροδρομίων του δικτύου ΑΕΝΑ -ενός εκ των κορυφαίων σε διεθνές επίπεδο ισπανικός κρατικός όμιλος διαχείρισης υποδομών αεροδρομίων- εκ των οποίων περίπου 84 εκατ. ξένοι και 176 εκατ. Ισπανοί τουρίστες.

Παράλληλα, ορισμένα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας προειδοποιούν για έναν ενδεχόμενο «πόλεμο» χαμηλών τιμών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι μεσογειακοί προορισμοί χαμηλού κόστους, και συγκεκριμένα η Τουρκία, το Μαρόκο ή η Τυνησία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεγάλων ισπανικών ταξιδιωτικών πρακτορείων, η υπέρβαση ή μη των επιπέδων εισερχόμενου τουρισμού του 2019 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την απρόσκοπτη ροή αφίξεων τουριστών στη συνέχεια του 2023 προς τις Κανάριες Νήσους, οι οποίες συγκεντρώνουν πολύ σημαντικό τμήμα των εισερχόμενων τουριστικών ροών μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο ισπανικός τουριστικός κλάδος εκτιμά ότι η γενικευμένη άνοδος των τιμών του τουριστικού προϊόντος τείνει να «παραλύει» τη ζήτηση στις ομάδες τουριστών με χαμηλότερο επίπεδο εισοδήματος κυρίως στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελούν παραδοσιακές χώρες προέλευσης τουριστών προς Ισπανία, επισημαίνοντας πάντως ότι το εν λόγω φαινόμενο δεν φαίνεται να επηρεάζει προς το παρόν τις ροές προς Ισπανία.

Διαβάστε περισσότερα στο travel.gr