«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, ωστόσο είναι νωρίς για να αποτιμήσουμε τις εξελίξεις και πώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν τον τουρισμό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Αυτό επισημαίνουν οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς σε σχέση με την ουκρανική κρίση, τονίζοντας παράλληλα ότι η γεωπολιτική σταθερότητα αποτελεί μία από τις βασικές παραμέτρους για τον τουρισμό σε μία συγκυρία όπου, εντός κι εκτός Ελλάδος, ο κλάδος προσπαθεί να βρει ισορροπίες και να επουλώσει πληγές από τις δύο χρονιές της πανδημίας.

Σε δηλώσεις του χθες ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας σε σχέση με το αν η νέα κρίση θα επηρεάσει τον τουρισμό εκτίμησε ότι «προφανώς οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν το παγκόσμιο πλαίσιο σταθερότητας, όπως το επηρέασε και η πανδημία. Είμαστε μακριά ακόμα για να αποτιμήσουμε σε ποιο βαθμό αυτό θα επηρεάσει την τουριστική μας βιομηχανία».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος σχολιάζει: «Συγκλονίζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Αυτό που προέχει, είναι να σταματήσει η εισβολή, να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, να επιστρέψουμε σε συνθήκες ειρήνης. Είναι νωρίς να μιλήσουμε σήμερα με ασφάλεια για τις επιπτώσεις στον τουρισμό. Όλα θα μετρηθούν τις επόμενες εβδομάδες».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος επισημαίνει ότι «από χθες η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την Ευρώπη και όλη την υφήλιο- προφανώς και τουριστικά. Όλα έχουν «παγώσει» και μπορεί, όπως είναι λογικό, να υπάρχουν και κάποιες λίγες ακυρώσεις από χώρες που γειτνιάζουν με την εμπόλεμη περιοχή». Ο χρόνος ώστε να υπάρξει και πάλι μία κανονικότητα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, θα δείξει και την εξέλιξη της σεζόν για την οποία ούτως ή άλλως είναι πολύ νωρίς.

Αντίστοιχη εικόνα μετέφεραν την περασμένη Τρίτη και οι τουριστικοί φορείς της Αθήνας, οι επιτελείς του Ελ. Βενιζέλος και οι ξενοδόχοι:

Ο προβληματισμός για το αμέσως επόμενο διάστημα και οι τυχόν «αναταράξεις» που ενδεχομένως προκαλέσει το ουκρανικό ζήτημα σε ό,τι έχει να κάνει με τον ευρωπαϊκό τουρισμό είναι δεδομένος, αν κι επί του παρόντος δεν υπάρχει αντίκτυπος στις προκρατήσεις του καλοκαιριού που έχουν θετικό πρόσημο.

Ωστόσο, η γεωπολιτική σταθερότητα είναι ένας από τους τέσσερις παράγοντες που επηρεάζουν τα ταξίδια (σ.σ. οι άλλοι τρείς είναι τα μακροοικονομικά, η ελκυστικότητα του προορισμού και ο σχεδιασμός των αεροπορικών αν εντάσσουν δηλαδή έναν προορισμό στα σχέδιά τους). «Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να μιλήσουμε για επιπτώσεις για τη σεζόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη, και γι’ αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν φανεί επιπτώσεις αλλά σίγουρα η σταθερότητα πάντα απασχολεί τον τουρισμό».

Η ρωσική εισβολή πάντως στην Ουκρανία συνέπεσε με τις εκτιμήσεις από πλευράς της TUI Russia, που συνδέεται με τον μεγαλύτερο ταξιδιωτικό οργανισμό της Ευρώπης, την TUI, ότι σκοπεύει να στείλει -περισσότερους από ποτέ- κοντά στις 110.000 τουρίστες σε ελληνικά resorts το 2022.

H εταιρεία μάλιστα έχει διευρύνει τις επιλογές φέτος για την Ελλάδα σε όλες τις κατηγορίες, είτε πρόκειται για διαμερίσματα είτε και πεντάστερες μονάδες με έμφαση στους προορισμούς της Κρήτης, της Κέρκυρας και της Χαλκιδικής. Το 2019 οι επισκέπτες από τη Ρωσία, είχαν διαμορφωθεί, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, λίγο κάτω των 600 χιλ. ταξιδιωτών.

Οι αεροπορικές

Την ίδια στιγμή, πάντως οι «αναταράξεις» στις αερομεταφορές, όπως φάνηκε χθες, είναι δεδομένες με τις αεροπορικές πανευρωπαϊκά να βρίσκουν εναλλακτικές διαδρομές ώστε να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, έχοντας υποβάλει νέα σχέδια πτήσεων για τα δρομολόγια σε όλη την ευρύτερη περιοχή (σ.σ. μεταξύ των οποίων και αυτό για τη σύνδεση Αθήνας- Μόσχας).

Με βάση τα νέα σχέδια πτήσης, σύμφωνα με τις νέες κατευθύνσεις από τις διεθνείς ΝΟΤΑΜ λόγω του ρωσο- ουκρανικού, οι πτήσεις λόγω των αλλαγών στις διαδρομές αναμένεται να διαρκούν περισσότερο.

H Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας χθές δημοσίευσε ΝΟΤΑΜ για την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας και αργά το βράδυ νέα συμπληρωματική οδηγία για απαγόρευση πτήσεων και στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και της Λευκορωσίας για όλα τα πολιτικά αεροπλάνα λόγω της υψηλής επικινδυνότητας από την στρατιωτική δραστηριότητα που συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε ακόμη

Πανάκριβο σιτάρι και τρόφιμα φέρνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

JPMorgan: Στο 7% ο πληθωρισμός εάν το πετρέλαιο φτάσει τα $150/βαρέλι

Το πουγκί για την ακρίβεια, τα φρέσκα γκάλοπ, η Αμερικανίδα πράκτωρ και το τραμπολίνο των αγορών